A szuperolcsó ultramobil eszközöket is beveszi a Qualcomm

Hirdetés

A Qualcomm bejelentette a legújabb, belépőszintű Snapdragon platformját, amely a 205-ös jelzésű lapka formájában próbál majd megrendelőket szerezni. A vállalat az utóbbi időben ráment a rendkívül olcsó, leginkább 50 dollárnál kisebb árcédulájú okostelefonok piacára, ami korábban nem volt jellemző a cégre, de megfelelő kialakítás mellett megéri 10 dollár alatti lapkánkénti árszintre lőni, mivel a fejlődő országok piacainak erősödésével egyre nagyobb lesz az igény ezekre a megoldásokra.


[+]

A Qualcomm a belépőszintre szánt lapkáknál a Snapdragon X5-ös integrált modem előnyeit próbálja kamatoztatni, mivel így olyan képességeket kap maga a lapka, amellyel a versenytársak nehezen tudnak mit kezdeni, nem beszélve az integrált IEEE 802.11n-es Wi-Fi modulról sem. Ez a nagyfokú integráltság a Qualcomm felé billenti a mérleg nyelvét, és például a 210-es jelzésű lapka igen sikeres volt a saját kategóriáján belül.

A 28 nm-es LP node-on készül 205-ös SoC alapvetően a két és fél éve megjelent 210-es SoC lebutított, de ennek hála még olcsóbb verziója. A butítás a processzorrészben érhető igazán tetten, mivel az új SoC négy helyett két darab ARM Cortex-A7-es processzormagot használ, de ezek így is 1,1 GHz-es órajelen üzemelnek. Ezt egészíti ki az Adreno 304-es IGP, aminek pontos kiépítése továbbra sem ismert, viszont támogatja az OpenGL ES 3.0-t, illetve az OpenCL 1.2-t és a Renderscript felületet.

A 205-ös lapkában lesz még HEVC formátumú videók dekódolására alkalmas hardveres blokk, amely a 210-es rendszerchipben alkalmazott megoldáshoz képest vissza van fogva, mivel dekódolásnál 1080p helyett 720p-re képes, míg kódolásnál 720p helyett be kell érni 480p-vel. Az integrált ISP megmarad, és 8 megapixeles kamerát támogat, továbbá az új fejlesztés mellé is LPDDR2 vagy LPDDR3 szabványú, utóbbi esetben maximum 1066 MHz-es effektív memória-órajelű memória társítható a 32 bites buszon keresztül.

A Qualcomm a 205-ös rendszerchipet az eddigi 210-es modell mellett kínálja majd a legeslegolcsóbb okostelefonokba. Ezzel a vállalat a fejlődő országok piacaiból komoly szeletet akar magának kiszakítani, elsődlegesen Indiát célozva.

Hirdetés