A szemüvegmobil lesz az új trend?

Az elmúlt másfél évtizedben a mobiltelefonok formavilágát több divathullám is meghatározta. A bonyolult mechanikai megoldásokat nélkülöző klasszikus kialakítást először a kagyló kivitel váltotta fel, mely azonos befoglaló méret esetén is lényegesen nagyobb kijelzőt és tágasabb billentyűzetet tudott felmutatni, ám összecsukott állapotban csak másodlagos megjelenítő segítségével lehet gyors hozzáférést biztosítani bejövő híváskor a hívófél nevéhez vagy az elmulasztott eseményekhez. Az egyetlen kijelzőt igénylő csúszkás kialakítás az alkalmazott viszonylag bonyolult mechanika ellenére is sokáig uralta a piacot, ám a kecsesebb kialakítással kecsegtető érintőkiejlzős megoldások szépen lassan átvették a vezető szerepet, de rövidesen ezek is a múlt homályába veszhetnek.

Hirdetés

A Nokia Conversations szerint a következő trend a szemüvegre emlékeztető kialakítás lehet, hiszen itt a virtuális kijelző mérete tetszőlegesen nagy lehet, raádásul az egyre keresettebb AR (Augmented Reality – kiterejesztett valóság) alkalmazások nem is kell hogy a telefonban lévő kamera képét használják, hiszen a szemüveglencse fényáteresztő képessége adott esetben szabályozható is lehet, vagyis a felhasználó által, a lencsén keresztül látott valódi kép is kiegészíthetővé válhat extra információkkal, melyhez a pozíció és irányadatokat a beépített GPS és digitális iránytű szolgáltathatja.

Az AR szemüvegekbe oltott mobilok már számos piaci elemző futursztikus víziójában is szerepeltek, noha a virtuális szemüvegek jelenleg inkább csak kiegészítőként funkcionálnak és a magas áruk miatt nem is túl népszerűek. Az egyre nagyobb megjelenítők iránti igény azonban utat adhat a virtuális megoldásoknak, melyek új lehetőségeket teremtenek és új kezelőfelületeket igényelnek. Az AR megoldások használata ma még kényelmetlen lehet, de a szemüveges kialakítás akár az autós navigációt is biztonságosabbá teheti, hiszen így a térkép és az útmutatás folyamatosan szem előtt lehet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés