A Samsungnak sem olcsó a Galaxy S9+

Hirdetés

Olvasóink egy részének biztos megvan a legendás Márkus László videó: mégis mi kerül ezen a fotelon 7200 forintba? Ennek a logikának a mentén, csak kicsit szofisztikáltabban össze szokták számolni egy-egy okostelefon darabonkénti költségét a gyártók részéről. Persze, ezek becsült árak, és nem feltétlenül pontosak. A Galaxy S9+ a széria eddigi legdrágább modellje, ennek pedig tulajdonképpen az az oka, hogy többe kerül a Samsungnak előállítani bármelyik másik telefonjánál, a digitalizálóval és S Pennel szerelt Galaxy Note8-at beleértve. Még tekintélyesebb a különbség az S8+-hoz és az iPhone 8 Plushoz viszonyítva, viszont mindegyik vizsgált modellnél többe kerül egy darab iPhone X összehozása az Apple részéről – legalábbis a Tech Insights számolgatásai szerint.

Az S9+ és dupla hátlapi kamerája, a jobb helyre került ujjlenyomat-olvasóval
Az S9+ és dupla hátlapi kamerája, a jobb helyre került ujjlenyomat-olvasóval [+]

Az S9+ legdrágább komponense nem meglepő módon a 18:5 arányú Super AMOLED megjelenítő, ami viszont már a második iteráció ebből a formából és méretből, ezért is kerül(het) kevesebbe a Samsungnak az S8+ hasonló paraméterű megjelenítőjénél. A digitalizáló okán egyébként érthető a Note8 kijelzőjének többletköltsége, az iPhone X-é meg azért, mert nem házon belül készül (a Samsung gyártja), és talán a notch kivágása is hozzájárul a végső árhoz. A második legdrágább S9+ alkatrész a rendszerchip (Exynos 9810 vagy Snapdragon 845), ami hajszállal olcsóbb a tavalyinál, de még mindig drágább, mint az Apple-nek az A11 Bionic. Ezt követi a kamerák összköltsége, és itt az igazán nagy az ugrás generációsan: 50%-kal drágább a három modul, mint S8+ egy-egy lencsés megoldása kétoldalt, de a változtatható apertúrájú rendszernek is megvan a felára a dupla hátlapi kamerás Note8-cal összevetve.


Samsung és Apple csúcsmodellek előállítási árának összevetése(forrás: Tech Insights) [+]

Minden egyéb apró alkatrészt, felhasznált anyagot, az összeszerelést és a tesztelést figyelembe véve a Tech Insights 379 dollárra becsüli egyetlen S9+ előállítási árát, a Note8-ét 369 dollárra, az S8+-ét 343-ra, az iPhone 8 Plusszét 324,5-re, az iPhone X-ét pedig 389,5-re. Ehhez képest természetesen sokkal magasabbak a bolti árak, ám abba beletartoznak a különféle adók és vámterhek, a licencdíjak, a szállítási és raktározási költségek, a céges munkaállomány, a jogi csapat, az ingatlanok és a rezsi, valamint a kutatás-fejlesztés kifizetése. Ezért lehetséges, hogy a rendkívül sokszereplős mobilpiacon csak néhány cég képes nyereséges maradni, míg az olyan kiváló és koránt sem olcsó telefonok, mint a HTC U11, csak viszik a pénzt.

Előzmények

  • Samsung Galaxy Note 8 - hass, alkoss, gyarapíts!

    Visszaül a trónra a produktív mobilok királya és dupla hátlapi kamerával kattintgat. Az árazás viszont olyan erősre sikeredett, hogy az S Pen színaranyból is lehetne.

  • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

    Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

Hirdetés