A Samsung is Texasban épít gigagyárat

A chipgyár Austin mellett lehet, 17 milliárd dolláros befektetéssel.

Hirdetés

A chiphiány az autóipart érte el a leghamarabb, de a mobil-, kütyü-, számítástechnikai és sok másik piacon is érezteti negatív hatását, és ez évekig kitarthat. Nem csak arról van szó, hogy a koronavírussal járó lezárások és logisztikai káosz óriási fennakadásokat és késéseket hozott: az IoT, az 5G és a villanyautók korában megnövekedett a chipek, a mikrokontrollerek és mindenféle lapkák iránt a kereslet, miközben voltak fennakadások a nyersanyagokban, a szállítmányozásban vagy éppen áramkimaradások és gyárleállások Kínában. A chipprobléma komplex, mindenesetre újabb gyárak építésével enyhülhet a beszállítókra háruló nyomás néhány év múlva, és még a Trump kormányzat, de hasonlóan a Biden adminisztráció is azon dolgozott, hogy a legnagyobb félvezető óriások az Egyesült Államok területén fektessenek kapacitásbővítésbe.

A Samsung egyik chipgyára a dél-koreai Pyeongtaekben
A Samsung egyik chipgyára a dél-koreai Pyeongtaekben (forrás: Datacenter Dynamics) [+]

Az Intel és a vigyázó szemeit a mozgolódó Kínai Népköztársaságra vető, tajvani TSMC Arizonában építkezik 20, illetve 12 milliárd dollárból, a Samsung pedig Texasban készül 2024-ben 17 milliárdos létesítményét üzembe állítani. Ez utóbbi 1800 dolgozót foglalkoztathat és az állam adókedvezményeket nyújthat az első tíz évre. A két amerikai állam egyébként a Szilícium-völgyből való tech-kivonulás népszerű célállomása, és rengeteg jövőbemutató technológiájú vállalkozás és start-up költözött Austin környékére, ahova a Samsung tervezi az üzemet felhúzni.

Ilyen a Tesla hamarosan gyártásba álló gigagyára, és belső információk szerint a következő autókba szánt önvezető chipet konkrétan a Samsung szállítja majd 7 nm-es node-on – nyilván még nem az új üzemből, lévén az jövőre a legjobb esetben is csak az építkezés első fázisában lesz. A célhelyszín a dokumentumok alapján Taylor városkája lehet Austintól északkeletre – kár, hogy nem Budát választották délre. Érdekes szalagcím lett volna ugyanis, hogy „5,6 billió forintból építkezik a Samsung Budán” – a lényeg persze nem ez, hanem a márka összesen 205 milliárd dolláros befektetése mindenféle kapacitásbővítésbe 2024-ig. A bejelentést erre a hétre várják.

Hirdetés