A Nokia Research Center 20 éves fennállását ünnepli

Az 1986-ban alapított kutatóközpont mára 1100, különböző területen dolgozó kutatót alkalmaz Finnországban, Magyarországon, Kínában, Németországban, Japánban és az Egyesült Államokban.

A Nokia Research Center munkája olyan mérföldkő-jelentőségű távközlési eredmények alapjául szolgált már, mint a GSM szabványosítása és fejlesztése, az SMS-rendszerek, a 3G kifejlesztése, vagy legutóbb a mobiltelevíziós DVB-H szabvány. A kutatóközpont a mobil multimédia kutatásában is nagy szerepet játszott, jelentősen hozzájárulva a Java mobilmédia alkalmazásinterfész (JSR-135), az M3G mobil 3D grafika, és olyan audió és videó kodekek kifejlesztéséhez, mint az AAC, és az AMR-WB . A szerteágazó témakörökben -mobil és IP-hálózatoktól az, elektronikán, szoftver- és alkalmazás-fejlesztésen át a mesterséges intelligenciáig - kutató Nokia Research Center a szakemberek igazi gyűjtőhelye. A központ emellett a Nokia szabadalmi portfoliójának is kiemelkedő forrása, hiszen a Nokia legfontosabb szabadalmainak közel fele a Nokia Research Centerből származik.

A versenypiacon és a technológia rohamos változásának idején a Nokia Research Center kulcsfontosságú szerepet játszik a Nokia megújulásában és újraértelmezésében. A különböző iparágak konvergenciája és az élmények digitalizálása hatalmas lehetőséget teremt a gazdag felhasználói élmények megteremtésére és új üzletágak kialakulására. A kutatóközpont feladata az, hogy a Nokia más üzletágaival együttműködésben kijelölje a jövő műszaki lehetőségeit, és a technológia területén a Nokia számára legelőnyösebb úton induljon el.

"A Nokia Research Centernek jó oka van az ünneplésre. A központ kutatói már húsz éve folyamatosan nehéz feladatok megoldásán dolgoznak, könnyen használhatóvá és élvezetessé téve a technológiát" mondta Dr. Bob Iannucci, a Nokia Research Center vezetője. "Jelenleg a mobil internet-technológiák, rendszerek és megoldások következő generációjára koncentrálunk, amelyek megváltoztatják majd az emberek közti kommunikációt."

A Nokia Research Center sikerében kulcsszerepet játszottak a vállalat és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködések. A Nokia Research Center kezdettől fogva számos iparági fórum munkájában, és több országos vagy nemzetközi szerv kutatóprogramjában, például a finn Tekesben vagy Európai Uniós keretprogramokban vett részt. A Nokia Research Center folyamatosan több száz egyéni kutatási együttműködésben is szerepet vállal.

"Gratulálunk a húsz éve a távközlési forradalom élmezőnyében dolgozó Nokia Research Centernek" mondta az MIT elnöke, Susan Hockfield. "Az informatikai és a kommunikációs technológiák egyre fontosabbá válnak magán-, és szakmai életünkben, ezért örömmel dolgozunk továbbra is együtt a Nokiával az emberek számára világszerte elérhető, új kommunikációs lehetőségek és szolgáltatások létrehozásán."

A legkiemelkedőbb egyetemekkel folytatott együttműködés elmélyítését célzó stratégiájának részeként a Nokia Research Center 2006 áprilisában bejelentette, hogy közös kutatóközpontot hoz létre az amerikai Massachusetts Institute of Technology-val (MIT). Az éveken át tartó szoros együttműködést követően megalapított Nokia Research Center Cambridge munkája a mobilitásról alkotott jövőkép formálása mellett a mindennapok során használható alkalmazások fejlesztésére is kiterjed. Mindez hozzájárul a Nokia Research Center hosszútávú céljának megvalósításához: a kutatóközpont élen kíván járni a fizikai és digitális tér közötti határvonalat elmosó technológiák és szolgáltatások fejlesztése terén, ehhez pedig akadálytalan és ösztönös interakció révén környezetünk szerves részévé szeretné tenni a digitális készülékeket és alkalmazásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés