A Mix 4 lett az első Snapdragon 888+-szal szerelt készülék a piacon

A Xiaomi fogta az összes létező csúcstechnológiát és kerámiába burkolta.

Hirdetés

A Xaiomi mindenből a legújabbat és a legjobbat pakolta a láthatatlan előlapi kamerával és kerámia hátlappal szerelt eszközbe, mindamellett a Mix 4 sokkal konzervatívabb készülék a formaterv és a kialakítás szempontjából, mint az elődmodellek. Cserébe a világon minden benne van, ami egy felső kategóriás okostelefonban ebben az időpillanatban lehet, mínusz 3,5 milliméteres jack és IP védettség. Utóbbira mondjuk nincs mentség, a kialakítás elvileg egyáltalán nem teszi komplikálttá a védelmet.


[+]

A leghangsúlyosabb újdonság nyilván a kijelző alatti előlapi kamera, amit minden gyártó nagyjából ugyanolyan módszerrel próbált meg idénre elfogadható minőségűvé és valóban láthatatlanná tenni. A cél a Xiaomi esetében is 400 ppi képpontsűrűség mellett minimális pixelméret és maximális fényáteresztés volt a szenzor fölötti területen, amit ők úgynevezett mikro-gyémánt pixelstruktúrával és ívelt kialakítású, átlátszó, indium-ón-oxid huzalozással oldottak meg, a fényerőt, a kontrasztot és a képeken esetlegesen előforduló lencsetorzításokat pedig mesterséges intelligenciára épülő algoritmus kontrollálja. Alapvonalakban az Oppo (és a ZTE, és a Samsung) is pont ezt csinálta, csak ők, nem CUP-nak (Camera Under Panel), hanem USC-nek (Under Screen Camera) hívják.


[+]

A mesterséges intelligenciának a Snapdragon 888+ továbbfejlesztett, Hexagon 780-as AI motorja segít, ami 32TOPS (Tera Operations Per Second) műveleti sebességre képesa korábbi 26 helyett, ami körülbelül 20%-os javulást jelent. A lapkakészlet egyébként a szokásos forgatókönyvet követi, a teljesítménycentrikus Cortex-X1-es (Kryo 680) mag órajelét 2,84 GHz-ről 3 GHz-ig húzták, minden más maradt a régi.


[+]

A Xiaomi a hűtést ultrakönnyű grafénnal kombinált, többrétegű, összesen 11588 mm2 felületű passzív  hűtőrendszerrel oldotta meg, ami a Snapdragon idei csúcslapkájának gyakorlati jellemzőit ismerve nélkülözhetetlen a melegedés kontrollálásában, főleg emelt órajel mellett.


[+]

Mindezt 4500 mAh összkapacitású telep működteti, ami nem tűnik valami kiemelkedőnek, viszont gyorsított eljárásban kábelen 15 perc alatt fel lehet tölteni 120 wattos adapterrel, illetve 28 perc alatt 50 watt teljesítményű vezetékmentes töltőpadon. Az akkumulárotban szintén grafént használtak, ami ezerszeres vezetőképességgel rendelkezik a hagyományos szén alapú anódokhoz képest.


[+]

A kerámiaburkolat gyártástechnológiáján is fejlesztettek, így a három alkalommal 1400 fokon égetett anyag 30%-kal könnyebb, mint a korábban használt matéria. A fehér és fekete mellett új színvariáció is érkezett, ami a színezékként használt ritkaföldfémeknek köszönhetően a Szung-dinasztia idejében használt, egyedi, szürkés árnyalatot mutatja enyhe zöldes-kékes altónusokkal.


[+]

Az ívelt, Gorilla Glass Victus üveggel védett kijelző a láthatatlan, 20 megapixeles, 1,6 mikron pixelmérettel dolgozó quad-Bayer szenzort leszámítva átlagos csúcskategóriás AMOLED panel 120 Hz-es képfrissítéssel, HDR10+ támogatással és Dolby Vision minősítéssel 6,67 hüvelykes méretben FHD+ (1080 x 2400) felbontással.


[+]

A kamerarendszert sem aprózták el, a hátlapon összesen három egység dolgozik, a főkamera (1/1,33" szenzorméret, f/1,95, ISOCELL HMX, PDAF, lézeres AF) 108 megapixel maximális felbontáson, optikai képstabilizálással és 4-in1 Super Pixel feldolgozással (quad-Bayer), ami ezek szerint 27 megapixeles végeredményt jelent. A 13 megapixeles, szabadformájú lencsével dolgozó egység 120 fokos látószöggel áll rendelkezésre, papíron kevesebb, mint 1%-os torzítással a széleken, a 8 megapixeles periszkópos egység pedig ötszörös veszteségmentes zoomot és 50x digitális zoomot kínál optikai képstabilizálás mellett.


[+]

Az alap adtatkapcsolati képességeket nem részletezte a hivatalos specifikáció, de nyilvánvalóan elérhető minden, ami a kategóriában elvérható, van NFC és az infra vezérlő mellett a 42 sávon, automatikus jelminőség optimalizációval működő UWB technológiával is lehet ügyeskedni. A Hi-Res Audio minősítésű sztereó hangszórókat a Harman Kardon hangolta.

A Mix 4 egyelőre Kínában érhető el négy különböző memóriakonfigurációval. A legolcsóbb verzióhoz 8 GB rendszermemória és 128 GB belső tárhely jár 232 ezer forintnak megfelelő jüanért, a legerősebb modell pedig 12 GB RAM-ot és 512 GB belső tárhelyet tud felmutatni 293 ezer forintnyi jüanért cserébe. A kettő között opció a 8/256 GB-os és a 12/256 GB-os kiszerelés is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés