A hordható eszközöket célozza az ARM Mali-470-es IGP

Az ARM az ultramobil piacot tekintve már rég elfeledte az Utgard architektúrát, amely még a Mali-400-as sorozat alapja volt. Ugyanakkor az új Midgard architektúra képességei bár a telefonok és a tabletek szempontjából fontosak, a hordható eszközök területén inkább hátrányt jelentenek, mivel a működéshez szükséges extra tranzisztorok csak az energiát pazarolják. Éppen ezért az ARM úgy döntött, hogy leporolja a régi technológiát és felújítja a hordható eszközökbe.

Hirdetés

A Mali-470 lényegében a Mali-400 modernizált változata. Emiatt sok lesz a hasonlóság, hiszen többek között ugyanúgy az AMBA 3 AXI interfészre kapcsolódik, illetve az alapdizájnhoz hasonlóan egy vertex feldolgozó, valamint négy fragment egység beépítése lehetséges. Ezzel az újdonság többféle MP konfigurációban licencelhető.

Teljes kiépítés mellett az újdonság teljesítménye – azonos órajelen – tulajdonképen csak kicsit jobb annál amit a Mali-400 nyújt szintén teljes kiépítéssel. A funkciók szempontjából sincs változás. A felújított rendszer továbbra is az OpenGL ES 2.0-t és az OpenVG 1.1-et támogatja.


[+]

Ezután jogos a kérdés lehet, hogy hol van az újítás. Nos az ARM Mali-470 energiahatékonysága kétszerese az ARM Mali-400-nak. Ehhez a vállalat rendkívül agresszív órajelszabályzást vezetett be, és a nem használt területeket is lekapcsolja a rendszer, amikor erre lehetőség adódik.

Némi optimalizálás érte még a fragment egységeket, amelyek mostantól négyes blokkokkal dolgoznak a hatékonyság növelése érdekében, illetve a vertex feldolgozó hatékonyabb lett a fixpontos számítások során. Utóbbi a hordható eszközöknél fontos, mivel a felhasználói felületek egyszerűbbek, így ezen a piacon már a szoftveres oldalon is az üzemidővel való spórolás a legfőbb szempont.

Az ARM szerint a már licencelhető, Mali-470-es fejlesztést használó, rendkívül alacsony fogyasztású rendszerchipek a következő év végén kerülhetnek piacra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés