11%-ot esett a mobilgyártás tavaly

A TrendForce adatai alapján körülbelül 1,25 milliárd okostelefont gyártottak le 2020-ban, ami lényegesen gyengébb a 2019-es adatnál.

Hirdetés

A járvány a mobilpiacot is rendesen megviselte, de azért vészesnek sem lehet mondani a helyzetet, az első kínai hullám idején jelentősen rosszabbak voltak a kilátások, főleg a gyártás és a szállítás esetleges akadozása miatt. Szerencsére sehol nem merült fel komolyabb készlethiány vagy egyéb súlyos probléma, viszont a gazdasági visszaesés nem csak az eladási számokban éreztette a hatását, hanem ezzel párhuzamosan a legyártott darabszámokra is hatással volt.

A TrendForce értesülése szerint a gyártók 2020-ban 1,25 milliárd okostelefont gyártottak le, ez 11%-os visszaesést jelent az egyébként szintén nem kiemelkedő 2019-es évhez képest. Az első öt márka a Samsung, az Apple, a Huawei, az Oppo és a Vivo volt, ezek közül a Huawei-nél volt egy komolyabb esés, az ismert Google- és hardverproblémák miatt.

2021-től fellendülést várnak az elemzők a tavaly elmaradt eszközcserék, illetve a fejlődő gazdaságok folyamatos növekedése miatt, a jelenlegi legkonkrétabb tipp 1,36 milliárd darab erre az évre, ami 9%-os növekedés lenne 2020-hoz képest. A tippjáték azonban nem is itt igazán merész, hanem a gyártói összetétel kapcsán, szerintük ugyanis a top 7 gyártók közül a Huawei 13%-os globális részesedése 3%-ra eshet vissza, amivel marginálisnak tűnő márkák mögé kerülhet a kínai óriás.

Előzmények

Hirdetés