Hirdetés

2014. augusztus 22., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek  »  Okostelefon rovat

Sony Xperia Z - a nagy varázsló

A Sony első Full HD felbontású okostelefonja Európában hamarosan piacra kerül, s ezzel megelőzi a konkurenciát.

Multimédia, kamera

A multimédiás vonalat egy zenelejátszó, egy FM-rádió és egy videólejátszó képviseli. Előbbi a Walkman névre hallgat, a rózsaszín ikont megbökve egy ízléses felület tárul a felhasználó elé. Megjeleníti az albumborítókat, kezeli a lejátszási listákat, a vizualizációt bepipálva muzsikálás közben animációkat nézhetünk, egy érintéssel kereshetünk a dalszövegre, az előadó adataira és a zenéhez tartozó videókra, valamint DLNA-n keresztül is kiküldhetjük a hangot. A beállítások között turkálva néhány hasznos opcióra bukkanhatunk: az ötsávos hangszínszabályzó mellett a mélyeket is erősíthetjük (ClearBass), fejhallgató használata esetén aktiválható a térhatású hangzás (PVT), illetve tetszés szerint monóvá is varázsolhatjuk a sztereó felvételeket. A Clear Phase a külső hangszóró minőségének automatikus hangolására szolgál, az xLoud a hangerőt növeli drasztikusan. A dinamikus normalizáció menüpont a zenék vagy videók között hangkülönbségeket csökkenti.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

Az FM-rádió magabiztosan teszi a dolgát, automatikusan feltérképezi az állomásokat, megjeleníti a velük kapcsolatos információkat, a felhasználói felületet négy választható vizualizációs megoldással dobták fel. A Filmek, azaz a videólejátszó is korrekt, valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy egy átlagos bitrátájú 1080p film meg sem kottyan neki (a killa sample azért hajlamos megröccenni). Az extra lehetőségek visszafogottak, a Bravia Engine 2 aktiválásán kívül DLNA-alapú megosztás is elérhető, a Full HD felbontású filmek egyébként elképesztően jól néznek ki a kijelzőn.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

A hátlap tetején ül a 13 megapixeles kamera, amely Exmor RS technológiát használ. Ez a Sony fejlesztése, egy nagyon kicsi méretű, integrált CMOS szenzorról van szó, kifejezetten mobil eszközökhöz készült. A gyártó szerint sokkal jobb minőségű és fényességű képek készülhetnek vele sötétebb környezetben. Az optika mellett ledes segédfény dolgozik, azonban eltűnt az Xperia S-ről ismert kamera gyorsgomb. Ugyanakkor lezárt képernyőről is egyből ugorhatunk a fotózáshoz, beállítás kérdése, hogy ilyenkor egyből exponáljon is.

Sony Xperia Z
[+]

A szoftver lehetőséget ad teljesen automata módon történő képkészítésre, ilyenkor az algoritmus megpróbálja felismerni, hogy melyik a legoptimálisabb környezeti beállítás, viszont valamilyen okból ebben az esetben "csak" 12 megapixeles az elérhető maximális felbontás. Ilyenkor is van egyébként mód kicsit finomítani az alapértelmezett beállítások egy részén, kapcsolgatható a vaku, a HDR mód, az önkioldó, a geotagging és a mosolyfotózás. Automata módban az alábbi képek készültek:

Normál módban pedig ezeket tudjuk mutatni:

Ha kikapcsoljuk az okosítást, akkor sok több babrálható opció köszön ránk. Már állítható az ISO, a fehéregyensúly, a fényérték, a fénymérés módja, valamint a képstabilizáció is. Ilyenkor 13 megapixeles lesz a felbontás, természetesen ebben a módban is fotózgattunk serényen. Csináltunk képet ugyanarról a témáról is automata és normál üzemmódban, ezek alant láthatóak, előbbi kicsit talán jobban mossa el a részleteket, de lényegi eltérés nincs. 100%-os képkivágások következnek, a teljes képért kattintani szükséges.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

A képek vizsgálata során elmondhatjuk, hogy mi ennél bizony többet vártunk. Egyrészt irtózatosan zajosak a fotók, erre mondjuk rá lehet fogni, hogy rossz volt az idő, de talán pár napja ugyanilyen időjárási körülmények között a Huawei Ascend D quad XL messze jobb eredményt produkált. Ráadásul a vonalélességgel is komoly gondok vannak, ez makró üzemmódban még jobban kijön, bizony ezen a kamerán még dolgozni kell, reméljük, hogy egy frissített szoftver a hibák egy részét orvosolja.

Van sorozatfelvételi mód, itt viszont az Xperia Z elmarad a HTC-től, mert csak csökkentett felbontás mellett képes viszonylag gyors egymást követő expozícióra. Létezik panorámafelvételi lehetőség is, s természetesen egyetlen gombnyomással átválthatunk videó üzemmódra, ahol Full HD felbontású filmek születhetnek, ám lassított felvétel rögzítésére nincs mód. Egy tesztmozi itt megtekinthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Sony Xperia T3 - acélos óriás

  Nagyképernyős, vékony mobiltelefonnal állt elő a Sony, amely a középkategóriában megjelenésével, kamerájával és kecses, rozsdamentes acél fémkeretével hívja fel magára a figyelmet.

 • Sony SmartWatch 2 - furcsa irányváltás

  A japán cég második okosórája kissé más szemlélettel készült, mint elődje vagy épp a LiveView, épp ezért nem tett pontot a kérdésre: kellenek ilyen kütyük?

 • Sony Xperia C - távol-keleti összhang

  A japánok okostelefonjának szívét egy négymagos processzorral ellátott kínai lapkakészlet adja, nagyon jó sebesség jellemzi, ráadásul két kártyát is kezel.

 • Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

  A japán gyártó az elmúlt pár évben nem feltétlenül kamatoztatta a képalkotással kapcsolatos teljes tudását mobiljaiban. Most is inkább elméletben teszik meg.

 • Sony Xperia M - inkább előd, mint utód

  A Sony különleges és egyedi formatervét megkapta ugyan a telefon, ám sajnos a jó sebesség ellenére a kijelző és a kamera is a várakozások alatt teljesít.

 • Sony Xperia Z Ultra - a név kötelez

  A japán gyártó bekeményített és egy igen durva eszközt tett le az asztalra. A Z Ultra teljesítményben és méretben messze a konkurencia felett teljesít.

 • Sony Xperia ZR - ugrás a medencébe

  A japánok újdonsága az igazi vízállóságot hozza el nekünk, víz alatti fényképezést tesz lehetővé, ráadásul mindezek mellett hardveres téren is az élen jár.

 • Sony Xperia Tablet Z - gyönyörűségem

  Lélegzetelállító külsővel, erős hardverrel és IP57-es minősítéssel érkezik a japánok újdonsága, alig van hibája, de az ára sem alacsony.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2014 PROHARDVER Informatikai Kft.