Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Alex91

    félisten

    válasz The DJ #16900 üzenetére

    4 lemezes: [link]

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • steve971

    újonc

    válasz Dave™ #16892 üzenetére

    Tényleg nem olcsó. De ebből vedd le a világbajnok ÁFA-t. Mindjárt más a kép. Először én is nas + külön pc-ben gondolkodtam. De ugyanez a hardver lett volna 60, mint mondtad is. + a nas még 60. Mondom nast akartam. Gyárit! Úgy döntöttem, hogy akkor már legyen ez. Nagyon profi cucc. Nem hiszem, hogy ilyen házat kaphatnék. Pláne nem olcsón. Sok évvel ezelőtt volt már nasom. Persze az inkább játék kategória volt. De megtanított rá, hogy nem az a lényeg egy nagy állományt milyen gyorsan másolsz rá v. le. Itt nagyon mellé lehet nyúlni. Nem akartam. Egy nas nem létszükséglet otthonra. De ha már veszek akkor legyen értelme. Ennek van. Lecseréltem a switch-et is gigabitesre. Így most összefogtam a két lan portot. Nem rossz cucc mondom...

  • The DJ

    addikt

    válasz Alex91 #16901 üzenetére

    Köszönöm, nem rossz, csak mire telerakom HDD-vel addigra csődbe megyek. :) De ez már az én gondom. Viszont ha nem nagy kérés, akkor körbenéznék a 2 HDD-s best buy NAS-ok között is. Ott mit szoktak ajánlani? Lehet, hogy elég lenne nekem sima 2 lemezes is, egyelőre legalábbis biztosan.

    https://wpszaki.hu - Minden, ami WordPress, cikkek kezdőknek és haladóknak.

  • Alex91

    félisten

    válasz The DJ #16903 üzenetére

    Ketlemezes: [link]

    Vagy Synology, Qnap 2 lemezesei, de a jobbak nem fognak bele ferni a 60k-ba..

    Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

  • Dave™

    nagyúr

    válasz steve971 #16902 üzenetére

    Miért venném le az áfát? Az általam kalkulált gép is bruttó, és ugyanúgy kombó mint az az ASUS. Ugyanez a hardver van benne, ami egy J1900 + 2GB SO-DIMM DDR3. De akár nézhetem N3150-nel is, ami támogatja a HEVC-t és a 4K-t, így időtálóbb megoldás HTPC-ként. Most pont egy ilyet fogok összerakni kísérleti jelleggel (NAS+HTPC kombó N3150-nel, 2GB RAM) ez így bruttó 55 ezer Ft és bővíthető memóriával, vagy PCI-e kártyával. Van Displayport is a HDMI mellett (több megjelenítőt is meg tud hajtani egyszerre), és optikai kimenet. Szoftveres oldalon egy Debian, ezen OMV, Kodi, Spotify meg ami még eszembe jut. Mindez 55 ezer Ft meg egy kis barkácsolás a részemről.

  • Hyena

    senior tag

    válasz Dave™ #16905 üzenetére

    Valoban ossze lehet rakni olcson hasonlo nast ezt senki sem vitatja, van olyan ismerosom aki igen szep penzt keresett osszerakott nasok eladasaval (tobb mint 100 darabot adott el egy ev alatt) , de nehez kenyer ez mert az atlag felhasznalo/vevo nem egy informatikus igy eleg sokat csorog a telefonja emiatt.
    Nyugodtan ereszd szabadjara a fantaziad es szorozd meg 2vel akkora baromsagok tortennek. (mondjuk en jol szorakozom a torteneteken amit mesel)
    Ha magadnak szeretnel epiteni jateknak egy minden egyben nas htpc-t mert a tobbiek meggyoztek, hogy milyen szuper akkor idotoltesnek jo, de mint termek kicsit komplikalt a "poor nepnek".
    Egyebkent nem ertem kit szeretnel meggyozni es mirol.
    Masokat, hogy felesleges ennyit adni erte , vagy kompenzalsz valamit ezzel :) ?
    Kicsit kezd olyan lenni mintha lenne valami verseny egy dijjal, hogy ki tud olcsobb nast epiteni.
    Fent nevezett haverom "epitett" mar nast regi laptopbol is mert valaki olyat szeretett volna, illetve van tudomasom olyanrol is aki raspberry pi-t hasznal nasnak, beat this :) .
    ex sogorom a masik veglet aki a meglevo 10 lemezes qnap nasa melle nemreg vett egy 12 lemezes synology-t kb 800.000 ft-ert (lemezek nelkul termeszetesen) , es hiaba mondtam neki, hogy a 10 lemezes nas amit magamnak epitettem kb 100bol megvolt (es a haz eleg draga benne) meg sem fordult a fejeben, hogy vehetne olyat is.
    Valojaban szerintem amugy a legtobb feladatra a leheto legnagyobb teljesitmenyu asztali gep lenne a legjobb ertelmetlen mennyisegu rammal, sok videokartyaval, sokmagos magas orajelu proceszorral, csak szorult belem nemi kornyezettudatossag es ezert nem ezt a gepet hasznalom nasnak, bar egyebkent ezen internetezek, jatszom, dolgozom...
    Regen en is probaltam a openmediawaultot, es a freenast is de nem tetszettek, a kozizles altalaban valami szep szines szagos egyszeruen kezelheto dolgot preferal ahol 1 firmware frissitessel updatelodnek a programok is stb...
    Ha megnezed az egyik regebbi hozzaszolasomban ecsetelt windows storage server 2012 r2-t akkor latod majd, hogy televan opciokkal melyek kozul sokat egy atlagfelhasznalo soha nem fog hasznalni, azt sem tudja mi az.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Hyena #16907 üzenetére

    Egyik sem talált. Vedd úgy, hogy ez az én álláspontom, a barkácsszellemet ösztönzöm, elvégre barkácsolni férfias hobby. Mondjuk látom hogy tök feleslegesen, mert a többség túl lusta ehhez. Azt nem értem, hogy miért lesz az épített rakétatudomány, míg a gyári NAS kisvasút? Mert onnantól, hogy meg van építve és be van konfigurálva, sok különbség nincs a kettő között. Mindkettőnél van egy grafikus felület, na jó, az építettnél kettő is, de aki életében először lát NAS-t, annak a gyárit is tanulnia kell, itt nincs különbség. Itt is rá kell kattintani egy Kodi ikonra meg ott is, itt is van fájlkezelő meg ott is, itt is vannak megosztások meg ott is stb. Igen, a gyárihoz van hülyebiztos user manual, itt meg utána kellhet olvasni dolgoknak, ha nem egyértelmű. Szerintem valahol vicces, hogy komolyabb szoftveres tudás nélkül egy jobb (funkciógazdagabb) NAS-t építek kb. 1/3 áron, mint amit boltban megveszel. Ha fordított lenne az arány is barkácsolnék, mert a végeredmény jobb és saját magam raktam össze. Ezért sem egy androidos médiaboxom van, hanem egy rendes épített HTPC-m, kétszer annyiért. De mint mondtam érzem a boogie-t és megépítem a fenti gépet, szintén tanulni és kísérletezni, aztán lehet terméket is csinálunk belőle, ha úgy alakul, árban nem lesz nehéz versenyezni, supportot is tudunk adni, minden adott :)

  • hakos1987

    őstag

    válasz Alex91 #16899 üzenetére

    Bizony, pont ezért gondolkodtat el, mivel szoftveresen faragható, viszont hardver adott...
    Attól függetlenül a Qnap fele hajlok az egyszerűsége miatt...

    Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)

  • Hyena

    senior tag

    válasz Dave™ #16908 üzenetére

    Nekem van epitett es boltban vett nasom is nem is egy, es hidd el van kulonbseg.
    Hasonlo a tema mint a torrent oldalrol ingyen letoltott jatekprogram kontra vasarolt ami funkcionalitasban elegge hasonlo, de a hivatalos uton beszerzett kenyelmesebben hasznalhato, updatelheto, van support, nincs baj a crackel...
    Nem raketa tudomany az epitett es ha jol sejtem te fiatalabb vagy nalam, es meg nem erted miert van az, hogy neha az ido tobbet er mint a penz amit az ember kifizet egy kesz termekert.
    Regen en is mindent magamnak csinaltam, mondtak is az emberek, hogy te ugy is szereted ezt csinalni, pedig tevedtek, en azt szeretem ha jol mukodik a dolog es mar kesz van.
    Az ember egy ilyen termek megvetelevel neha a sajat szabadsagat vasarolja meg illetve annak az idejet amit egy kivant keszulek megepitesevel beallitasaval eltoltene, de helyette azt csinalhat amit akar.
    Sok szabadido birtokaban persze mas a helyzet, de ha most arra gondolok, hogy legkozelebb majd 8 honap mulva tudok annyi idot a kiakpcsolodasomra szanni mint most karacsonykor a szivbaj jon ram.
    A kollega megjegyzese miszerint az afa nem szamit is arra utalt, hogy a cegenek vasarolta a nast es az afat ugyis visszaigenyli szoval (ha jol megy a ceg) mindegy.
    Az epitett nasok is eladaskor a boltban vasaroltak netto araval versenyeznek mert a nas epitok tobbnyire nem tudnak adni szamlat.
    Szerintem nem vicces (kiveve ha diak vagy sajat jovedelem nelkul) , ez a epitek 1 nast annak hanyadaert mint amit a boltban kapni hanem szomoru mert egy joleti tarsadalomban egy normalis gazdasagu orszagban ez az embereknek meg sem fordul a fejeben mert boven eleget keresnek ahhoz, hogy megvegyenek egy ilyet, es mig megepitenek helyette inkabb nyaralni mennek vagy kocsmaba vagy akarhova.
    Unokatesom egy japan emberhez ment felesegul tobb mint 10 evvel ezelott es beletellett jo par evbe mire a ferje leszoktatta arrol , hogy mindenfele masok altal kidobott "lomot" hazahordjon csak mert az egyebkent kifogastalanul mukodik.
    Igy lett nekik jopar cd/dvd lejatszojuk, tvk.... esetenkent eredeti csomagolasban.
    A japan ferje nem ertette minek viszi haza amikor otthon is van masik ami jol mukodik, es a szabad ter (mivel kicsit a lakasok) tobbet er naluk.
    O meg hiaba mondta, hogy tartaleknak jo lesz, mivel a ferje azt mondta ha kell majd vesznek masikat :) .
    Egyebkent jovel egyszerubb lenne ez a hdmi kimenetes nas epites ha pl a qnap szoftvere forogna kozkezen, de azt se felejtsuk el, hogy barki nassa valtoztathatja akar az asztali gepet is, hiszen windowsra is megvannak a szukseges programok.
    Hja es meg annyit, hogy jelen allas szerint synology nast biztos nem vennek boltban (vettem mar eleget), de nem is epitenek hanem egy elore osszerakott csinos microserverre tennem fel a szoftveret.

    [ Szerkesztve ]

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • Hyena

    senior tag

    válasz hakos1987 #16909 üzenetére

    Vegyel egy ilyet, egesz jokat irnak rola es nem is draga meg jol is nez ki.
    Vagy Dave majd epit neked egyet :)
    http://prohardver.hu/teszt/asustor_as1002t_nas/hardver.html

    [ Szerkesztve ]

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Hyena #16910 üzenetére

    Nagyon nem értek egyet a szemléletbeli véleményeddel.

    Éppen hogy azt tartom jó hozzáállásnak, hogy legyünk kreatívok, ne csak a készet fogadjuk el, ne legyünk konzumidióták.

    Én az épített NAS-ba utánaolvasással együtt kb. 2,5-3 órát tettem bele, amivel egészen jó nettó óradíjat spóroltam meg, arról nem is beszélve, hogy tanultam, tudással gazdagodtam -- szóval bőőőven megérte.

    Ez a kérdés persze nyilván csak azoknál merül fel, akiknél eleve szóba jöhet a NAS-barkácsolás, és akinek ez nem okoz eleve örömöt, illetve más okból fontos a gyári/kereskedelmi háttér, azt kár erre buzdítani -- de itt tán nem is ilyen helyzetről van szó.

    Ja, és egyébként több barátomnál is jól szolgál a PI mint NAS, nyilván adott igényekhez.

    MaCS

    [ Szerkesztve ]

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

  • makoss

    addikt

    Üdv!

    Légyszi segítsetek már, nem vagyok szakértő a témában.
    Egy Zyxel NSA 325v2 NAS-t miként kell beüzemelni nulláról működőképes szintre?
    Szájbarágós érdekellne.
    Köszönöm! :R

    Külföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"

  • Hyena

    senior tag

    válasz MaCS_70 #16912 üzenetére

    Szerintem nem egy malomban orlunk.
    En csak arra próbáltam ravilagitani, hogy nem mindig mindenhol és mindenáron a takarékosság számít, és jó lenne ha nem lenne "luxus" egy ilyen dolog vétele senkinek sem.
    Nem egy nagy kunszt egy ilyen gépet osszerakni már túl vagyok ezen, a sikerelmeny megvolt, további szorakozast már ez nem okoz. Szerettem volna valami mást az is furcsa, hogy ez magyarázatra szorul.
    Eléggé erdekes ha ettől már konzumidiotanak számítok, vagy aki nem mindent magának épít az nem vagány 😁?
    Olvasd vissza a többi hozzászólást is mert pl nekem az jött át, hogy mekkora hulyeseg már venni vmit amikor inkább csinald magad....
    Olyan ez mint amikor sokan azt mondják, hogy milyen hulyeseg uj dolgot venni hiszen használtan sokkal jobb az ár, pedig ha mindenki így gondolkozna, a használt piac nem létezne mert mindenki a másikra várna, hogy vegyen már valamit amit majd egyszer elad 😁.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Hyena #16914 üzenetére

    Nyilván mindent az adott körülmények döntenek el.

    A konzumidiotizmus az, amikor olyasmit vesznek az emberek, amire nincs szükségük. Ha valakinek gyári NAS-ra van szüksége, vagy az számára kényelmesebb, vagy csak nem ért hozzá, nyilván szóba sem jöhet a barkácsolás.
    Azt viszont nem tudom elfogadni, hogy eleve ne foglalkozzunk a takarékos megoldásokkal. Az önerőből gazdag társadalmak nagyrészt annak köszönhetik a sikereiket, hogy nem pazaroltak.
    Aztán meg annak a veszélye is fennáll, hogy ha mindent készen kapunk, az előbb utóbb a kreativitás rovására mehet, elkényelmesedünk. A szükség komoly ösztönző erő...

    Az sajnálatos tény, hogy idehaza olyan összegek is sokat számítanak, amik a Lajtán túl bagatellnek minősülnek. De ennek is megvannak a fent említett mellékhatásai. De ez nagyon messzire vezetne...

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

  • benoce

    tag

    Valahol megértem/egyetértek Hyena írásával, igen ha szükségem van akkor megveszem a NAS-t gyárilag, konfigurál, és használ. Nálam is megvolt a magam építem, konfigurálom, fejlesztem periódus, (mondjuk tart az még most is :K )
    De élő példa szüleim, testvérem, kezdtük talán Zyxel NSA-210, majd a félelmetes D-Link 320 széria, majd lett Lenovo-Iomega, közben volt építgetés, de mindig visszatértem rövidebb-hosszabb idő után a gyári megoldáshoz. Ahogy halmozódtak az okos eszközök otthon, egyre kevesebb volt mindig a sebesség, vagy kapcsold ki a torrentet, vagy a tv-ken egyszerre mentek a filmek, és másoltál, és megakadt a Texasi Kopó fateromnak és hallgathattam. Befejeztem a kísérletezgetést, kaptak egy Qnap TS-253 pro-t 8GB-tal.
    Most mehet minden egyszerre, film, torrent, képek, zene, ebook. Igen, nekem ennyit megért.

    Tisztelem és becsülöm azokat akik próbálnak alternatívát mutatni az építsd magad mozgalom keretében, és segítenek is benne szívvel lélekkel. De mikor leírja valaki, hogy milyen gyári NAS-t vásárolt, és már ugranak rá, hogy ebből az összegből mit lehetett volna építeni.
    Tiszteljük már meg, hogy Ő ezt az alternatívát választotta, és nem az építgetést. Döntést hozott, az idő meg majd eldönti, hogy jót, vagy rosszat. Én feltételezem, hogy mikor ilyen kiadásra szánja el valaki magát, - értve az alatt mindent - körüljárta a dolgokat előtte.

  • delibab

    senior tag

    válasz benoce #16916 üzenetére

    +1

    Én azért olvasom minden nap ezt a topicot mert nas vásárlás előtt vagyok. Számomra érthetetlen, hogy az összes NAS teszt vagy cikk hozzászólásai között jön egy aktuális megmondóember és megváltja a világot: ez nem ér ennyir, feléből összerakok jobbat... stb. Itt az természetes, hogy a nagyobb cégek akik dollár vagy euro milliókat keresnek a termékeikkel hülyék és nem értenek hozzá, bezzek kicsiny hazánk fiai, na majd Ők megmutatják... Ez persze nem csak erre az eszközre igaz, mindenre, pl az összes apple hír ilyenekkel van tele... Én csak azt nem értem, hogy miért kéne hülyének éreznem magam attól, hogy NEKEM megfelel és megéri megvenni valamelyiket? Nem fogok építeni mert: nem értek hozzá, nincs rá időm, nincs hozzá kedvem és.... Meg fogok venni egy olyat ami kiszolgál, ráadásul én annyira hûlye vagyok, hogy egy drágább modellt fogok választani ami csomó számomra felesleges dolgot is tud, 3x annyiért mint amennyit ér... :W

    Természetesen aki épít annak elismerem a munkáját, tudását és ha neki úgy jó én elfogadom, nem akarom megtéríteni, ez mindenkinek a saját döntése! :R

    Most pl Hyena ajánlása és kis utánaplvasás után elkezdett komolyan érdekelni az Asustor is!

    [ Szerkesztve ]

    " Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

  • MaCS_70

    félisten

    válasz delibab #16917 üzenetére

    Mindezzel nem tudok nem egyetérteni, azzal a fontos kitétellel, hogy mindig az adott objektív és szubjektív körülmények döntenek.

    Fontos azonban a tájékozottság -- ha itt nem olvasok az OMV-ről, nem lenne épített NAS-om. (Ami sajnos még mindig kísérleti szakban van a SeaFile miatt.)

    Általában én is a gyártókat szoktam védeni az olyan esetekben, amikor valakik jól megmondják, hogy mit és hogyan kellett volna csinálni, azt azonban ne feledjük, hogy a cégek profitra törekszenek, ami a NAS-ok esetén a szoftveren és a támogatáson igencsak vastagon jelentkezik. Mármost, ha valakinek erre nincs szüksége, mert megoldja ingyen Linux/közösségi alapon, akkor jó helyen tudott spórolni, meztelen gyári NAS pedig szerintem sajnos (mivel a gyártónak be kell hoznia az állandó költségeit) nincs.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

  • gbors

    nagyúr

    válasz delibab #16917 üzenetére

    Számomra érthetetlen, hogy az összes NAS teszt vagy cikk hozzászólásai között jön egy aktuális megmondóember és megváltja a világot: ez nem ér ennyir, feléből összerakok jobbat...

    Miután ez a fajta frankómondás az illető személyiségéből fakad (nem tud elvonatkoztatni a saját prioritásaitól), nem pedig az adott szakmai területből, ezeket nyugodtan lehet skippelni. A "jobb" definíciója meglehetősen képlékeny.
    Nagyon jó gondolatok gyűltek össze ebben a topikban az épített NAS-okról is, ha valakit érdekel a téma, érdemes olvasgatni, mert világosan kiderül, hogy milyen extrákat ad a DIY irány, és mikről kell lemondani. Ez alapján pedig el lehet dönteni, melyik irány felel meg a legjobban annak az egyetlen személynek, akinek a véleménye valóban mérvadó :)

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • Patice

    nagyúr

    válasz Hyena #16886 üzenetére

    Folytatva a korábbi agymenésemet, még annyit tennék hozzá ehhez a virtualizációs témához, hogy lehet pár éven belül reális alternatíva lesz jó pár problémára.

    Pl. nekem audio-video felhasználásra két külön rendszer vállt be, azaz két OP rendszer kellene egy gépre, hogy mind zenére, mind videóra jó legyen. Ezt egy egyszerű dual-boot-os géppel meg is valósítható könnyen és ezt nemsokára kis is fogom próbálni.

    Svájci bicska effektus: miért ne lehetne egy zenegép egyben filmezős gép és NAS is, amin akár pár virtuális desktop rendszer is van, igény szerint. Így egy gépre kellene csak költeni és desktop felhasználás esetén is max. vékony (vagy zéró) kliens gépek elegek, mivel a szerver végzi a munka oroszlán részét, a kliens gépekkel csak vezérlem. Családi felhasználás esetén szerintem reális otthoni alternatíva egy ilyen, jellemzően céges technika használata.

    És itt jön a képbe a virtualizáció.
    Ma már ott tartunk, hogy adott hardver/ (hypervisor vagy hoszt) szoftver használatával az egyes hardver összetevőket dedikáltan "oda adhatjuk" az egyes virtuális gépeknek. Így pl. a zenegépé lehet egy procimag, egy kis RAM, meg egy USB kimenet; a filmezős gépé lehet az IGP egy procimag, meg megfelelő mennyiségű RAM, a NAS-é lehet az összes HDD, a virtuális desktop rendszerek meg már a NAS tárhelyén garázdálkodnának. Hálózati csatolón meg vagy osztoznak a gépek, vagy ki lehet egészíteni a gépet plusz háló kártyákkal és akár mindegyik hálózati kapcsolatot igénylő virtuális gépnek lehet hálókártyából is saját, amit csak az a rendszer használ. Most megint kihúzom a biliből a kezem.

    De egyáltalán nem lehetetlen - szerintem - ezt a felállást megvalósítani.
    Ilyen igényekhez jön jól az a Docker-es rendszer, amit vázoltam korábban, hogy ne kelljen egy böhöm nagy és sokat fogyasztó szerver gépet összerakni ilyen igények alá, hanem a megfelelő Docker image-ek összeválogatásával dinamikusan lehet kiszolgálni az igényeket, terheléstől függően, mert ugye nem biztos, hogy mindegyik virtuális gép megy éppen egy időben.

    Így kényelmesen, rugalmasan lehet adott vas erőforrásain osztozni és nem kell dual (vagy multi)-boot, nem kell restartolgatni, hanem minden elérhető szinte mindig.

    Engem nagyon érdekel és foglalkoztat ez a téma, mindamellett, hogy a célgépek híve vagyok. :B

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

  • Hyena

    senior tag

    válasz Patice #16920 üzenetére

    A qnap es az asustor nasoknal a dual boot lehetosege is adott szepen be lehet lepni a biosba is igy akar ha valamelyik nem valna be az adott nast egyszer es mindenkorra mas rendszeruve lehet tenni mikozben a gyari rendszer is megmarad.
    Az altalam probalt nasok kozul a qnap virtualizacioja a legfejlettebb mivel nem csak a hdmi kimeneten tudod azt hasznalni adminisztralni hanem a bongeszo alatt elerheto ip feluletrol is.
    A ts 453 pro-ban pl 4db LAN csatolo van virtualizacio eseten akar 1 kulon lan portot is hozzarendelhetsz egy virtualis rendszerhez
    Parhuzamosan is jol elfutnak egyes rendszerek egyutt pl a fent emlitetten gond nelkul megy az xpenology mikozben a dlna szolgatatasat hasznaljak es megy az ubiquiti mfi controller, a qnap torrentezik stb...
    De mar rajta van a windows storage server 2012 is, de az csak alkalmilag van hasznalatban.
    Velemenyem szerint mar jelenleg is alkalmas ezeken a gepeken is a virtualizacio bizonyos feladatok megoldasara, de csodat nem lehet varni egy ilyen teljesitmenyu kis fogyasztasu geptol.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • Hyena

    senior tag

    válasz Hyena #16921 üzenetére

    Velemenyem szerint manapsag 3 megoldas van arra ha valaki nast szeretne.
    Ketseg kivul a legolcsobb ha az ember maga veszi meg az alkatreszeket amit aztan szepen osszerak, kivalasztja a neki tetszo szoftvert/szoftvereket feltelepiti es hasznalja. Aki esetleg ebbe belekezd latni fogja (foleg ha nem csak maganak epit) , hogy nem egyszeru a megfelelo haz megtalalasa kivalasztasa. (annak ellenere, hogy az ember nemigen cserelgeti a lemezeket a nasban megis sokan szeretnenek rackes hazat es nem egyszeru szepet is jot is olcson...)
    Ennel koltsegesebb megoldas egy kesz microservert vasarolni es arra szoftvert telepiteni.
    Kivalo valasztas erre a celra pl a HP Proliant Gen 8 szeria a vagy Dell T20 poweredge tobb baratom is hasznal ilyeneket.
    Miert is erdemes tobbet fizetni esetleg egy ilyen szerverert?
    Eloszor is mert kesz van, osszeraktak es teszteltek helyettunk. A HP eseteben mondjuk meg azert is mert mikozben az ar nem sokkal tobb mintha magunknak epitenenk kapunk egy igenyes szep rack-es hazat es ne felejtkezzunk meg az ILO portrol melynek segitsegevel a gephez csatlakoztatott billentyuzet nelkul frissithetunk szoftvert, rendszerinformaciok kulon lan porton stb... (aki esetleg epitett nasra telepitett xpenology-t hasznal tudja mirol beszelek pl kepernyo nelkul a gephez csatlakoztatott billentyuzetet adott idoben megnyomni frissiteskor :) )
    A poweredge t20-ak kozott kifejezetten jo ar/teljesitmenyuekre lehet akadni akar xeon proceszorral is, ok nem rackes hazban vannak a kinezet izles dolga, de mindket tipusra vonatkozik, az , hogy biztosak lehetunk a stabil mukodesben, nem lesznek kompatibilitasi problemak, hiszen egy elore osszeepitett cuccrol van szo, ami abban a formaban biztos , hogy jo, na es persze garancialis igy egyben.
    Mondom ezt mindazert mert nas epites kozben sajnos elofordult, hogy kiderult a telepiteni kivant rendszer nincs joban a valasztott alaplappal, vagy annak aktualis biosaval (bios csere utan a problema megoldodott) vagy a valasztott ram modult koszoni szepen de nem keri....
    A 3. es egyben legdragabb lehetoseg egy komplett gyari nas vasarlasa mely esetben a szoftvert es hardvert egyben kapjuk, annak minden velejarojaval nincs kompatibilitasi hiba, termektamogatas a szoftverre is...

    Sajat nas epitese vagy microserver vasarlasa eseten hasznalhatjuk pl a freenas , openmediawault szoftvereket linuxon, telepithetunk xpenology rendszert, vagy akar windows storage server 2012-t (nnna ez eleg komplikalt) , bocs ha vmi nem jutott eszembe :)

    Ha komplett gyari nast veszunk akkor az adott termek gyartojanak rendszeret is megkapjuk lehet az asustor, qnap, synology, zyxel.... es ugye ha valaki ragaszkodik eme rendszerekhez (kiveve synology) akkor nincs mas valasztasa muszaj komplett nast vasarolnia mivel a szoftveruk kulon nem elerheto.
    Amennyiben az adott nas rendelkezik virtualizacioval vagy a biosaban megvaltoztathato a boot drive ugy ezekre is telepithetunk mas rendszert mint egy epitett nasra vagy microserverre szerintem ez plusz pont.

    Nnna ennyi jutott meg eszembe a temarol remelem hasznara lesz annak aki meg nem dontott a lehetseges alternativak kozul. Mindenki valassza azt amelyik tetszik es amihez tehetsege van , es nagyon fontos amelyik rendszerre megvannak az altala elvart programok :) !

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz Hyena #16921 üzenetére

    na, azt nem is tudtam, hogy a QNAP is tud más OS-t futtatni. :Y

    a Dual-bootot hogy kell elképzelni? ha felrakok mellé pl. egy debiant, annak külön merevlemez kell, vagy meglévőre települ és GRUB bootol?

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • Hyena

    senior tag

    válasz fogtunder #16923 üzenetére

    Oszinten szolva en nem mernem/mertem feltenni egyazon drive-ra meg, az egyszeru megoldas mas boot lemezt megadni.
    Csabit a "sotet" oldal, probald ki :) !

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz Hyena #16925 üzenetére

    a sötét oldal mindig is csábított, csak időm nem nagyon van vele mostanság foglalkozni, mert inkább a gyerekkel vagyok, ezért vettem gyárit.

    mivel a TS-251 csak két lemezes, ezért nem elhanyagolható szempont, hogy ugyanazon a drive-on megél-e a kettő, nincs helyem külön boot lemezt fenntartani az OMV/Debian installnak, talán egy wear levelinggel megtámogatott pendrive lehetne megoldás. de igazából lényegtelen, mert ha lenne időm mókolni vele, akkor összeraktam volna magamnak a gépet.

    btw a QNAP is felírja a QTS-t a DSM-hez hasonlóan a lemezek elejére egy külön partícióra? illetve ha van egy single disk volume, ext-re formázva, annak a tartalmát eléri a másik OS?

    [ Szerkesztve ]

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • delibab

    senior tag

    válasz gbors #16919 üzenetére

    Ne értsétek félre, nem vagyok az építők ellensége, ha valaki úgy gondolja, hogy neki az a helyes út akkor hajrá... minden tiszteletem a szakértelmüké és azt is elhiszem, hogy adott esetben még lehet hatékonyabb is. Ha valaki csak hobbiból épít mert kíváncsi és ez köti le akkor csinálja, érezze jó magát és működjön, legyen sikerélménye! Ami felbosszant, hogy hülyének vagyok nézve mert én nem ezt csinálom és át vagyok verve, holott nem, csak simán más az Én elképzelésem, másra van szükségem... Nekem azért kell egy kész megoldás mert nem akarok szívni vele, a legkomolyabb elvárásom a terméktől, hogy működjön, ne kelljen órákon át foltozgatni, hogy talán jó legyen...

    MaCS_70 : egyetértek :R

    " Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

  • Hyena

    senior tag

    válasz delibab #16927 üzenetére

    Nekem is volt ilyen erzesem amint fentebb is emlitettem ez a "te vagy mar hulye hahahah ennyit adni erte minek, a felebol is kihozom..." Felesleges masok oromet igy megrontani.
    Egyebkent lassuk be kenyelmes egy gyarit megvenni, meg jo erzes birtokba venni, van szep doboza meg papirjai, uj szaga, megvan a vasarlas orome :) .
    Aztan ott vannak a tovabbi kenyelmi tenyezok mint pl , hogy jar vele a gyartora jellemzo dns amit a beallitasokban egyszeruen aktivalhatunk nem kell kulso dyndns szolgatato, vannak kulonbozo mobil es asztali gep applikaciok stb...
    Arrol is van tudomasom, hogy vannak gyarto fuggetlen mobil applikaciok pl a transmission klienshez szamtalan megoldas letezik, de itt el is erkezunk az iphone effektushoz.
    Lehet, hogy nem az iphone a legjobb telefon a vilagon de nagyon sok embernek az ugy pont megfelel ahogy van, es nem szeretne pepecselni alternativ alkalmazasok beszerzesevel a rendszer testreszabasaval, es ha neki az ugy jo, lelke rajta, hiaba vannak netan olcsobb vagy mas lehetoseget is hordozo alternativak.
    Szoval valamit letesznek ok az asztalra a magasabb arert, de ha valakinek ez nem kell akkor lelke rajta tegyen mashogy, de nem kell mindenkit "megmenteni" attol ami egyebkent ugy erzi jo neki.
    Nekem pl jelenleg legjobban a qbittorrent valt be mivel magasan ez a leggyorsabb a nasos torrent kliensek kozul viszont ez a kliens nincsen sem qnapra sem synologyra csak asustorrra. (es persze pcre meg linuxra...)

    Termeszetesen a csinald magad temaban is lehet oromot talalni pl az ezt is megtudtam csinalni, erre is kepes vagyok, jol vegzett munka orome, az enyem szemelyre szolobb pont ilyet akartam, es vegul ott van a "gondolj a penzre" dolog mert a vegelszamolasnal az is felmerulhet, hogy igen , de akkor eltoltottem ezzel ennyi idot amit a gyerekemmel, csajommal ,munkammal, barataimmal, egyeb szorakozassal tolthettem volna, miert is erte ez meg? Es itt johet az, hogy az elozoleg emlitettek vagy a megmaradt osszeg + az egyediseg altal kepviselt ertek er e tobbet.
    Nehez kerdes.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • hackeeeee

    Jómunkásember

    Sziasztok!

    Ha Qnap nas-nál beállítottam az IPV6-ot, meg is kapja az IPV6-os címet, attól még a dns kiszolgálót meg kell neki adni kézzel az ipv6 menüpontban, vagy arra nincs szükség, mert akkor auto?

    [ Szerkesztve ]

    Véleményem szubjektív...

  • steve971

    újonc

    Kedves Hyena! Sok évvel ezelőtt egy komoly világlátott ember azt mondata nekem, hogy ezzel az országgal az a baj, hogy a munkának nincs semmi becsülete. Az eltelt évek alatt mind alkalmazottként, mind vállalkozóként milliószor láttam ezt igazolódni. Figyeld Dave és még sok más fórumozó hozzáállását! Csak azt hajtja, hogy a hardvernek mi az ára. A szoftver csak mellékesen jön szóba. ( Méé? Letőtöm oszt jó napot! ) A hardver magában semmire sem jó. Egy nas esetén, amire a felhasználók/cégek az értékes adataikat bízzák a megbízható szoftver kulcsfontosságú. A nas árában a befektetett ipari mennyiségű pénz energia, munkaidő hangsúlyosan megjelenik. Még szép!! Persze, ha a rendszer összeállt akkor már bármelyik nasukra rátehető. Így a belépő szintű nas árában a hardver ára dominál. / Az adott. / A komoly árában pedig a szoftver ára lesz a hangsúlyos. Ez természetes. Szeretném, ha pl. Dave tényleg megpróbálna nasokat építeni eladásra. Persze HIVATALOSAN!!, SZÁMLÁVAL!!, a FELELŐSSÉGET VÁLLALVA!! Kíváncsi volnék, hogy az ikszedik eladása után is úgy gondolná-e, hogy itt a hardver a lényeg? De egyébként is vannak kétségeim. A működő! szoftverek pl. jellemzően csak privát felhasználásra ingyenesek. Ha pénzt akarsz keresni velük már egyáltalán nem azok. V. nagy mennyiségű reklámmal szórakoztatják az embert. Nem beszélve az esetleges titkos/tilos funkciókról.

    Más: ennek a topiknak a címe: Milyen nas-t vegyek?

    Miért győzködi Dave az embereket, hogy marhaság nas-t VENNI? :DD

  • Gsx-rr

    veterán

    válasz steve971 #16930 üzenetére

    Ezt már én is felvetettem ,hogy ha a topic címe Milyen Nas-t vegyek ,akkor mit keresnek itt az épített gépek.
    illene azoknak egy külön topic! Főleg úgy hogyha jól olvastam van olyan szoftver azokra ami nem teljesen legális!

  • Elemental

    addikt

    Szerintem jó, hogy szóba kerülnek az épített nasok is. Kapcsolódik szorosan a topik témájához. Akinek fogalma sincs ezekről, annak segítség.
    Megint más valakit azért hülyének nézni, mert nem csak a vasat, hanem a szolgáltatást is meg akarja venni. Akinek van rávaló pénze, és mellette kedve sincs ilyenekkel vesződni, hadd vegyen már nas-t anélkül, hogy idiótának lenne tartva.

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz Gsx-rr #16931 üzenetére

    leginkább azért, mert 40 és 70 között, ahová egy épített NAS ára kerül, ha takarékosan akarod összepakolni (vagy veszel egy HP Microszervert), nincs semmi, amit igazán érdemes lenne megvenni. ezt, aki teljesen fogalom nélkül jön ide, nem fogja tudni, mert honnan tudná, szerintem mindenképpen érdemes megemlíteni, mint opciót, amivel az adott ember vagy fog élni, vagy nem. e nélkül a topik címe az is lehetne, hogy ZyXel NSA325v2-t, Synology DS215j-t, vagy DS216Playt vegyek, mert másról nem nagyon szól ezen kívül. sajnos egy rohadtul árérzékeny piac vagyunk, ha mindenkinek 6-7K lenne az órabére, csak az építene szervert, akinek ez a hobbija, de mikor utoljára néztem a statisztikákat, akkor ez nem így volt, 10-20K is nagyon sokat tud számítani.

    azzal a hozzáállással én sem értek egyet, hogy 50K felett semminek sincs értelme, ami nem épített, mert a jobb gyári gépekben van egy csomó kényelmi szolgáltatás, plusz support, amiért fizetsz, de az ár/teljesítmény mutatója egy épített gépnek mindig jobb, ezen kár is vitatkozni.

    azt meg szerintem, hogy az Xpenology, mint téma erre a fórumra való-e, maradjon a moderátorok hatásköre. egyébként ha külön megvásárolható lenne, vagy a kód módosításával lehetne elérni, hogy fusson, már rég purgálva lett volna annak is a topkija. az az elképzelés pedig, hogy egy ilyen OS miatt ne beszéljünk erről a témáról, miközben van vagy 15 másik legális megoldás, amit lehet használni, legalább annyira demagóg, mint az előző bekezdésben vázolt.

    [ Szerkesztve ]

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • gbors

    nagyúr

    válasz Gsx-rr #16931 üzenetére

    Tekintettel arra, hogy az épített NAS témakör 90%-ban kimerül a HW-platform és az operációs rendszer kiválasztásában (a harmadik nagy témáról, a házról elég kevés szó esik), akkora óriási rést nem érzek az épített NAS-okhoz képest. Az operációs rendszerek szolgáltatásai jól összehasonlíthatók az out-of-the-box NAS-okkal, ráadásul van saját topikjuk, így itt túl sok OMV / XPenology kérdés nem bukkan fel. Egy szó, mint száz, a topik címéhez mérten az épített gépek tényleg kicsit kilógnak, de nagyon sok a közös vonás, és számos esetben érdemes komolyan mérlegelni a dobozos és a DIY között, amikor az ember NAS-olásra adja a fejét.

    Az XPenology-ról meg annyit, hogy a Synology nem ok nélkül nem lép fel ellene határozottabban. Technikailag kalóz szoftverről van szó, de igazából kiváló marketing tool nekik, anélkül, hogy egy perc időt rá kellene fordítaniuk.

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • Hyena

    senior tag

    Nekem sincs bajom a nas epitessel mint jelenseggel, ez is a temahoz tartozik, csak az onjelolt misszionariusoknak eszre kell(ene) venni az emberek "teritesevel" kapcsolatban hol a hatar :) .

    Ha valaki fogekony erre az ugyis kiderul, ha nem, akkor meg tegyen ugy ahogy neki tetszik, illetve a lelkes epitonek is meg kell nezni (meginkabb kiprobalni) az erme masik oldalat mielott leirnank mint lehetoseget.

    Egyetertek az elottem szolokkal miszerint ha egy joleti tarsadalomban elnenk akkor csak a hobbistak epitenenek, vagy esetleg meg az unatkozo szociopatak akinek se baratja se csaladja se munkaja.

    De pl a magam peldajabol kiindulva kis csaladom kibirta volna rohoges nelkul ha karacsony alkalmabol kivontam volna magam a teendokbol, es az ilyenkor szokasos dolgok helyett "nincs karacsonyfa... mert apa most nast epit/konfigural ne zavarjatok" (ahaelyett, hogy vettem egyet)
    Erre a kis megtakaritasra rament volna a csaladi beke....

    A masnak penzert valo nas epites meg nagyon nehez kenyer mert tobbnyire valoban az ar erzekeny vasarloknak szol, akiknek ez az osszeg is nehezen jon ossze es ezert a szamukra sok penzert cserebe bizony elvarjak , hogy a jomunkasember vegye fel a telefont ejjel nappal, es oldja meg ugyes bajos problemajukat es nincs bennuk tolerancia arra nezve, hogy "teccik tudni ez azert volt olcsobb, mert a szoftverert nem fizettel, es ez ugye belefer..."
    Ahogy mar elozoleg is irtam van egy ismerosom aki rengeteg epitett nast eladott, de szerintem szivesen visszacsinalna a dolgot ha lehetne mert mar a csaladi elete kezd ramenni a dologra a nonstop csorgo telefon miatt az ilyen kezdetu hivasokkal "en vagyok az, tudod masfel eve vettem toled 1 nast, mondtad, hogy ne updateljem a szoftveret, nnna ize megis kiprobaltam es azota nem indul, mikor tudod megcsinalni? " Az emberi kreativitas hatartalan amikor el kell rontani valamit, de varom Dave forumtarsunk piackepes epitett HDMI-vel rendelkezo nasait (uristen mennyi problema lehetoseg) ki tudja tan meg en is veszek egyet a tobbi melle :) .

    Az xpenology szerintem is egy necces kerdes gondolom elegge faj is a synologynak, es roppant faramuci, hogy mikozben mindenki arrol beszel (szoval jol mukodik a marketing tool) , hogy a legjobb meg neki is olyan van, ez eladasok meg egyre csokkennek. Elobb utobb szerintem vege is lesz ennek valamilyen modon talan eppen a 6os dsm-tol, es akkor az epitett nas kerdes is megvaltozik (mivel annak pont ez adja a fo hajtoerejet)mert azt latni kell, hogy az altalanos felhasznaloi igeny, hogy valami konnyen kezelheto kompakt rendszerre van szukseg, ami eger es billentyuzet nelkul is kezelheto utanaolvasas nelkul is, es vannak ra mobil applikaciok is...

    A haz tema hianyat en is eszleltem az epitett nasokkal kapcsolatban es furcsanak is talaltam mivel amikor en epitettem szamomra ez kivant a legtobb utanajarast es nem azert mert piperkoc vagyok, hanem mert az egyeb hardver az elegge kezenfekvo volt. Keresgetes kozben arra jottem ra, hogy igazabol itt magyaroroszagon nincs tul sok alternativa, es ha tenyleg valami nagyon jot akarok akkor nincs ertelme epiteni mert oda a megtakaritas, ezert is mondom, hogy sokaknak egy kesz microserver jobb alternativa lehet, es tobbet is nyujt szerintem egy masik hozzaszolasomban fentebb mar leirtam szerintem miert.

    Velemenyem szerint az olcso alternativak koze fel lehet meg venni az Asustor AS1002T ami kb 55.000 ft es alternativaja lehet a fent emlitett synology es zyxel nasoknak.
    http://prohardver.hu/teszt/asustor_as1002t_nas/hardver.html

    A jelenleg meglevo Asustor AS5104T vasarlasanal is az volt az egyik motivacio, hogy kiprobalok valami a mainstreamtol elterot kivancsisagbol, ha nem jon be, majd eladom, de jo dontesnek bizonyult, es igy a ds415+t adtam el inkabb.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • delibab

    senior tag

    válasz Hyena #16928 üzenetére

    Egyetértünk. Az iPhone hasonlat is teljesen jó, pont így vagyok vele én is... minden évben belekóstolok az android világába (2014 - note4, 2015 - s6 edge) aztán 1-2 hét nyomkodás után marad az iPhone. Nekem nas-l is az az elvárásom amit leírtál, legyenek hozzá kész programok amik működnek mókolás nélkül! Ettől függetlenü megértem azokat is akik nem így gondolják... Pl giorgio is felvetette az építést de utána meg is értette, hogy nem arra van szükségem, nem akart megtéríteni, helyette sokat segített a tapasztalatával amit köszönök Neki!

    [ Szerkesztve ]

    " Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

  • Hyena

    senior tag

    válasz delibab #16936 üzenetére

    Nekem pont fordított a telefon preferencia, androidot használok de időnként adok egy újabb esélyt az Apple eszközöknek mert annyi ember nem tévedhet, es közben nem akarok izomból mindenkit atteriteni a saját "hitemre" ala szent keresztes háború 😀. És meg tudom érteni azokat akik elegedettek azzal amit kapnak az appletol habár nekem hiányzik a keszulekekbol a nagyobb szabadság.

    [ Szerkesztve ]

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • Faby

    senior tag

    Sziasztok!

    Erre (16810 hsz) nem nagyon kaptam direkt választ, de nagyon sok új ismerettel gazdagodtam az itt folyó eszmecseréből.
    Ennek fényében kérdezném újra, kicsit kibővítve:

    Synology ds216play vagy Qnap ts251?

    Erre a feladat körre kellene:
    - dokumentumok, képek biztonságos tárolása
    - filmek, zenék tárolása, elérhetővé tétele belső hálón médialejátszó, tv, tablet, telefon számára
    - nyomtató szerver
    - 120/10 UPC net kiszolgálása torrenten 24/7 ben
    - FTP szerver
    - összesen kb max 30, egyidejűleg max 5 felhasználó
    - stabil, megbízható működés
    jelenleg nem, de később
    - kamera vagy kamerák kezelése
    - filmek streamelése kifelé, interneten keresztül (ehhez vajon elég a /10 MBit net?)

    Kezdetben a ds216play volt a favorit, mostanra kicsit meginogtam. És itt jön a képbe az utóbbi napok eszmecseréje az épített NAS-okról.
    Nem áll tőlem távol a házi barkács, de pl Linuxban nagyon gyenge vagyok. Ellenben ha valaki segítene egy kész recepttel, HW és SW fronton, azt valszeg le tudnám követni, meg tudnám csinálni.
    Kérdezném a szakiktól, kihez fordulhatnék akár privátban is, hogy egy bevált, jól működő megoldást követhessek, kvázi a know-how-t szeretném megszerezni.
    Nézegettem pl a HP microserverét, tetszene a 4 lemezes kialakítás, de egyedül nem merek belevágni.
    Nagyon billeg a dolog az épített és a kész NAS-ok között, de egyelőre nem tudok dönteni.
    Ha valaki megtámogatna akár egyik, akár másik irányba, azt megköszönném.

    A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!

  • Hyena

    senior tag

    válasz Faby #16938 üzenetére

    Hat en biztos a qnapot valasztanam a 2 kozul mert a ds216playre nincsen hivatalosan plex szerver (van egyfajta verzio, de nincs sok ertelme mert a processzor nem eleg eros a transzkodolashoz) es azt szeretem mert sok platformra elerheto jopar tvre van nativ kliens, igenyes a felulete, testreszabhato, szerintem jobb mint a synologys ds video (mondjuk van olyan samsung tv amire van ds video kliens is).
    Es persze van hdmi kimenete, kodi...
    Az interneten kifele streameles 720p felbontasban plexen keresztul tehat nyilvan transzkodolva (ha eppen nem olyan formatumban volt) 4 megabitet igenyel, szoval a 10 megabit eleg lesz. ( volt szerencsem nemreg ezt 5 megabites interneten tesztelni anyosomeknal ott ilyen csucs net van)
    Az epiteshez azutan erdemes nekilatni , hogy kivalasztottad a hasznalni kivant platformot, es ahhoz kivalasztani a hardvert, hogy ugye az milyen hardverrel mukodik jol, mit tud belole kihasznalni.
    Mivel ez ugyan nem egy agymutet, azt azert elmondom, hogy egy epitett nassal hasznalat kozben is vannak "komplikaciok" pl az esetleges update-nel , igy szerintem jobb ha vagy egy mas altal megepitettet veszel es a neked elado felre tamaszkodsz, vagy egy kesz microservert (ilyeneket biztos talalsz a hardverapron) , vagy a fenti qnapot, esetleg szetnezhetsz az asustor nasok kozt is :)

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • gbors

    nagyúr

    válasz Hyena #16935 üzenetére

    Ha írsz egy rövid áttekintést az Asustor NAS-okról, szívesen beteszem a Téma összefoglalóba. Terjedelem terén ld. a Syno vagy a Zyxel áttekintést, ugyanott.

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz Faby #16938 üzenetére

    a DS216Play vs TS-251 párbajnál leginkább az a kérdés, hogy akarod-e használni a HDMI kimenetet, illetve, hogy a kifelé streamelést gyári megoldással, vagy Plexen keresztül gondoltad. ha Plex, akkor QNAP, ha gyári, akkor inkább a Syno (a Plex legutolsó infóim alapján nem igazán támogatja a hardveres gyorsítást, ami a Syno chipsetben van). amúgy a 10Mbps elég karcsú ehhez, de lehet átmegy rajta valami

    hardverben a microserver nem rossz választás, egyrészt mert erre tervezték, másrészt mert sokan használják és valószínűleg minden elterjedt NAS OS-t teszteltek rajta. ezzel kb. semmit nem kell tényleg csinálni, az OMV telepítése is pár kattintás, nem feltétlenül lassabb, mint egy dobozos NAS-t lábra állítani. ha tudsz angolul, mindenhez van leírás, a fórum topik is pörög. én ha építenék, azt raknék a gépre.

    ha komolyan gondolod a kamera kezelést, és ez nem csak abból áll, hogy tárhelyre a kamera felmenti a videót, hanem élő megfigyelés, stb., akkor ez nehezebb kör lesz, mert ilyen plugin nincs OMV-hez, talán zonemindert lehetne ráműteni, de ez már kicsit komolyabb történet.

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • Hyena

    senior tag

    válasz gbors #16940 üzenetére

    Ha lesz egy kis időm holnap osszehozok valamit,hátha más is megtalalja benne a szamitasat.

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • Faby

    senior tag

    válasz Hyena #16939 üzenetére

    @Hyena:
    Hogy érted, hogy a ds216play procija nem elég az átkódoláshoz? Hiszen pont ezzel reklámozzák, sőt, a 4k átkódolás az egyik selling pointja!

    Nagyon halványan egyébként most már, hogy egyre többet olvasgatok, a Qnap felé billen a mérleg nyelve.

    @giorgio:
    HDMI kimenet most nem érdekes (másik szobában van a nas, nem a tv mellett) de ki tudja, mit hoz a jövő?
    Streamre megmondom őszintén azért gondoltam, mert a 216playnél ezt kifejezetten hangsúlyozzák, ergo eddig a gyári megoldásban gondolkodtam. Az, hogy milyen TV-re menne, még nem tudom, nincs még meg a TV, de ez lehet szempont a vásárlásnál, adott esetben.
    Kamera egyelőre csak ötlet szintjén mozog, de miért ne, ha a lehetőség adott?

    Építést nem várom senkitől, hogy helyettem megcsinálja, ha van egy step-by-step how-to, az alapján menni fog. Csak annyi kell, hogy kezdjek hozzá.

    Summa summarum, Qnap lesz ebből... :DD

    Kösz a segítséget, infókat :R

    A barátok azok, akik jól ismernek és mégis szeretnek Téged!

  • Hyena

    senior tag

    válasz Faby #16943 üzenetére

    En a plexes transkodolasra mondtam ezt, ugyanis van egy PleX amit fel lehet tenni a ds216playre (de nem az app storebol) de csak a natív lejátszás működik...

    harley-davidson-nyiregyhaza.hu

  • sad_Vamp

    őstag

    Wow itt szépen elszabadultak az indulatok :)

    Nekem a 7végén megjönnek az alkatrészek az épített NAS-hoz.
    QC5000-ITX alaplap
    4GB RAM
    Fractal Design node 304
    Fortron táp

    Már csak az a kérdés sikerül-e? :D

    kérdés:

    OMV-vel meg lehet oldani az dualboot-ot? Ha igen, hogy?

    “When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz Faby #16943 üzenetére

    a gyári Video Station használata esetén van transzkódolás, a plex nem támogatja a chipsetet és nem is biztos, hogy valaha fogja.

    kamera kezelésnél fontos tudni, hogy két licenszet kapsz QNAP és Synology esetén is, a többiért keményen csengetni kell.

    az OMV nagyon jól dokumentált, van hozzá rengeteg guide. ha van ingerenciád építeni, szerintem érdemes felrakni egy virtuális gépre, kipróbálod, ha nem tetszik, akkor még mindig vehetsz gyárit. sokkal kevesebb energiát az sem fog igényelni egyébként, mire rendesen felkonfigurálod, a lényegi különbség tényleg pár kényelmi szolgáltatásban rejtőzik, mobil appok, a HDMI kimenet pofonegyszerű kihasználása, könnyen konfigurálható távoli elérés. a legtöbb szolgáltatás viszont pontosan ugyanaz, mivel a DSM, a QTS és az OMV is linux alapú OS.

    (#16945) sad_Vamp: mivel debian alapú, a GRUB intézi az ilyet. mit akarsz amúgy dual bootolni?

    [ Szerkesztve ]

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • sad_Vamp

    őstag

    válasz fogtunder #16946 üzenetére

    Hja igen a Grubbal általában lehet ilyet. De amikor VirtualBoxra installáltam, nem kérdezett se particiót, se azt hogy hogyan szeretném installálni.

    Amúgy a dualozn Windowsal szeretném vagy/és Xpenologoyval (bár ezt nem teljesen értem túl sok fájl van utána kell még néznem miképp is működhet) :)

    [ Szerkesztve ]

    “When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

  • delibab

    senior tag

    válasz Hyena #16937 üzenetére

    Mondjuk ezen nem lepődök meg, ahogy olvasom a nas tapasztalataidat és amiket csinálsz velük, gondolom ez megy a telefonnal is, így meg Neked korlátozott is lehet az apple. :DDD

    " Csak a puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot... “

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz sad_Vamp #16947 üzenetére

    azért nem kérdezte, mert standalone oprendszernek van tervezve, de mondjuk ha ezt akarod, az is járható út lehet, hogy windows install, debian install, megcsinálod a dual bootot, aztán a debianra csomagkezelőből felrakod az OMV-t. de látom, hogy az OMV topikban is kérdezted, ott okosabbak az emberek nálam, lehet tudnak jobb megoldást.

    I hate morning people. And mornings. And People.

  • sad_Vamp

    őstag

    válasz fogtunder #16949 üzenetére

    Meglátjuk, azért kössz a tippet!

    “When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

Új hozzászólás Aktív témák