Hirdetés

Aktív témák

  • sanzi89

    addikt

    válasz Toomy #21040 üzenetére

    Ez egy kicsit összetettebb kérdés, én még az én tudásom is elég felületes, de OFF-ban megpróbálom leírni az eddigi gondolataimat, remélem megfér ebben a topikban.

    1. A mai microUSB-s telefonok stabil 5V-ot igényelnek töltési áramnak. Ez 4db ni-mh aksival aligha érhető el. Teljesen feltöltött állapotban cellánként 1.4V körül van a feszültség, ez 4 cella esetén 5.6V. Merülni pedig akár 0.9V-ig is lemeríthetjük. A gyártók a hasznos kapacitást - ami fel van tüntetve az aksin - ezen volt értékek közötti kinyerhető áram mennyiségével jelölik. Szóval a töltési feszültségünk 5.6V és 3.6V között lesz az aksik merültségétől függően. Kérdés, hogy az adott telefon töltést vezérlő áramköre ezt mennyire tolerálja, ha nem, akkor kb használhatatlan is ez a megoldás, az adott V tartományban, ami közel van az 5V-hoz (5.5-4.5V) az eredeti kapacitás töredékét tudjuk kinyerni. Kell valami, ami szabályozza azt, hogy bármilyen feszültségünk van, a kimeneten mindig stabil 5V legyen.

    2. Ezért vásároltam a fent linkelt XTAR WP2 II li-ion aksi töltőt. Azon kívül, hogy egy elég jó minőségű töltőről beszélünk, van egy olyan funkciója, hogy a beépített USB csatlakozójára szabvány 5V-ot tud adni függetlenül attól, hogy a benne lévő feltöltött li-ion cellának mekkora a feszültsége. Ez általában 4.2 és 3V között mozog. Ezzel csupán az a gond, hogy minden átalakításnak, ennek is költsége van. Az USB kimenetet ha megterheljük 5V 200mA-rel, akkor ez 1W terhelő teljesítményként jelentkezik. Mivel a li-ion feszültsége más - a számolás egyszerűségéért legyen 3.6V - ezért azon 1W terhelés esetén 277mA-t szedünk ki az aksiból. Ez lenne a 100%-os, tökéletes hatásfok. A valóság azonban az, hogy a töltő 400mA-rel terheli a cellát, tehát olyan 120mA "elveszik" az átalakítás során. Ez elég sok szerintem.

    3. A telefonok, pda-k, gps-ek ha li-ionról működnek, akkor 3.6V lesz a feszültségük. Namármost, hogy az 5V-os töltő áramból megfelelő feszültség legyen a telefon is valamilyen veszteséggel dolgozik. Ez függ az adott típusú eszköztől, de szerintem hasonló értékekkel, vagy egy kicsit jobbal lehet számolni, mint a li-ion töltés esetében. Tehát a madzag végén kimenő 200mA-ből kb - ez nagyon durva tipp - 130mA fog bemenni az eszköz akkumulátorába. Persze 5V-ról beszélünk, tehát ez 3.6V esetén kb 180mA-t fog jelenteni. Tehát, a forrásunkat 400mA-rel terheljük akkor a telefon ebből kevesebb, mint 200mA-t fog felvenni. Mivel a li-ion esetén a töltés/kisütési hatásfok 99%, ezért ezzel most nem foglalkozok. Ni-mh esetén ez 66%, tehát ha olyan eszközt akarunk tölteni, amiben ni-mh energiaforrás van, még pluszban elvesztjük a töltő áramunk 1/3-át!

    4. Az én esetemben egy Nokia E52-es telefont kell feltölteni, aminek az aksija 1500mAh-s. Legyünk optimisták, induljunk ki abból, hogy ennyit is bír. A forrásunk a már fentebb linkelt Sanyo 18650 ipari cella. Ez a cella a különféle mérési tesztek szerint olyan 2600mAh tud. Egy ilyen cella kevés ahhoz, hogy feltöltsem az E52-esemet. És most egy jó minőségű, drága cellából indultunk ki. Nekem otthon van még rosszabb minőségű Trustfire li-ion aksim. Ebből 2db kellet, hogy fel tudjam tölteni a telefonom olyan 90%-ra, mivel nem igazán tudják a 2500mAh-t ami rájuk van írva.

    5. Még nagy gond a ni-mh-val, hogy az energiasűrűsége csak 70Wh/kg. Ez li-ion esetében 150-250Wh/kg. Plusz nem is beszélve arról, hogy a li-ionnak lényegében nincs önkisülése, jobban tolerálja az össze-vissza töltést. Szóval ha valamilyen eszközzel meg is tudnánk oldani a stabil 5V problémáját - elektronikában kicsit jártas egyénnek ez nem gond, én nem vagyok az :) - akkor is sokkal "több" ni-mh aksit kell magunkkal cipelni, és ha csak a cellák árát nézzük se biztos, hogy olcsóbban megússzuk a dolgot.

    A gondolatok jöhetnek, én is csak kaparászom a témát, mivel a több napos vadkempingezéshez szükséges valamilyen energiaforrás, amivel gyorsan, egyszerűen fel tudom tölteni a GPS-ként használt telefonomat.

    "Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

Aktív témák