WP7 terjedését gátolja az alkalmazások hiánya

A Microsoft igyekszik mindent megtenni a Windows Phone 7 platform piaci sikere érdekében, hiszen a népszerűsítésre elkülönített egymilliárd dolláros büdzsé nem csak a reklámokra és promóciókra, hanem a fejlesztők megnyerésére is elegendő lehet. A HTC, LG és Samsung csúcskategóriás készülékeinek debütálása ugyanakkor közel sem tűnik viharos sikernek, hiszen akkor a gyártókon kívül a Microsoft is telekürtölte volna már a világsajtót az eredményekről. Az eladásokkal kapcsolatos kérdésekre a szoftveróriás csak annyit szokott nyilatkozni, hogy elégedett velük, noha konkrét számadatokról eddig sehol sem esett szó.

Maguk a Windows Phone 7 modellek technikai paraméterek terén igen előremutatóak ugyan, de a platform szoftveres adottságai még kissé kiforratlanok, mely a más platformokon igen népszerű alkalmazások átírását is gyakorlatilag ellehetetleníti. Az iOS, Android és Symbian alapú mobilokra is elérhető WhatsApp csevegőszoftver fejlesztője szerint az új platform egyszerűen nem teszi lehetővé a telefonkönyv elérést, márpedig ez számos alkalmazás számára szükséges lehet. Ugyanígy természetesen más alapvető funkciók is hiányoznak a rendszerből, illetve a programozói felületek is inkább a játékfejlesztők és az Xbox Live alkalmazások igényeit próbálják meg kielégíteni.

A rendszer fejlődésével a hiányzó funkciók természetesen pótlásra kerülnek majd, ám ez az eleve nem túl sok WP7 alkalmazás számának csak lassú növekedését eredményezheti. A legfelső kategóriában ugyanakkor az integrált és külön letölthető alkalmazások minősége és mennyisége kulcsfontosságú lehet, mely a Microsoft mellett a HP számára is komoly fejtörést okoz. A Microsoft számára ugyanilyen kellemetlen lehet a Sony Ericsson és a Motorola nyílt visszautasítása is, hiszen mindkét gyártó a látványos kezelőfelületeivel szeretne egységes felhasználói élményt biztosítani, mely a Windows Phone 7 platform alapkoncepciója miatt nem lehetséges.

Hirdetés