Hirdetés

ViewSonic blog: ViewPad 7 gyorsteszt

A ViewSonic jóvoltából rövid időre kaptunk egy ViewPad 7 táblagépet kipróbálásra, melynek apropójából írunk is a készülékről egy gyors bemutatót. A gyártó történetét előző blogbejegyzésünkben írtuk le, kiderül belőle, hogy a legfőképpen monitorairól ismert vállalat nagy hangsúlyt fektet a táblagépek gyártására. Az első fecskéik között van tesztünk tárgya, a 7 hüvelykes kijelzővel szerelt androidos masina.

ViewSonic ViewPad 7
[+]

A gyártó már a csomagolásnál sem hazudtolta meg magát, kiváló minőségű, kemény kartonból készült boxban érkezett hozzánk a gép, mely egy cserélhető fejű hálózati töltőt, egy miniUSB-s adatkábelt, egy sztereó headsetet is rejt és egy kellemes minőségű tokot rejt, továbbá nem hiányzik belőle a rövidke felhasználói kézikönyv sem. Az eszközt kezünkbe véve elsőként két dolog jutott eszünkbe; az egyik, hogy nagyon kellemes minőségű anyagokból rakták össze, a másik, hogy kicsit vastag és nehéz. Pontos kiterjedése 179,4 x 110 x 11,5 milliméter, ami így leírva már abszolút nem tűnik vészesnek, ahogy a 380 grammos tömeg sem, valószínűleg érzékeli csalódás a dolog, amiben szerepet játszik, hogy a fekete színű elő- és hátlappal szemben az oldalsó rész ezüstös árnyalatban játszik. Ezeken a részeken egyébként sok dolgot találni, felülre került a microSD és a SIM-kártya helye, két oldalon a sztereó hangszórópárt vehetjük észre, alul újraindító nyílás, mikrofon, 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet és miniUSB csatlakozó kapott helyet. A operációs rendszer kezeléséhez szükséges gombok a kijelző mellett kaptak helyet; érintésérzékenyek, elég távol vannak egymástól ahhoz, hogy kényelmesen lehessen őket kezelni.

ViewSonic ViewPad 7
[+]

A készülék lelke egy 600 MHz-es Qualcomm MSM7227-es processzor, mely mellett 512 MB RAM és egy ugyanekkora flash memória teljesít szolgálatot; mivel memóriakártya nem jár a géphez, ez utóbbi látja el a tárhely funkcióját, gyárilag 153 MB áll a felhasználók rendelkezésére. A kijelző 7 hüvelykes átlójú, felbontása 800 x 480 pixel, az érintéseket kapacitív módon érzékeli, ami nagyon kellemes használhatóságot eredményez - természetesen ismeri a multi-touch-ot is. Maga a TFT-LCD panel minőség szempontjából a középkategóriába tartozik, színei viszonylag élénkek, betekintési szöge viszont nem különösebben nagy, de napfényben egész jól olvasható. Adatkommunikációs szempontból viszont nagyon jól teljesít a masina, ami elsősorban a SIM-foglalatnak köszönhető; 7,2 Mbps-os HSDPA és 2 Mbps-os HSUPA is rendelkezésre áll, de ha nem akarunk mobilnetezni, természetesen használhajtuk a 802.11b/g szabványokkal boldoguló WiFit is. A Bluetooth 2.1-es, a miniUSB csatlakozó 2.0-s, az A-GPS, a mozgásérzékelő szenzor és az elektronikus iránytű pedig szintén a funkciókínálat részét képezi.

ViewSonic ViewPad 7
[+]

Az operációs rendszer egy 2.2-es Android, magyar nyelvű, ami pozitívum, viszont szinte teljesen gyári. A gyártó mindössze pár extra szoftvert mellékelt a készülékhez, melyek közül az első az Aldiko e-könyv olvasó (hogy mit csinál, azt valószínűleg felesleges leírni), a második pedig a Documents To Go, mely teljes verziós, úgyhogy lehetővé teszi Word, Excel és PowerPoint fájlok létrehozását és szerkesztését is. Az extráknak viszont ezzel sajnos végük is, egyedül a Voice Note nevű hangrögzítő jelenléte említésre méltó, mivel nem gyári androidos szoftverről van szó, ám ez a funkció nem különösebben egyedi: egy efféle gépnél az ilyesmi alapfelszereltség. A legfontosabb részben viszont kiválóan teljesít a készülék: gyors. Az animációk nyilván nem annyira gördülékenyek, mint egy kétmagos masinánál, de ez nem is az az árkategória. A lényeg, hogy a képernyők és alkalmazások betöltésére nem kell sokat várni, a felhasználói felület nem akad be, kellemes élmény használni. Minderről az alábbi videón meg is lehet győződni.

Multimédiás téren kellemesnek tűnik a cucc, az előlapon található egy VGA felbontású kamera, ha videótelefonálni akarunk, hátulra pedig egy 3 megapixeles, autofókuszos érzékelő került. A hangszórók viszont közel sem szólnak olyan jól, mint méretük alapján hinnénk, de azért a közepes szintet szerencsére megütik. A ViewPad 7-tel készített fotók minősége sajnos nagyon gyenge, zajos, életlen, fakó színű, erőteljes kromatikus-aberrációval ellátott képeket kapunk eredményül, ha a beállítási lehetőségeket nem nyújtó szoftverrel fotózunk. A gépnek ez a része elég felejtős.

Összességében viszont azt mondhajtuk, hogy kellemes kis masina a ViewPad 7. Ára jelenleg 90 000 forint környékén mozog, amivel a középkategóriába esik. Egy dolog biztos: az alacsonyabb árú kínai modelleknél összeszerelés minőségében, sebességben és használhatóságban is sokkal jobb. Egy tetszett plecsnit megérdemel.

ViewSonic ViewPad 7

Bocha

Azóta történt

Előzmények