Veletech 2012 összefoglaló

Olvasóink közül 1500-an ott voltak a Veletech 2012 nevű kiállításon, amely a Mobile Meeting utódja, kiegészülve a Prohardver érdekkörébe tartozó látnivalókkal és érdekességekkel. Idén - a korábbi évekkel ellentétben - nem volt előregisztráció, ezért magunk sem tudtuk, hogy a nem túl verőfényes, szombati napon hányan kerekednek fel és jönnek el megnézni a standokat, valamint az előadásokat, de örömmel konstatáltuk, hogy folyamatos volt a nyüzsgés egész nap, ugyanakkor nagyon kemény és áthatolhatatlan tömegjelenetekre nem volt példa.

Felülnézetből a Nokia-MS standkomplexum
Felülnézetből a Nokia-MS standkomplexum

A 10 órás kapunyitáskor minimális sor torlódott csupán fel, amelyet körülbelül öt perc alatt kezeltek a hostess lányok, onnantól kezdve a bejutás végig azonnali volt. Amikor az épület előtt elhúzott egy 17-es villamos, a lányok már készültek arra, hogy 2-3 perc múlva érkezik egy tucatnyi látogató, ez a beáramlási sebesség pedig végig kezelhető volt. Az Óbudai Egyetem új épületének aulájában mi már előző este felépítettük azt a paravánstruktúrát, amelybe a cégek standokat konstruáltak, s bár a péntek 10 órakor történt események kissé beárnyékolták a rendezvény előestéjét, mégis fáradtan, de derűsen csomagoltunk el mindent szombaton, zárás után. Történt ugyanis, hogy az egyetemi épület udvarához vezető kapubeálló elé minden szívbaj nélkül odaparkolt egy ezüst Ford Fiesta (tanuló vezető emblémával) és egy mentőautó, amely nem volt szolgálatban, csak a biztonsági őr szerint "valahol a környéken lakik". Ezt a két illetőt ezúton is külön csókoltatjuk, igazán elegáns módja a másokkal való kibabrálásnak (ezt egyéb, erősebb szavakra is cserélhetnénk). Pusztán annyi szerencsénk volt, hogy a Huawei standot építő srácok teherautóját is bezárták az udvarba, hatan pedig már fel tudtuk emelni a Fordot, hogy mintegy 3 méterrel odébbrakjuk.

Még a megnyitó előtti utolsó pillanatok egyike
Még a megnyitó előtti utolsó pillanatok egyike

A rendezvényen kiállított az Alcatel, a Nokia, a Microsoft, az Asus, az MSI, a CoolerMaster, az NVIDIA, a WayteQ, a Huawei, a Gameloft, a RIM, a HTC, a Speedshop és a myPhone. Kiállítóként ugyan nem volt jelen a Sony és a Motorola, de a Speedshop hozott magával ilyen készülékeket is, az LG pedig a Gameloft játéksarkot támogtta moil eszközökkel. A Djuice részéről Egyed Gábor tartott előadást az ADDODA program kapcsán. Mindezek mellett volt egy senior terem, ahol az idősebb korosztály számára szervezett előadásokat az Infórum, a legnépszerűbb előadó az IT café "hasábjairól" már ismert, a régi hardvereket és mobil megoldásokat gyűjtő Kutor professzor volt.

Kutor professzor fókuszban
Kutor professzor fókuszban

Szó szerint mindezeken felül, a galéria szinten összesen kilenc magyar alkalmazásfejlesztő mutatta be a nagyközönségnek munkáit, mellettük pedig a kiállítás egyik színfoltja volt a modding szekció, ahol 10 átépített számítógépet lehetett megcsodálni, s ezek között szavazni a legjobbra. A galéria legtávolabbi pontján pedig folyamatosan készült az az egyedi, speciális CoolerMaster ház, amelyet a helyszínen bontottak fel a modderek, hogy egy spéci, Veletech 2012-vel megspékelt moddolt eredmény születhessen, amelyet hazai is tudott vinni egy szerencsés nyertes.

Moddolás közben a stáb
Moddolás közben a stáb

No, eddig a tényszerűségről, jöjjenek az érzelmesebb részek. Először is: nagyon hálásan köszönjük mindenkinek, aki megtisztelt minket megjelenésével. Hatalmas öröm volt látni ennyi embert egy ilyen kiállításon, pláne úgy, hogy egy négy évvel ezelőtti sörözésből nőtte ki magát az egész. Meg kell mondjam, hogy ugyanilyen nagy öröm volt ennyi gyártót és céget is látni, ráadásul igen komolyat fejlődött a nagyterembe szervezett előadások színvonala is a korábbiakhoz képest, nem is csoda, hogy több ilyen prezentáción simán teltház volt.

Ar.Drone az udvaron
Ar.Drone az udvaron

Persze messze nem volt minden tökéletes, alulmértük a VIP, press és stáb számra gyártott karszalagokat, aztán amikor már bent volt úgy 500 látogató, szépen meg is térdelt a WiFi (holott az egyetem elvileg 1000 emberre ígérte a működőképességet), ezen folyamatosan próbáltunk segíteni több-kevesebb sikerrel, szerencsére - ha nem is gyorsan - de azért ki lehetett csikarni annyi adatforgalmat a rendszerből, ami elég volt levelezésre, illetőleg a sajtós részen némi munkára is.

Érkeznek a látogatók - munkába a lányok
Érkeznek a látogatók - munkában a lányok

Ugyanakkor köszönet illeti az egyetem részéről a szervezési feladatokat koordináló Veronikát, a hangtechnikus srácot (Gergő), az általunk korábban nem ismert biztonsági szolgálatot, bár az nem kizárólag az ő érdemük, hogy még egy golyóstollat sem emelt el senki, hanem inkább a látogatói közönség kulturáltságát jelzi. A 60 kilónyi pogácsa mind elfogyott, a vízautomtába is utólag rendeltünk palackokat, gondolom, hogy a büfés fickó is jól aludt, mert ott is volt bőven forgalom.

A képet Koi Tamás (HWSW) készítette
A képet Koi Tamás (HWSW) készítette

Különösen fantasztikus érzés volt látni, hogy a senior terembe érkező, idősebb látogatók hogyan vegyültek el a tech-geek forgatagban úgy, hogy kitüntetett figyelmet kaptak mind a standokon, mint pedig a fiatalabb látogatóktól. Az pedig, hogy a különösen dilletáns módon levezényelt, nap végi nyereménysorsolás átment egy össznépi standup showba, arról már ne is beszéljünk. A cégek segítségével (Huawei, RIM, MSI) szétosztottunk 13 darab nyereményt, plusz a fentebb említett moddolt házat, ez elég bőségesnek mondható. Szépen fogyott a lapcsalád emblémájával felvértezett póló is, az M-es méretből egy darab sem maradt, s igen, mindannyian tudjuk, hogy valamilyen módon meg kell majd oldjuk a maradék ellátmány online rendelhetőségét is.

Huawei stand - mindig volt sor a készülékeknél
Huawei stand - mindig volt sor a készülékeknél

Bár úgy terveztük, hogy a videostream végig menni fog, s majd cuccoljuk magunkkal az előadásokra a gépet a kamerával, ez hamar megdőlt, bár dedikáltunk rá egy 4G routert is. Sem ember, sem idő nem volt ezzel is foglalkozni, mint ahogy egyikünk sem állt neki videózni, és fényképeink is csak azért vannak, mert KennyONE fórumtárs csak ezt csinálta egész nap. Viszont volt helikopterezés az udvaron, amikor már nem csöpögött az eső, néhány rotor oda is lett, az Ar.Drone pedig majdnem felszállt az egyetem tetejére, de végül engedelmeskedett a hívó szónak. A Speedshop poénból elengedett egy robotporszívót is az aulában, aztán bemondtuk a mikrofonba, hogy aki megtalálja, az kap valami apróságot, s egy perc sem telt bele, máris érkezett magasban tartott Pogabottal egy lelkes látogató. Rusi viszont próbálta lekiismeretesen frissíteni az élő közvetítést. Közben a Veletech app meghaladta az 500. letöltést, amivel Travel & Events kategóriában a legnépszerűbb, magyar fejlesztésű, ingyenes programmá vált Androidon.

Motorolák egymás után
Motorolák egymás után

Természetesen árgus szemekkel lestük, hogy vasárnap, hétfőn és kedden hol és mi jelenik meg a rendezvényről, amit nem mi írunk, hanem vagy a média, vagy pedig a látogatók. Ezekből akad egy csokorra való, íme a leglényegesebb linkek:

Szerencsére volt, aki készített videót is. Legfelül a player.hu anyaga található, majd a hardver-teszt.hu beszámolója kapott helyet (az utolsó harmadában esik szó a Veletech kiállításról), végül pedig asdaniel 22 perces megavideóját ajánljuk.

Végszóként mit is lehet mondani... köszönjük mindenkinek, aki eljött, köszönjük a kiállítóknak, az önkéntes segítőknek, a sajtó munkatársainak, házon belül az összes arénás és ph-s kollégának. Reméljük, hogy sikerült olyan rendezvényt összeraknunk, amelyre megérte kilátogatni, 500 Ft-ot bedobni a kasszába (ennek egy részét az idősebb generáció informatikai felzárkóztatásában élharcos Infórum kapta támogatás formájában), az előadásokat meghallgatni és a kiállított termékeket megfogdosni. Számunkra nem is kérdés, hogy jövő tavasszal lesz Veletech 2013.

Bog

További képek a Facebook oldalunkon láthatóak.

Azóta történt

Hirdetés