Váratlanul megegyezett az Apple és a Qualcomm, az Intel kiszáll

A Qualcomm akarata érvényesült: hatéves licenc keretszerződést kötött a két nagy rivális, újra Qualcomm modemek kerülhetnek az iPhone-ba. Az Intel kiszáll a mobilszektorból és a PC-kre, otthoni eszközökre koncentrál

Fél évtizeden keresztül a Qualcomm volt az iPhone-ok kizárólagos modemszállítója, azonban az Apple kifogásolta, hogy a lapkák mellett az előbbi adatkommunikációs szabadalmainak lincencelésére is kötelezte. Az Intel előbb második számú beszállító lett (különféle mérések szerint lassabb modemekkel), majd kizárólagos szerződést kapott. Aztán, mivel a kifizetések kölcsönösen elmaradtak, a világ több pontján hatalmas pereskedés indult az Apple és a Qualcomm között, melyben aratott mindkét fél kisebb győzelmet, ám a sorsdöntő amerikai megmérettetésre éppen most került volna sor.

Az iPhone Xs-ben Intel modem van Az iPhone Xs-ben Intel modem van [+]

Ez elmarad: a két óriás közös sajtóközleményben jelentette be, hogy peren kívül egyezségre jutottak, melynek értelmében (ismeretlen összegért) az Apple április 1-jei kezdettel hat évre licenceli a Qualcomm technológiáit, további két éves opcióval, többéves chipszállítással. Dan Ives, a Wedbush Securities elemzője szerint ez a Qualcomm hatalmas sikerének tekinthető, melynek potenciális tárgyalótermi győzelme igencsak megtépázta volna az Apple hírnevét (az esetleges büntetés összegéről nem is beszélve). Az 5G korszak közeledtével pedig jobb dolga is akad Cupertinónak, mint a jövő talán legfőbb 5G modem szállítójával való csatárkozás.

A Mi Mix 3 5G Qualcomm X50 modemet kapott
A Mi Mix 3 5G Qualcomm X50 modemet kapott [+]

Ez utóbbi lehet a megegyezés kulcsa. Egyelőre nem világos, hogy mikor bukkannak fel ismét Qualcomm modemek az iPhone-okban (elképzelhető, hogy még nem idén, a megegyezés ugyanis minden elemzőt és partnert váratlanul ért, és sok hónappal előre véglegesíteni szokták egy-egy termék hardveres specifikációját). Az viszont immáron hivatalos, hogy az Intel a modemjeivel is kiszáll a mobilszektorból, és 4G-s, 5G-s megoldásaival inkább a PC-kre és otthoni eszközökre koncentrál. Lehet azon vitatkozni, hogy mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás, mindenesetre ez dupla siker a Qualcommnak, melynek X50 5G modemje felbukkant már jó pár, lényegében piacon lévő eszközben.

A Qualcommnak lesz még egy köre az amerikai FTC előtt licencelési praktikái miatt A Qualcommnak lesz még egy köre az amerikai FTC előtt licencelési praktikái miatt (forrás: Qualcomm) [+]

Ez pedig az Apple számára is megnyugtató lehetett a következő évekre, előbb-utóbb ugyanis bekerül az 5G modem az iPhone-ba, bár állítólag nem a közeljövőben. Nem véletlen, hogy a Qualcomm értékpapírjai 22%-kal erősítettek a tőzsdén, a PhoneArena szerint azonban a félvezető óriásnak még jelenése van az amerikai FTC előtt, állítólagos méltánytalan licencelési praktikái miatt (hardverei mellé szabadalmainak licencelését is rákényszeríti partnereire, állította még saját pere során az Apple). Mivel az RCR Wireless szerint ezek a licencszerződések teszik ki a Qualcomm bevételeinek kétharmadát, egy számukra negatív döntés komoly hatást gyakorolhat gazdasági mutatóira és végső soron a mobilpiacra, bár az kérdéses, hogy ez bármilyen kihatással volna-e a friss Apple szerződésekre, amelyek ugyebár már megköttettek. A Qualcomm pozíciói mindenesetre így is jelentősen javultak a szűkülő mobilpiacon, és megoldásai az otthoni és egyéb kütyükben is felbukkanhatnak.

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

    Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

  • Apple iPhone 8 és 8 Plus duplateszt

    Üvegre cserélték a fém hátlapot, van vezeték nélküli töltés, erősebb a hardver és jobb a kamera is, de senkit ne tévesszen meg a számozás: ez csak egy modellfrissítés.

Hirdetés