Új MacBook, április 24-én jön a Watch

Alighogy véget ért a barcelonai Mobile World Congress, máris egy újabb nagyszabású eseményre figyelt oda a szaksajtó. Az Apple ugyanis március 9-én, amerikai idő szerint 10 órakor (ez ugye nálunk 18 órát jelent) megtartotta idei első keynote-ját, melynek a Yerba Buena Center adott otthont. A dátum kiválasztásának pikantériája, hogy az USÁ-ban most volt óraátállítás, vagyis ott már elkezdődött a nyári időszámítás, Európában ez majd csak március utolsó hétvégéjén következik be. Eddy Cue, az Apple internetes szolgáltatásaiért és szoftvereiért felelős alelnöke viccelődött is, hogy "visszaállítottam az órámat egy órával, hol van mindenki?" Nem véletlen tehát az időpont, mindenki arra számított, hogy végre jóval többet tudunk meg a korábban már bemutatott okosóráról, mely a Watch nevet kapta.


[+] A Yerba Buena Center

A műsor egy videóval kezdődött, amin a legutóbbi kínai üzlet megnyitójának örömét tekinthettük meg. Tim Cook ezután lépett a színpadra, aki továbbra is az Apple boltokról és a távol-keleti terjeszkedésről ejtett szót. Már 453 üzlet van a világon, amit az elmúlt negyedévben 120 millió felhasználó látogatott meg. Tim nem húzta sokáig, azonnal a termékekre terelte a szót, az első az Apple TV volt. A almás vállalat összebarátkozott az HBO-val, ennek részleteit pedig már az HBO elnöke, Richard Plepler közölte. Amerikában az HBO Now szolgáltatás hamarosan elindul, az Apple-lel első partnerként, amelyért havonta 14,99 dollárt kell fizetni. Kaptunk egy elég izgalmas előzetest a Trónok harca új évadjából is, mit mondjak, én magam igencsak várom már.


[+]

Az Apple TV-ből eddig 25 millió fogyott, és eddig 99 dollárt kellett fizetni érte, mostantól viszont már csak 69 dollárba fog kerülni. Az iPhone sem áll rosszul, az eladások száma most lépte át a 700 milliós határt. Jöttek az adatok folyamatosan, a legújabb készülékeknél a felhasználók 99%-os elégedettséget jeleztek. Az Apple Pay-t hamarosan 700 ezer helyszín elfogadja Amerikában, az év végéig pedig 100 ezer üdítő automatánál fizethetünk ilyen módon. A CarPlay-t immár minden nagy gyártó támogatni fogja, de ugyanígy a HomeKittel is egyre több eszköz kompatibilis már. A ResearchKit egy teljesen új, nyílt forráskódú szoftvercsomag, folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy mennyire innovatív újdonság ez, lényegében egy diagnosztikai eszközzé varázsolja az iPhone-t. Többféle applikáció elkészült már hozzá, amelyek a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, a Parkinson-kór, a mellrák és az asztma diagnosztizálására vagy adatgyűjtésre szolgálnak, ugyanis egyik-másik segítségével a felhasználók adhatnak a kutatóknak mintát, mondjuk koordinációs feladatokat elvégezve. A személyes adatokhoz és eredményekhez az Apple nem fér hozzá, ha viszont hozzájárulunk, saját adataink beépülnek a kutatások folyamatosan fejlődő adatbázisába.


[+]

Ezután máris Phil Schiller lépett porondra, aki a laptopeladásokról csevegett, ez a szegmens 2%-os visszaesést mutat, a MacBook viszont ezzel szemben 50%-os növekedést tudhat magáénak. És akkor hirtelen bemutatkozott a legújabb Macbook, mely 24 százalékkal vékonyabb elődjénél. A Retina kijelző 12 hüvelykes, felbontása pedig 2304 x 1440 pixel. Elvileg ugyanazt a fényerőt 30 százalékkal kevesebb energiafelhasználás mellett érte el az Apple, mely az üzemidőre is jótékony hatást gyakorol. A touchpad immár nem nyomogatható, hanem beépített szenzorok érzékelik a nyomás erősségét, így lényegében bárhol klikkelhetünk. A billentyűzet is megváltozott: egyfelől sokkal vékonyabb lesz az új, pillangóformájú mechanikának köszönhetően, másfelől minden billentyű külön ledet kapott az egységesebb háttérvilágításért.


[+]

A Force Touch külön gesztusként szolgál, egy címre erősebben kattintva a térkép, egy időpontra nyomva a naptár jelenik meg. Az új touchpad érintési visszajelzést is ad. Az új MacBook passzív hűtést kapott, így már nincs semmilyen ventilátor, mely zajt produkálna. A radikálisan apró, 67 százalékkal kisebb alaplapra integrált Intel Core M-nek köszönhetően a processzor 1,3 GHz-ről akár 2,9 GHz-re is képes felpörögni, jelentősebben gyorsabb működést produkálva a korábbi Intel megoldásoknál. A belső legnagyobb részét a házban mindenfelé elszórt, többrétegű akkumulátorok teszi ki, amelyek elvileg 10 óra videolejátszásra és 9 óra internetezésre adnak energiát.


[+]

A 13,1 milliméter vékony gépet USB Type-C csatlakozóval szerelték fel, mely az USB, a DisplayPort, a VGA és a HDMI portokat egységesíti. A MacBook fekete, szürke és arany színben lesz elérhető, méghozzá április 10-től, 1299 dolláros, vagyis nettó 365 ezer forintos kezdőáron. Az alap változatban 256 GB SSD és 8 GB RAM lesz. Ezzel együtt egyébként a Macbook Pro és MacBook Air vonal is frissült némileg, az előbbi például megkapta az új Macbook trackpadjét. Az új Pro és Air modellek mától elérhetők.


[+]

Megint Tim vállalta a főszerepet, aki már a Watch-ról beszélt. A szoftverben többféle számlappal találkozhatunk, melyeket teljes mértékben személyre szabhatunk, a Mickey Mouse-os sokaknak nagyon tetszett. Ha alulról felfelé legyintünk a kijelzőn, akkor több fontos programot is elérünk, mint például a naptár, az időjárás, vagy a zenealkalmazás. A beépített hangszórónak és mikrofonnak köszönhetően hívásokat indíthatunk és fogadhatunk, plusz olvashatjuk az üzeneteket, az emaileket is. A korona alatti gombot megnyomva egyébként könnyedén elérhetjük ismerőseinket, akikkel számos módokon kommunikálhatunk az óráról. A Digital Touch-csal például jelezhetünk barátaink órájának, rajzolhatunk a képernyőre, amit átküldhetünk, sőt, még szívdobogásunka is megoszthatjuk, amely látványos animációval jelenik meg a másik oldalon. A Watch természetesen fitneszprogramot is tartalmaz, mely méri a sportolás intenzitását, a hétköznapi mozgásokat, az elégetett kalóriákat és szól, ha már régóta mozdulatlanok vagyunk, és ideje egyet sétálni. Emellett kitűz nekünk célokat és a hét végén összefoglalót ad az elmúlt hét napról, szóval ugyanaz a történet, mint más ilyen eszközök esetén.


[+]

Az órán keresztül is használható az Apple Pay, a Siri (ez a koronának nevezett oldalsó gomb hosszú megnyomásával érhetjük el) és kapcsolódhatunk a közösségi oldalakhoz. A WatchKit SDK-t már novemberben közzétette az Apple, azóta már több ezer applikációt készítettek a fejlesztők, elérhető az American Airlines, az Instagram, az Uber, a Shazam vagy az SPG Hotel appja is. A Passbook is beépül, így könnyebb a repülőjegyeket egy helyen tárolni, illetve az órával becsekkolni. A Watch Bluetooth-on és WiFi-n is kommunikál az iPhone-nal, így otthon nem kell tíz méteres hatótávon belül maradni, ha telefonunkat hátrahagynánk, lényegében bármelyik szobában letehetjük.


[+]

A mától letölthető iOS 8.2-ben már lesz Apple Watch alkalmazás, melyen keresztül kezelhetjük az alkalmazásokat és az értesítések rendszerét. Az akkumulátor 18 órás használatra elegendő, ez természetesen változatos használatot jelent, tehát nem állandóan bekapcsolt képernyőt. Három variánsban lesz elérhető a szerkezet: az alumínium Watch Sport többféle színben érhető el, a 38 milliméteres darab 349, a 42 milliméteres pedig 399 dollárért. A Regular Edition modell rozsdamentes acélból készült (a szíj is), szintén számos színvariánsban piacra kerül majd, kiszereléstől függően pedig nem kevesebb, mint 549 - 1049 dolláros illetve 599 - 1099 dolláros áron (ezt is az előbb említett két méretben vásárolhatjuk meg). Az exkluzív Watch Edition (arany) is kapható lesz, méghozzá 10 ezer dollártól (mennyi??), az előbbi termékekhez hasonlóan április 24-től kezdődően. Ezzel véget ért a keynote, Tim köszönetet mondott mindenkinek, aki ezeknek a szerinte remek eszközöknek a kifejlesztésében segített.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Tízmillió Apple Watch találhat gazdára jövőre

    Legalábbis ennyi Apple okosóra értékesítésére számít Gene Munster elemző.

  • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

    Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

  • iOS 8 rendszerbemutató

    Az Apple legújabb generációs operációs rendszere nem hoz akkora változásokat, mint elődje, ám még így is számos hasznos funkcióval bővült, amiket a felhasználók örömmel fogadnak majd.

Hirdetés