Hirdetés

Több operációs rendszer egy telefonon

Miután a Palm az utóbbi időben szintén ARM processzorokra alapozva építi fel készülékeit, lehetőség nyílt arra, hogy akár több operációs rendszer is lehessen egyazon készüléken. Az első ilyen mobiltelefont mutatta be néhány napja a szingapúri székhelyű Oswin cég.


Forrás: www.brigthhand.com

A Zircon Axia A108 néven debütáló telefon az első olyan készülék, amelyen Palm OS Cobalt futhathat. De képes PocketPC, Linux, MXE és Windows CE operációs rendszerek használatára is. Bár a dolog remekül hangzik, azért azt érdemes figyelembe venni, hogy minden operációs rendszer cseréhez el kell küldeni a készüléket az Oswin számára, házilag nem változtatható a Palm például Linuxra.

Ez már csak azért is így van, mert jelenleg még csak Windows CE fut a telefonon, a többi operációs rendszer támogatása csak az év végére várható. A gyártó tervei szerint a telefont világszerte forgalomba hoznák.

Az Oswin Zircon Axia A108 64 megabájtos beépített memóriával rendelkezik, háromsávos GSM hálózatokat használ. 4+2 időréses GPRS támogatottság került bele, és egy nagyméretű 2,2 inches, 320x240 pixeles felbontású érintőképernyőn keresztül kommunikál a felhasználóval. A bemutatott telefon hagyományos kialakítású, de a gyártó tervei között szerepel szétcsúsztatható billentyűzettel ellátott kivitel forgalomba hozása is.

Hirdetés