Több okostelefon, rosszabb Samsung negyedév

Hirdetés

Az IDC piackutató cég újra elkészítette előzetes jelentését, hogy okostelefonok leszállításával kapcsolatban milyen számokat vár az idei év második negyedévétől. A riport egyébként az első két helyen nem mutat újdonságot, a dobogó legfelső fokát a Samsung foglalja el, közvetlen mögötte pedig az Apple áll. Érdemes persze egy kicsit mélyebbre ásni, hiszen érdekes adatokra lehet felfigyelni. A dél-koreai gyártó az utóbbi évek pozitív tendenciái után most először könyvelhetett el visszaesést, bár a 74,3 millió leszállított készülékkel még így is a piac 25,2 százalékát uralják. A tavalyi év hasonló időszakához képest ez egyébként 3 millió termékkel és 7,1 százalékkal kevesebbet jelent. Az Apple-nél felemás a helyzet, 4 millióval többet, vagyis 35,1 millió masinát szállítottak, a piaci részesedés szempontjából ez mégis 1,1 százalékos visszalépést jelent, most 11,9 százalékos szelettel rendelkeznek.

A tavalyinál rosszabb negyedévet zárt a Samsung

Az IDC szerint a visszalépés oka egyértelműen a kínai gyártók erősödése, aminek jelenleg a Lenovo és a Huawei a két élharcosa. A Huawei például majdnem megduplázta tavalyi eredményeit, a 20,3 millió darabszám 7 százalékos részesdés-emelkedést jelentett. A Lenovo is szépen halad felfelé a lépcsőn, a tavalyi Q2 11,4 milliójához képes a számítások szerint az idei esztendőben már 15,8 millió egységgel büszkélkedhetnek. Nem szabad elmenni szó nélkül az LG mellett sem, ők is a napos oldalhoz tartoznak a maguk 14,5 milliós mennyiségével.

A tavalyinál rosszabb negyedévet zárt a Samsung

Összességében nézve elég pozitívak a várakozások, 2013 Q2-höz képest 2014 második három hónapjában már 23,1 százalékkal több, vagyis megközelítőleg 295,3 millió okostelefont szállíthattak le. Az adatok tájékoztató jellegűek, az IDC csak egy előzetesen várt eredményt közölt, bár túlzottan nagy eltérésre valószínűleg a hivatalos bejelentések után sem kell számítani.

Előzmények

  • Samsung Galaxy S3 Neo - a Mátrixban ragadt

    Furcsa készülék érkezett hozzánk, amely a kétéves Galaxy S3 kiköpött mása, belül azonban középkategóriás hardver lapul. Egyszerű nosztalgiatelefon vagy versenyképes darab érkezett az árszegmensben?

  • Samsung Galaxy K Zoom - a lényegre nagyítani

    A Galaxy S4 Zoom utódja továbbra is rétegtelefon, ám jelentős hardveres és szoftveres előrelépéssel. Vajon sikerült megalkotni az ideális mobiltelefon/zoomkamera hibridet?

  • Apple iPad Air - szállj fel magasra

    Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

Hirdetés