Tech óriások fektetnek a HMD Globalba

A Google, a Qualcomm és a Nokia Technologies döntött a stratégiai befektetés mellett.

230 millió dollárnyi befektetéssel zárult a 2016-ban alapított HMD Global legújabb finanszírozási ciklusa, és sokatmondó, hogy a fenti összeget nem pontosított elosztásban az amerikai Google és Qualcomm, valamint a finn anyacég alá tartozó Nokia Technologies pumpálta a legendás brand nevet licencelő vállalkozásba. A hír idáig tart, ám nem nehéz világpolitikai kapcsolatot találni. Az Egyesült Államok egy ideje a Nokia és az Ericsson hálózatait preferálja a Huawei-jel és a ZTE-vel szemben, ha az 5G nyugati kiépítéséről van szó. Ami pedig a mobiltelefonokat illeti, sokak szerint a Huawei tiltólistára kerülése és a Google-licenc elvesztése csak a kezdet volt, hamarosan más kínai márkák is hasonló nehézségekbe ütközhetnek.


Kínában készül a legtöbb HMD Global okostelefon [+]

A TechCrunch szerint a Trump adminisztráció Clean Network kezdeményezésével akár az Oppo, a Vivo és a Google appok meglétével a csomagoláson elbüszkélkedő Xiaomi is elvesztheti a hozzáférést az amerikai alkalmazásokhoz és szoftverekhez, a GMS licencet beleértve. Emellett egyre több kínai szoftver és szolgáltatás kerül az USA-ban tiltólistára, a kínai-amerikai ellentét tehát kezd elmérgesedni, és itt jöhet a képbe a finn központú HMD Global, illetve minden olyan márka előtérbe helyezése, amelyik (a gyártást leszámítva) Kína határain kívül tevékenykedik.

Büszkén hirdeti a Redmi 9 a Google-szoftverek meglétét - egyelőre
Büszkén hirdeti a Redmi 9 a Google-szoftverek meglétét - egyelőre [+]

A sikerhez a HMD részéről persze remek ár/érték arányú telefonok kellenének, és éppen ebben nagyon erősek a kínai brandek, szóval, ha tényleg kettéválik a mobilpiac, nem lesz könnyű a Realme és társainak agresszív árazását tartani. A HMD egyébként bejelentette, hogy középkategóriás 5G-s telefont fog az Egyesült Államokba vinni, ám további részleteket egyelőre nem árult el a vállalat – amely elsősorban Kínában gyártat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés