Hirdetés

TDK blog: Az A73 egy minimalista külsejű táskarádió

Viszonylag sokat kellet várnunk arra, hogy a TDK Life on Record elküldje nekünk a Signature Sound szériába tartozó csúcsmodelljét, az A73 kódnevű vezeték nélküli hangrendszert, melynek kinézete alapján kizárólag a táskarádió szót tudjuk használni. Viszont nem ez az, ami elsőre a fejünkbe ötlött, hanem az a kultúra és stílusjegy, melyet az Egyesült Államokat ténylegesen nem ismerő európaiként leginkább a harlemi jelzővel tudnánk leírni, de az sem stimmelne teljesen, hiszen inkább a kialakításnak, nem pedig a tényleges dizájnnak szólhatna ez a jelző.

Az A73 kialakításában egyértelműen táskarádió, ami nem feltétlenül szól magáról a hordozhatóságról, hiszen egy efféle dizájn sok helyen mutathat jól a lakásban is. Persze a beépített akkumulátorból adódóan lehet cipelni is a hangdobozt, de a 43,2 x 29,2 x 10,2 centiméteres kiterjedés és a 4 kilogrammos tömeg nem jelenti azt, hogy akárhova el tudjuk rakni, biciklivel például már nyilván nem szállítható. Az anyaghasználat a TDK LoR-hoz és a termék árához képest egy picit gyengének tűnik; a nálunk járt tesztpéldány hangsúlyozottan több tucat emberen ment keresztül és némelyikük mostohán bánt vele, ami a kopogós műanyagon nem látszott, de a felül található, könnyű felemelést biztosító "fülön" nagyon is, az ugyanis kissé nyekergett, amikor felemeltük vele a kiegészítőt.

Egy 2.1-es hangrendszerről beszélünk, melyben 2 darab 2 hüvelykes, teljes sávszélességű hangsugárzó, szintén 2 darab 5,25 hüvelykes passzív hangsugárzó, valamint 1 darab 5,25 hüvelykes aktív mélysugárzó található. A passzív sugárzók más-más hangolással rendelkeznek, nem ugyanaz szól belőlük; a nominális kimenő teljesítmény mindenesetre 2 x 7 + 15 W (THD: 0,9%), a frekvenciaátvitel 50 Hz-től 21 kHz-ig terjed. A hangminőség az eszköz méretéhez képest nagyon jó, csak nagyon magas hangerőn tapasztalható némi torzítás, de a dizájn alapján várható működést hozza az eszköz. Hozzá kell tenni, hogy akkumulátorról kicsit vissza van fogva a teljesítmény, a legjobb minőséget töltőre dugva érhetjük el, de ettől függetlenül hasznos, hogy 5-6 órát áramforrás nélkül is tud zenélni az A73. Sőt, ő maga is képes telefont tölteni a legfeljebb 2,1 Amper leadására képes USB-csatlakozón keresztül. Hogy pontosan mekkora kapacitású a beépített telep, az nem derült ki, az viszont igen, hogy a forgalmazón keresztül hozzá lehet jutni gyári akkumulátorhoz, így ha az eredeti elfárad, ki lehet cserélni.

A Bluetooth 2.1-en történő zenelejátszáson túl lehetőségünk van kábeles csatlakoztatásra (3,5 milliméteres jack), valamint megszólaltathatjuk a beépített antennával rendelkező FM-rádió, melynél el is menthetjük az állomáshelyeket. A vezérlés két darab benyomható forgógombbal történik, melyek pont a magassugárzók fölött kaptak helyet; kicsit rá kell érezni a dologra, de pár perc után már nagyon könnyű kezelni az A73-at. Egyébként külön lehet szabályozni a magas és mélyebb tartományok erősségét is, aminek köszönhetően dübörgő basszusgépet is csinálhatunk a termékből, melynek ajánlott fogyasztói ára jelenleg 90 ezer forint környékén mozog. Kialakításában és hangminőségében ebben az árkategóriában igazából nincs ellenfele, úgyhogy nehéz megítélni, hogy olcsó vagy drága-e; az viszont biztos, hogy én ennyiért egy picit jobb anyaghasználatot és jobb összeszerelést várnék el, plusz az A33 cseppálló kialakítása sem lenne hátrány. Ugyanakkor az is tény, hogy az A73 hangminőségben pótol mindezért.

Bocha

Azóta történt

Előzmények