Hirdetés

Tartozékblog: Univerzális asztali bölcső

Mai tesztalanyunk az Adapt cég terméke, mely a tartozékblog állandó partnerétől, a Speedshoptól érkezett szerkesztőségünkbe. Nem tudtam, hogy mire számíthatok, mivel a gyártóról ezelőtt még sosem hallottam, a fényképek alapján meg nem győzött meg a bölcső. Bocha azonban megnyugtatott, szerinte az Adapt jó cuccokat gyárt.

Egy kis kutakodás után hamar rátaláltam a weboldalukra, ahonnan rögtön kiderült, hogy minimum a Brando-val érdemes egy lapon emlegetni őket: tényleg mindenhez gyártanak kiegészítőket, sőt, időnként még izgalmas hardverekkel is előrukkolnak. A főoldalukon éppen az iPhone/iPad pároshoz készített bluetooth-os billentyűzetükkel néztem néhány másodpercig farkasszemet, ezután egy zsebprojektor jelent meg a helyén. A Google jóvoltából még egy UMPC-re is ráakadtam, amin szintén az Adapt logója szerepel. A palettájuk tehát igen széles, nyilvánvalóvá vált, hogy nem mostanában alakult a cég.

A bölcső és a cserélhető fejek.
A bölcső és a cserélhető fejek.

A fentiek után már egy kicsivel több bizakodással hámoztam le a védőfóliát a rendhagyó megjelenésű kiegészítőről. Maga az eszköz oldalról egy megfáradt L betűhöz hasonlít, a bölcső gumírozott felső részére kell rátenni a készüléket. Az azon nyomban odatapad, nem csúszik le róla a drágaságunk. Bátran lehet nyomkodni a kijelzőt, a készülék meg sem mozdul, ennek ellenére levenni sem bonyolult, a művelet egy kézzel is könnyűszerrel megoldható. A nagyobb darab HD2-t ugyanúgy a helyén tartotta, mint valamilyen alsókategóriás Nokiát, az iPhone 3GS esetében is jelesre vizsgázott a kiegészítő. Egyelőre tehát úgy néz ki a dolog, hogy van egy tartónk, ami olyan dőlésszögben tartja a készülékünket, hogy annak kijelzője kényelmesen olvasható. Fontos megjegyezni, hogy minden csatlakozó szabadon használható marad, mert a rögzítéshez csak a hátlapot használjuk, pont úgy, mint ahogy fekszik az asztalon. A dobozban találunk egy microUSB kábelt a számítógép és a bölcső közötti kapcsolat létrehozásához, valamint egy rövidebb, cserélhető fejű USB kábelt. A rövid kábel egyik fele megy  a bölcsőbe, a másik vége a megfelelő fejjel pedig a készülékünkbe. A csomagban egyébként 2 milliméteres Nokia, microUSB, mini USB, Apple iPhone, Sony Ericsson FastPort és Samsung S20 (i900 Omnia és társai) csatlakozófejek kerültek. A cserélhető fejű kábel hosszútávon nem túl szimpatikus megoldás számomra, én inkább csak alkalomszerűen használnék ilyesmit. Természetesen gyári kábellel is dolgozhatunk, ilyenkor viszont a kábelfelesleg lehet zavaró, hiszen csupán egy 10 cm hosszúságúra lenne szükségünk.

Tényleg nem csúszik le!
Tényleg nem csúszik le!

A bölcső hátoldalán 3 csatlakozó sorakozik szorosan egymás mellett: balról az első egy mini USB bemenet, ezzel köthetjük össze számítógépünkkel; mellette egy normál méretű USB port figyel, végezetül a hálózati töltőadapter csatlakozója látható - a hálózati adapter nem szerepel a dobozban! A dokkoló két oldalán memóriakártya nyílások kaptak helyet. Igen, kártyaolvasóval is megbolondították a bölcsőt; microSD, SD, M2 (MemoryStick Micro), valamint MemoryStick kártyákat tud kezelni az Adapt üdvöskéje.

miniUSB, USB, töltő csatlakozója
miniUSB, USB, töltő csatlakozója

Érződik, hogy minőségi anyagokkal dolgoztak a tervezők, a gumírozott tapadós részért külön plusz pont - tényleg jól sikerült. A kártyaolvasó meglétét is jó ötletnek tartom, mindezek ellenére engem nem győzött meg. Bocha kollégának ugyan igaza volt (lásd: első bekezdés vége), nekem azonban általánosságban nem annyira jönnek be ezek az univerzális cuccok. Azért eljátszottam a gondolattal, hogy mégis kiknek lehet praktikus: talán azoknak, akik gyakran cserélgetik telefonjukat, de egy olyan család számára is jó választás lehet, ahol többen használnak egy számítógépet. Az irodai munkát végzők az íróasztalukon is biztosan szívesen látnának ilyesmit. A termék bruttó végfelhasználói ára 5990 forint, tehát nagyjából az előző bejegyzésben bemutatott Brando portékáival van egy árkategóriában.

magyarizs

Azóta történt

Előzmények