Hirdetés

Symbian Horizon: Alkalmazások terjesztése ingyen

Az Ovi Store bemutatásakor már megemlítettük, hogy a Symbian alkalmazások tanúsításának és digitális aláírásának dollárok százaira rúgó, szinte átláthatatlan költségei miatt kisebb cégek és egyéni fejlesztők gyakorlatilag labdába sem rúghatnak, mely a gyakorlatban azt eredményezi, hogy csak igen kis számban lehet elérni olcsó vagy ingyenes szoftvereket. Úgy tűnik azonban, hogy az egységes és nyílt platform megoldásán dolgozó Symbian Foundation még az Apple mindössze 99 dolláros megoldásánál is vonzóbb, teljesen ingyenes fejlesztési és terjesztési megoldást kínál, méghozzá egyszerre több gyártó és szolgáltató online katalógusában is.

A Symbian Horizon egy új, ingyenes szolgáltatás, mely az ingyenes fejlesztői eszközökkel elkészített Symbian alkalmazások tesztelésének, digitális aláírásának és terjesztésének költségeit is átvállalja a fejlesztőktől, miközben azok az értékesítésből származó teljes hasznot megtarthatják. A teljesen ingyenes program célja, hogy a megfelelő minőségű szoftverek a lehető legtöbb felhasználóhoz eljuthassanak, miközben az alkalmazások terjesztésnek minden terhe lekerül a szoftver tulajdonosa válláról. A könyvkiadók mintájára készített Symbian Horizon később alkalmazások különböző nyelvekre történő fordítását is kínálja majd extra szolgáltatásként, melyek aztán a Nokia Ovi Store, Samsung Application Store, AT&T MEdia Mall és további legalább négy online katalógusban is publikálásra kerülnek.

A non-profit Symbian Horizon program keretén belül tetszőleges számú alkalmazás publikálására nyílik lehetőség, de csak a megfelelő minőségű ötletek és szoftverek kerülnek befogadásra, vagyis a könyvkiadókhoz hasonlóan a Symbian Foundation is csak megfelelő színvonalú megoldásokkal kíván foglalkozni, melyben fantáziát is lát, legyen szó ingyenes vagy pénzért kínált szoftverekről. A programban való részvétel során továbbra is a fejlesztő tulajdonában marad az általa elkészített alkalmazás, mely felett szabadon rendelkezhet, illetve bármikor vissza is vonhatja. A jelenleg csak limitált számú, elsősorban Symbian ^1 alkalmazás befogadására alkalmas, ám októbertől teljes pompájában is elérhető Symbian Horizon programmal kapcsolatos további részeltek az alábbi oldalon érhetőek el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés