Steve Jobs lemondott

Magyar idő szerint hajnalban Steve Jobs, az Apple vezére rövid, lényegretörő levélben tudatta lemondását. A cég emblematikus vezetője azt írta, hogy megítélése szerint nem tudja már ellátni feladatát ls megfelelni az elvárásoknak, ezért átadná a helyét Tim Cooknak, aki eddig is az operatív irányítás feje volt a cégnél. Steve Jobs nem nyugdíjba menne, hanem az igazgatótanács elnökeként tevékenykedne tovább. Levelében azt is írta, hogy meggyőződése szerint az Apple legfényesebb napjai még nem jöttek el, illetve kissé személyesen lezárva a bejelentést említést tett arról, hogy az Apple-nél eltöltött idő alatt ismerte meg életének néhány legjobb barátját.

Tim Cook és Steve Jobs
Tim Cook és Steve Jobs

A hír hatására az Apple részvényei már több mint 5%-ot estek (és nem kizárt, hogy ez a tendencia tovább folytatódik), hiszen Steve Jobs olyan elnöke volt a cégnek, aki egy személyben határozta meg az Apple arculatát, fejlesztéseinek irányvonalát, kommunikációját, üzleti stratégiáját - egyszóval magát a vállalatot. Miután 2004-ben hasnyálmirigy rákot diagnosztizáltak nála, majd 2009-ben átesett egy májátültetésen úgy tűnt, hogy a legyőzte a betegséget. Az utóbbi időkben azonban nagyközönség előtt sem nagyon mutatkozott, bár idén még ő mutatta be az iCloud szolgáltatást, de már akkor is többen azt sejtették, hogy az 56 éves Steve Jobs nincs jól.

Elemzők szerint az Apple stratégiája nem változik a közeljövőben, hiszen a Jobs által javasolt Tim Cook már egy ideje kézben tartja a vállalat napi, operatív feladatait. A céghez 1998-ban érkezett szakember egészségügyi okok miatt már kétszer átvette Jobstól a vezérigazgatói feladatokat, tehát abszolút alkalmas a pozíció betöltésére. Tim Cook mától hivatalosan is az Apple első embere.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Hirdetés