Megjött a majdnem kompakt Xperia és még egy

Nem lesz gond a sebességgel és az egykezes használat is meglehet az Xperia 5 III-mal, az 1 III pedig 120 Hz-es 4K panelt kínál.

Hirdetés

Meg kell egy kicsit erőltetnem magam, hogy a kompakt szót idézőjelek nélkül belecsempésszem a Sony Mobile Mark III-as bemutatóanyagába, ám az a szemen szedett igazság, hogy van az iPhone 12 Mini, és ezzel vége az apró csúcskészülékek listájának, így az Xperia 5 III 157 x 68 x 8,2 milliméterével és 169 grammjával ma kifejezetten az apró és könnyű zászlóshajók sorát gyarapítja – androidos térben pláne.

Az Xperia 5 III a mai csúcsmobilok között tényleg egész kompakt, mégse kapott túl sok kávát
Az Xperia 5 III a mai csúcsmobilok között tényleg egész kompakt, mégse kapott túl sok kávát [+]

Ami pedig fontos, és jár érte az elismerés: csak azért, mert a kisebb a 6,1"-es HDR OLED panellel szerelt modell mérete (1080 x 2560 pixel, 21:9 CinemaWide képarány), végre egy gyártó nem fogta vissza a kamerás tudáslistát: pontosan ugyanaz a 12 megapixeles trió kapott hátul helyet, mint a 6,5"-es Xperia 1 III tenyér felőli oldalán, és a piacvezető szenzorokat gyártó Sony végre saját mobiljai esetében is megrázta magát.

Apróbb méret, mégis komplett fotós szett az Xperia 5 III hátulján – köszönjük, Sony!
Apróbb méret, mégis komplett fotós szett az Xperia 5 III hátulján – köszönjük, Sony! [+]

A csúcspáros periszkópos zoomlencséje ugyanis igazi optikai nagyításra (és képstabilizálásra) képes – teljesen konkrétan vagy 70 mm-es (f/2,3), vagy 105 mm-es gyújtótávolságra (f/2,8), két állásban. Ez pedig a 24 mm-es főkamera viszonylatában 2,92x-es és 4,375x-ös optikai zoomot jelent, ha jól számolom. A periszkópos egység 1/2,9"-es Exmor RS lapkát kapott és természetesen megfelelő szoftverfunkciót a gyújtótávolság változtatásához, míg az említett főegység jókora, 1/1.7" méretű lapkát (mondjuk akad a Sonynak ennél is sokkal nagyobb), f/1,7-es rekeszértékű blendével és optikai képstabilizálással.

Egy extra kamera azért akad az 1 III hátulján, de special az 5 III kibírja a 3D ToF kamera nélkül
Egy extra kamera azért akad az 1 III hátulján, de special az 5 III kibírja a 3D ToF kamera nélkül [+]

Az ultraszéles kamera 16 mm-en és f/2,2-es rekeszértéken állapodott meg, 1/2,5"-es szenzort választva, és akárcsak társai, jó maga is dual PD-autofókuszt használ a villámgyors élesítésért. Nevezhetjük 4. kamerának a 3D ToF rendszert, ha akarjuk, mindenesetre portréknál és AR-játéknál biztosan jól jön, bár ezt csak az 1 III kapta meg.


A periszkópos lencserendszer, kétállású gyújtótávolsággal [+]

A profik pedig DNG RAW formátummal és nekik szánt fotós, videós móddal játszadozhatnak, a lassított felvétel szerelmesei meg 4K / 120 fps lehetőséggel. Az előlapi recepten a Sony viszont nem nagyon változtatott – már abból a szempontból, hogy nem lóg be csepp és nincs kameralyuk, ehelyett a fixfókuszos, 4K felvételből alighanem kimaradó, 8 megapixeles önfotós egységgel kell beérni a felső káván (1/4", f/2, 78 fokos látószög).

Az Xperia 1 III mutatós, profi kameramódokat kínál és nem tolja ki az ember szemét a hátlapi kamerasziget
Az Xperia 1 III mutatós, profi kameramódokat kínál és nem tolja ki az ember szemét a hátlapi kamerasziget [+]

Mielőtt a két készülék különbségeire rátérnék, íme pár kellemes, közös adat: megvan a sztereó hangszórópár Dolby Atmos támogatással, a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, a dinamikus rezgőmotor, a 120 Hz-es képfrissítés és a 240 Hz-es érintésérzékelés. IP65/68 védelemben és hardverben sem kell kompromisszumot kötnie a „kompakt” Mark III-as telefonnak: ugyanaz a Snapdragon 888 SoC hajtja meg 5G modemmel társítva, mint a nagyobbikat, csak az 5 III a microSD foglalat mellett 8 GB RAM-mal és 128 GB-os UFS tárolóval kell beérje, míg az 1 III 12/256 GB-ot kínál.

Meggyőzően kevés káva maradt az 1 III előlapján úgy, hogy a képernyőbe nem zavar bele a szelfikamera
Meggyőzően kevés káva maradt az 1 III előlapján úgy, hogy a képernyőbe nem zavar bele a szelfikamera [+]

Az Android 11-et futtató, USB Power Delivery gyorstöltést támogató kütyük (adapterrel a dobozban) még egy, meglepő dologban egyeznek: a 4500 mAh kapacitású telepben, így szinte garancia, hogy a kisebbik modell bírja majd tovább, hiszen a nagyobbik nem csak méretesebb panelt, hanem 1644 x 3840 pixelen 4K felbontást kínál 165 x 71 x 8,2 milliméteren és 187 grammon amúgy nem kolosszálisan nagy házban. Egy akkumulátoros előnyt az 1 III mégis felmutathat: a vezetékmentes Qi töltés opcióját, amit a kisebbik nem tud. Az utóbbi egyébként Gorilla Glass 6 védőüveggel kell beérje, míg nagyobb társa szívósabb Victus üveglapot kapott.

Csúcskészülék jack kimenettel? Ezzel is lehet vásárlót fogni
Csúcskészülék jack kimenettel? Ezzel is lehet vásárlót fogni [+]

A Bluetooth 5.2, a WiFi 6 modem, az USB 3.1-es adatátvitel, az ujjlenyomat-olvasó és az egy, illetve dual SIM-es kivitel kölcsönösen megvan, és azt gondolom, hogy az Xperiákra jellemző csúcssebességbe se fog semmilyen folyamat, játék vagy alkalmazás belekötni. Nyilván kulcskérdés az ár és az elérhetőség – na, és éppen erről hallgat a hazai sajtóközlemény.

Az exponálógomb is szimpatikus extra
Az exponálógomb is szimpatikus extra [+]

A nemzetköziből is csak annyi derül ki, hogy nyáron érdemes a párosra számítani, ezzel pedig előjön egy eladásokban mérhető Sony Mobile probléma: ha áprilisban kap nagy hírverést a két mutatós, letisztult és izgalmas telefon, nem sok marad a lelkesedésből és a megnövekedett pulzusszámból, mire a polcokig eljut, a márka pedig népes rajongótáborral sem számolhat. Mindazonáltal kíváncsian várom a különleges periszkópos kamera és az 1 III 120 Hz-es 4K HDR paneljének teljesítményét, és vastagba szedve küldöm a Sonynak az elismerést, hogy az 5 III kameraszettjén nem spórolt csak azért, mert az kisebb és várhatóan olcsóbb lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés