Sony Ericsson W950: Egy Walkman mind felett

A SonyEricsson egy újabb Walkman modellel száll ringbe, de ezúttal szinte mindent beleadott ami csak fellelhető volt a japán-svéd boszorkánykonyhában. Ez a gyártó harmadik okostelefonja, mely Symbian OS 9.1 és UIQ 3.0 alapokra épül. A kialakításnak köszönhetően igen könnyű egy kézzel is kezelni, de az érintőképernyő jó szolgálatot tesz gyors navigáláskor, vagy a kézírás felismeréssel történő szövegbeíráskor. A 3G átvitel segítségével nagyméretű videók és hanganyagok is letölthetőek melyhez a 4 GB belső memória bőségesen elegendő tárhelyet biztosít. A memória bővítésére további lehetőség nincs, de ez várhatóan nem okoz különösebb problémát.


Garantáltan tarolni fog

 

Walkman révén talán a legfontosabb funkciója a médialejátszó, mely a Sony zenelejátszóval ellentétben nem képes ATRAC zenefájlok megszólaltatására, helyette elérhetővé vált a szintén alacsony bitrátán is jó minőségű hangzást biztosító eAAC+ tömörítés. Bár ekkora beépített memória mellett nem igazán érdemes a hangzás rovására spórolni a biteken. A zenék könnyű felmásolását teszi lehetővé a Disk2Phone szoftver, mely a mellékelt USB kábel segítségével kényelmesen és gyorsan elvégezhető művelet, már csak azért is, mert a jövevény teljes 480 Mbps sebességű USB kapcsolatot támogat. A hangélmény tovább növelhető a beépített grafikus equalizer és a Sony MegaBass hangzáskép segítségével A zenék közötti könnyű navigálást hivatott elősegíteni az album fotó szolgáltatás, mely lehetővé teszi, hogy az adott album képére kattintva rögtön elkezdődjön a zene. Ha mégsem lenne elég ennyi zene, ott az RDS képes sztereó FM rádió. Mindez könnyen távirányítható a mellékelt neodímium fejhallgatón csíptetőjén elhelyezett vezérlőgombokkal. És ha valakit zavarnak a kábelek megveheti a frissen bemutatott sztereó Bluetooth fejhallgatót is.

A 240 x 320 képpontos kijelző általánossá vált a gyártó felső kategóriás modelljeiben, de a 2,6”-es fizikai méret igen kiemelkedő. Természetesen a gyártó további Symbian készülékeihez hasonlóan ez is érintés érzékeny. A képek és videók teljes méretben is megtekinthetők, legyen az memóriában tárolt, vagy streaming média. A kijelző felbontásához párosul a szoftver tudása is: a beépített Opera böngésző teljes HTML oldalak megjelenítésére is képes, a Push e-mail szolgáltatás pedig automatikusan képes letölteni a leveleket abban a percben, ahogy az megérkezett. Az e-mail kliens természetesen csatolt állományokkal is megbirkózik.


Jellegzetes formák és színek

 

Sajnos a W950i túlságosan is a zenére fókuszált. Fókuszról más viszonylatban nem is beszélhetünk, mivel egyetlen kamera sem kapott helyet a készülékben, így sem videóhívásra sem fotózásra nem alkalmas. Hiába tehát a 3G, az csak letöltésre és böngészésre használható. A gyártó célja egyértelműen az, hogy csapást mérjen a hasonlóan karcsú iPod modellekre. A szintén Symbian alapú Nokia N91 belső memóriája nem flash alapú, hanem mini merevlemez, mely sokkal nagyobb fogyasztású, tehát készenlét és lejátszási idő szempontból jobb választás a W950i, de sajnos az N91-el ellentétben itt le kell mondani a kameráról.

Aki a „Nina” kódnevű modellt szeretné megkaparintani nem árt már most nekiállni félrerakni, mivel igen mélyen a pénztárcájába kell majd nyúlnia, hogy a 650-700 EUR árat júliusban kifizesse.

A W950 tudása dióhéjban:


Azóta történt

Előzmények

Hirdetés