Sony Ericsson K790i/K800i: A király visszatért

A K750i bejelentése mérföldkőnek számított a mobil fotózás terén. Kompakt mérete ellenére olyan minőségű képek készítésére alkalmas, melyet a mai napig sem tudott túlszárnyalni a konkurencia. Vajon a japán-svéd gyártónak sikerült?

A hagyományos kialakítású készülék elődjéhez képest kicsit megnőtt, 106 x 47 x 18 mm és 115 gramm lett, de ehhez megfelelő tudás is párosul. A két modell mondhatni ikertestvérek, azzal az eltéréssel, hogy míg a K790i csak GSM és EDGE hálózatokon használható, addig a K800i a fejlettebb WCDMA (3G) hálózatokat kezeli az EDGE helyett, annak minden lehetőségével, így természetesen videóhívásra is alkalmas. Jó kérdés, hogy a fejlettebb modellből miért maradt ki az EDGE.


Ki veszi észre a különbséget?

 

A most bemutatott duó a Sony-féle Cyber-shot(tm) széria első fecskéi, ezzel is hangsúlyozva a kamera erejét. Nem is véletlenül. A digitális fényképezőgépekből ismert xenon villanóval felvértezett, 3.2 megapixeles autófókusz kamera mindenképp kuriózum és a digitális képstabilizátoros videórögzítő sem megszokott a mai kameratelefonokban. A BestPic(tm) funkció lehetővé teszi, hogy a kamera gombjának lenyomása előtti 4 és a lenyomást követő 4 kép (összesen 9) kép közül a lehető legjobbat lehessen kiválasztani. Az elkészített képek a PictBridge(tm) támogatás révén közvetlenül nyomtathatóak is. Kijelző terén is történt előrelépés mind felbontásban, mind méretben: a 240 x 320 képpontos (2") kijelző ugyan nem kiemelkedő, de mindenképpen elegendő. Senkinek sem ajánlott, hogy pénztárcája a pixelháború áldozatává váljon!

Minden másban legalább annyit tud, mint elődje: továbbra is elérhető az RDS képes sztereó FM rádió, a támogatott zeneformátumok köre pedig az AAC és a fejlettebb eAAC+ formátumokkal bővült. Ez utóbbi rendkívül alacsony bitrátán is kiemelkedő hangzást biztosít. Üröm az örömben, hogy sajnos ezen telefon memóriája is az újabb Memory Stick Micro kártyával bővíthető, így aki az elődről szeretne váltani kénytelen lesz a memóriakártyával együtt túladni rajta.

Fejlett üzleti készülék révén természetesen kezeli az e-mail üzeneteket is, méghozzá az újabb Push-email (M-IMAP) kliens is rendelkezésre áll, mely segítségével azonnal fogadhatja az érkező leveleket. A beépített NetFront böngésző nem csak a WAP, hanem teljes HTML oldalak megjelenítésére is alkalmas. A készülék számos funkciójának egyszerű kezeléséről a teljesen új kezelőfelület gondoskodik.


Azóta történt

Előzmények

Hirdetés