Hirdetés

Semmi sem lesz a Nokia-Sanyo közös projektből

A két cég februárban jelentette be, hogy egyesíti CDMA-protokollt használó készülékeket gyártó divízióját. A CDMA (kódosztásos, többszörös hozzáférési) technológiát elsősorban Észak- és Latin-Amerikában, Ázsiában és egyes kelet-európai országokban használják.

A CDMA-technológia a globális mobilpiac körülbelül ötödét fedi le, ez tavaly iparági becslések szerint 150 millió eladott készüléket és 28 milliárd dolláros forgalmat jelentett. A Nokia ezen a piacon harmadik, a Sanyo a hatodik számú szereplő, a közös projekt az azóta füstbe ment tervek szerint két éven belül évi 261 millió dolláros profitot is elérhetett volna.

A Nokia a Sanyo problémái mellett arra hivatkozott, hogy a CDMA-divízió kutatás-fejlesztési költségvetését jelentősen csökkenteni akarja; az egység átszervezése idén körülbelül 150 millió eurót fog felemészteni. A cég szerint a CDMA-piac - főként a fejlődő országokban - különleges kihívásokat támaszt, emiatt főként az USA piacára kíván koncentrálni, ahol kihasználhatja a Sprint Nextel mobilszolgáltatóval ápolt kapcsolatait. A bejelentést a helsinki és a tokiói tőzsde is üdvözölte: a Nokia részvényárfolyama 2,3 százalékkal, a Sanyoé pedig 4,6 százalékkal emelkedett.

Előzmények

Hirdetés