Samsung i900 blog - nyolcadik rész

Utolsó előtti állomásához érkezett a Samsung i900 Omnia prototípusát bemutató cikksorozatunk - közeledik a hazai megjelenés, sok dologról írtunk már, a sorozat pedig rendkívül népszerű volt olvasóink körében, akiknek ezúton is köszönjük az észrevételeket, javaslatokat, kérdéseket - plusz ezúton kérnék elnézést a sok csúszásért, az aggódó hozzószálósokat pedig köszönöm, de szerencsére nem betegség, csupán időhiány volt a dolog mögött. A bemutatót övező rendkívül nagy siker tekintetében reméljük, hogy nem ez volt az utolsó prototípus készülék, amit efféle bemutatásra megkaptunk...
Az eddig megjelent hét plusz egy részben a legtöbb fontos dologra kitértünk, egyedül a videótelefonálás, az Opera Mobile bemutatása, a TV-kimenet és a navigációs képességek maradtak ki. Utóbbi két téma technikai okok miatt az utolsó bejegyzésre marad, a többiről pedig most ejtenék pár szót.
Először is a videótelefonálás. Nehéz róla mit írni, van, működik. Hívás közben több opció is elérhető, elrejthetjük magunkat, válthatunk az elő- és a hátlapi kamera között, menet közben piszkálhatjuk a kamera beállításait (digitális zoom, fényerő, effektek), jegyzetelhetünk, tényleg minden elérhető, ami csak kellhet.
Többen kérdezték, hogy mégis milyen minőségű az Omnia kijelzője. Nos, igazság szerint az "erős közepes" a legjobb jelző rá. A 3,2 hüvelykes képátlóhoz tartozó 240 x 400 pixelt nem igazán nevezhetjük nagyfelbontásúnak, plusz a panel más tekintetben is gyengébb, mint a nagy konkurens iPhone-ban lévő. A színvisszaadása például nem olyan jó, napfényben is kevésbé látható, akárhogy is nézzük, ez bizony egy Windows Mobile alapú masina, ennek megfelelő kijelzővel. Többször felmerült a kérdés: nem, nem kapacitív elven működik, de a gyári szoftvereket ennek ellenére gond nélkül vezérelhetjük ujjunkal, egyrészt mert a kijelző megfelelően érzékeny, másrészt mert így lett kialakítva a GUI.
Térjünk rá a webböngészésre. Két program található a masinán, az Internet Explorer és az Opera Mobile 9.5 (build 1663), természetesen utóbbi az alapértelmezett. Nagyon jól működik, bár néha kicsit lelassul, de az ígéretek szerint a végleges masinával ilyen baj már nem lesz. A hangerőszabályzó gombok sajnos nem nagyítják a képernyőt, erre tehát csak a kijelző tapicskolásával van lehetőségünk, ellenben a HTC Touch Diamonddal. Külön YouTube nézet nincs, a videókat a Streaming Player nevű alkalmazással (a TouchPlayer testvére) tudjuk megnézni. A használhatósággal kapcsolatban sokakban merültek fel kételyek a kijelző miatt, ennek megválaszolására íme néhány kijelzőfotó.
Beállítási lehetőségek szép számmal akadnak, a szoftverben van pop-up blokkoló és JavaScript támogatás is. Összességében azt mondhatom, hogy bár a szoftver nem éri el az iPhone-ban lévő Safari szintjét, alapvetően nagyon jól és kényelmesen használható, a konkurens WM alapú gépeknél sokkal jobban.
Eddig nem esett róla szó, hogy a jobb alsó szoftveres gombbal elérhető Samsung-menünek több nézete is van, nem csak az eddig bemutatott, 3 x 4 ikont tartalmazó rács. A képet ugyanis vertikálisan és horizontálisan egyaránt el lehet görgetni, előbbi esetben újabb 12 ikon tárul szemünk elé, utóbbinál pedig egy szabadon konfigurálható gyorsindító részhez jutunk, ami igencsak hasznos. Van továbbá még egy funkció, melyről még nem írtam: nagyítás. Bárhol, bármikor. Ha a hangerőnövelő gombot nyomvatartjuk, a masina kinagyítja az aktuális képet, legyen szó SMS-nézetről, főmenüről, beállításokról, akármiről. A nagyítás aránya a gomb nyomvatartásának idejével nő, ez a gyengénlátóknak nagyon hasznos lehet! Működési elve érdekes és egyedi: a gép gyakorlatilag egy képernyőfotót csinál az aktuális dolgokról, azt nagyíthatjuk ki, tehát a funkciók ilyenkor nem élnek, hiába nyomunk rá egy-egy ikonra, a program nem fog elindulni. Normál nézetbe dupla tapicskolással térhetünk vissza.
Végül a válaszok a fórumban felmerült kérdésekre. A Bluetooth-t alapértelmezésben hat kattintással lehet bekapcsolni, pont úgy, mint a többi WM alapú gépen, amin nem érhetjük el a Today-ről az adatkapcsolatokat menedzselő szoftvert (tehát így: Start > Settings > Connections > Bluetooth > Mode > Turn on Bluetooth). Sajnos a Bluetooth-nak nincs gyorsindítója a Samsung-menüben, sőt, kézzel sem lehet kirakni ilyet. A zenelejátszót nem lehet vezérelni az oldalsó gombokkal, csak és kizárólag az érintőkijelző tapicskolásával, illetve a megfelelő Widgettel, ha azt a Today sémát használjuk. A masina nem melegszik vészesen, töltés közben kicsit langyos a hátlap, ennyi. A mobilhálózatot abszolút nem dobálja, nekem legalábbis nem volt ilyen gondom. A fekete színű háttértéma a nálam lévő masinán nincs fent, sőt, kézzel sem lehet ilyet beállítani, de remélhetőleg a véglegesen már ott lesz. A szinkronizálással kapcsolatban semmi különöset nem tapasztaltam, mindent meg tudtam csinálni, amit az ActiveSync enged. A beépített GPS-vevő érzékenységére nem lehet panasz, az Omnia nagyon gyorsan talál pozíciót, és azt stabilan meg is tartja. És mint azt már rengetegszer leírtam: az iGO 8 fut rajta!
Mégegyszer elnézést a sok késésért, remélem, hogy minden kérdésre tudtam válaszolni. A nagy összefoglaló teszt előtt tehát még egy bejegyzést várható, navigációról és esetleg TV-kimenetről. Időpontot nem ígérek, mivel részben rajtunk kívülálló dolgokról függ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés