Samsung: Alacsony fogyasztású NFC megoldások

Elemzők szerint 2011 egyértelműen az NFC éve lesz, hiszen a Nokia, az Apple és a Samsung mellett a Visa és a MasterCard is elkötelezettnek tűnik a technológia iránt, így jövőre számos új megoldás bevezetésére lehet majd számítani. A távközlési cégek sokáig a bankoktól várták az NFC-képes fizetőterminálok elterjedését, míg a pénzintézetek a kompatibilis mobiltelefonok viszonylag alacsony száma miatt halogatták a technológia bevezetését, vagyis a „tyúk vagy tojás” kérdés hosszú ideig eldöntetlen maradt. Az utóbbi hónapok történései azonban mindként oldalról pozitív jövőképet festenek, így a banki tranzakciók mellett számos más területen is hasznosítható megoldás térnyerése szinte borítékolható.

A Samsung által nemrég leleplezett NFC chip különlegessége, hogy a jelenlegi megoldásokhoz képest 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztással, illetve a beágyazott Flash memóriájának köszönhetően szoftverfrissítési képességgel is bír, vagyis hosszú távon időtálló választás lehet. A körülbelül 10 centiméteres hatótávolságú rádiós átviteli megoldás nem csak pénzügyi tranzakciók lebonyolítására használható, de akár jelszómentes Bluetooth vagy WLAN kapcsolat felépítését is lehetővé teszi, vagyis nagyobb fájlok átvitelekor sincs szükség párosítási műveletek elvégzésére. Az NFC emellett számos tömegközlekedési vállalat érdeklődését is felkeltette, de passzív RFID megoldásokkal interaktív plakátokban is lehet majd találkozni, melyek webcímek, kisebb állományok, vagy címek könnyű kiolvasását teszik majd lehetővé.

Az IMS Research becslései szerint a mobiltelefonok piaca 2011-re 1,4 milliárdosra, majd 2015-re 1,8 milliárdosra bővülhet, míg az NFC-képes megoldások részaránya 2015-re 26 százalékra bővülhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés