A Qualcomm már a virtuális valóságra tervezte az Adreno 500 IGP-ket

A Qualcomm két napja leplezte le a Snapdragon 820-as rendszerchipet, amelynek legfőbb előnye az új generációs IGP-je. Utóbbi az Adreno 500-as családba tartozik, egészen pontosan az Adreno 530-as modellről van szó, de lesz egy kisebb teljesítményű Adreno 510-es verzió is a Snapdragon 618 és 620 jelzésű rendszerchipekben.

Hirdetés

A Qualcommra jellemző, hogy titkolják az egyes új architektúráik felépítését, ami sajnos most sem volt másképp, de az új dizájn mögötti filozófiáról azért a SIGGRAPH-on meg lehetett tudni egyet s mást. Az új Adreno 500 évek óta a legnagyobb előrelépésnek számít az Adreno sorozaton belül, hiszen nem csak egy szimpla ráncfelvarrásról van szó, hanem egy komolyabb áttervezésről, amelyet a mérnökök az általános számításoknak rendeltek alá. Utóbbi az ultramobil piacon talán túlzottan is optimista előrelépésnek tűnhet, de úgy tudjuk, hogy a Qualcomm szerint az új API-k és platformok érkezésével az Androidra készülő programok radikálisan megváltoznak, így egyértelműen az általános számítások erősítése a helyes irány.


[+]

A modernebb játékok szempontjából is az általános számítások fognak dominálni a Vulkan API-ra történő átállásnak hála, de ami kifejezetten érdekli a Qualcommot az a virtuális valóság. Elsődlegesen erre a piacra tervezték az Adreno 500-at, és a virtuális valóságról tudvalevő, hogy imádja a nyers számítási kapacitást, hiszen a nem kis feladatnak számító timewarpok számítása tisztán compute shader. Ráadásul a timewarpokat aszinkron módban is számolhatja az új hardver és ez teszi a rendszert kifejezetten hatékonnyá ezen a területen. Persze itt a számítási teljesítmény így is korlátozott, hiszen mégis egy ultramobil lapkáról van szó, de a grafika minősége a virtuális valóságon belül is igen drámai mértékben skálázható, tehát ebből a szempontból a mobil piac is megtalálhatja a számításait.

Sajnos ennél többet a Qualcomm nem árult el, és jó esély van rá, hogy bizonyos információk a Snapdragon 820 elérhetőségéig nem is lesznek elérhetők, pedig kifejezetten érdekesnek tűnik az Adreno 500-as sorozat az idei SIGGRAPH-on elcsípett információk alapján.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés