PureView vs Canon EOS 5D Mark III

A Digital Versus nemrég egy érdekes teszttel próbált meggyőződni a PureView 808 képminőségének szubjektív fogadtatásáról, ugyanis többezer dolláros tükörreflexes kamerák tesztképei közé csempészett be egy jóval olcsóbb modellel készített fotót, melyek közül ki kellett választani a kakukktojást. A professzionális kamerákhoz szokott olvasók többsége azonnal felismerte, hogy a felső sor közepén lévő képkocka nem illik a sorba, ám volt aki a balra mellette lévőt találta az agresszív kontraszterősítés miatt kategórián alulinak. Franck Mée, a felmérés összeállítottja később elárulta, hogy a beazonosított kocka a Nokia okostelefonjával készült, ám arra is rámutatott, hogy a bal alsó sarokban lévő részletre senki sem gyanakodott, noha az csupán az ingyenes GIMP grafikai alkalmazás segítségével egy egyszerű automatikus fényerőszint-beállításon és minimális kontrasztnövelésen átesett PureView kép. A Digital Versus a különböző ISO érzékenységek összevetésekor kiemelte, hogy 8 megapixeles kreatív üzemmódban a Nokia üdvöskéje jóval több részletet jelenít meg még ISO 1600-as beállítás esetén is, mint a piacon lévő legjobb kompakt kamerák, a Sony HX20V vagy a Canon SX260.

Hirdetés

A GSMArena összehasonlító tesztjében szintén a Nokia üdvöskéje végzett legjobbként, hiszen több mint kétszer annyi szavazattal utasította maga mögé a cserélhető optikás és jóval nagyobb, 4/3-ad hüvelykes érzékelővel szerelt Olympus PEN E-PL2 digitális fényképezőgépet. Az eredmények publikálását követően a GSMArena még egy kisebb elemzést tett közzé, melyben a Nokia PureView mellett az alap optikával 4000 euró környékén kapható Canon EOS 5D Mark III is szerepel referencia gyanánt. Az alábbi képrészletekből jól látható, hogy a 41 megapixeles szenzor köré épülő PureView 808 natív felbontás esetén mennyivel természetesebb és részletgazdagabb képet kínál, mint a kihívók azonos méretűre felskálázott megoldásai. A benzinkút logótól balra lévő ablak függönye is kevésbé elmosott, valamint a növényzeten is sokkal természetesebbnek tűnik, mint a digitális tükörreflexes produktum, mely egyértelműen az optika felbontását dicséri. Alacsonyabb felbontásnál a képpontösszevonásnak köszönhetően az eredmény még ennél is finomabb rajzolatú lehet.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a Nokia 808 noha bizonyos körülmények között valóban remek fotókat készít, szolgáltatások terén sosem lesz képes kiváltani egy tükörreflexes vagy valódi optikai zoommal rendelkező, nagyobb képérzékelős digitális kamerát. Az ok roppant egyszerű: a hatalmas képérzékelő és a fix nagylátószögű optika nem teszi lehetővé a mélységélességgel való játszadozást, vagyis például teljesen elmosott hátterű portrék készítését és bizony makrofotózás terén is komoly kompromisszumot jelent a 15 centiméteres minimális tárgytávolság, melyet a részletvesztés nélküli közelítés is csak részben tud ellensúlyozni. A Nokia PureView Pro képalkotási technológiának ennek ellenére bőven van létjogosultsága, de a világhálón keringő számos összehasonlító elemzés ellenére nem szabad megfeledkezni arról, hogy a finn megoldás ugyan rendkívül előremutató, de nem mindenható.


Összehasonlítás: PureView Pro 8 megapixelen


PureView Pro ISO 50 és 1600 között 8 megapixelen


Natív 38 megapixeles tesztfotó (a többi modell felskálázva)


Natív 38 megapixeles tesztfotó (a többi modell felskálázva)

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

  • Lumia PureView – rövidesen

    A Nokia fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke is megerősítette a PureView kamerával felszerelt Lumia modellek közeli premierjét.

  • Mire képes a Nokia Rich Recording?

    A finn gyártó MEMS mikrofonos hangrögzítési technológiája PureView kamerával kombinálva koncertfelvételek készítésekor is megállja a helyét.

  • PureView 808 – dpreview aranydíjjal

    A digitális kamerákra specializálódott dpreview elismerését is megszerezte a finn gyártó képalkotási technikája.

  • Grafén szenzoron dolgozik a Nokia

    Pixelenként több színösszetevő érzékelésére is alkalmas szén-nanocső képérzékelőn dolgozik a finn gyártó képalkotási részlege.

Előzmények

Hirdetés