Hirdetés

Pörög a PDA-piac

A Gartner Inc. elemzőcég tegnap előtt közzétett kimutatásai szerint a PDA-eladások száma az idei év második negyedében soha nem látott rekordot ért el. Világszerte összességében 3,7 millió készüléket adtak el, 2,7 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A növekedés motorjai azok a cégek voltak, amelyek az elmúlt évben még nem számítottak vezető piaci szereplőnek (a Mio Technology, a Motorola és a Danger Research), míg a 2005-ös év legsikeresebb vállalatai (a Research In Motion [RIM], a Palm, a Hewlett-Packard és a Dell) eredményei stagnáltak vagy éppen hanyatlottak.

Todd Kort, a Gartner vezető elemzője szerint a telefonálásra is képes PDA-k és a mobilszolgáltatók ezeket felkaroló akciói eredményezték az előző évinél nagyobb arányú növekedést. „Mintegy 6 százalékkal csökkent a készülékek ára egy év alatt, a jelenlegi átlagár 373 dollár. E mérséklődés okai közt szerepel, hogy a jelenleg piacon lévő termékek lassan már kifutónak számítanak, emellett a mobilszolgáltatók is komoly kedvezményeket kapnak, és számításba kell venni azt is, hogy 2006-ban viszonylag kevés új konstrukcióval álltak elő a gyártók. Végeredményben a PDA-kereskedelem globális árbevétele az előző évhez képest 4,1 százalékkal csökkent, s 2006 második negyedében 1,38 milliárd dollár volt.”

Habár ebben a negyedévben 1,1 százalékkal visszaesett a RIM forgalma, 22,5 százalékos részesedésükkel még mindig ők számítanak vezetőnek ebben az üzletágban, sőt, a közel 1,3 millió eladott BlackBerryvel 41 százalékos növekedést produkáltak. A Palm 27 százalékos visszaesését az elemzők azzal magyarázzák, hogy a cég 2005 vége óta nem lépett új PDA-val a piacra, ehelyett inkább a Treóra koncentráltak, s ebből ugyan el is adtak 656 000 darabot, de ezt a Gartner nem vette itt számításba, mert a Treo – az elemzőcég definíciója szerint – okostelefonnak számít. A HP továbbra is küzd az iPaq-üzlettel, egyelőre sikertelenül, továbbra is csökken a forgalmuk. A Mio Technology kiugrása mögött valószínűleg a GPS-navigációra képes készülékek előretörése állhat, s ennek köszönhetően a cég ma a legnagyobb PDA-gyártó Európában, s az ázsiai–csendes-óceáni régióban is már második a HP mögött.

Azóta történt

Hirdetés