Opera: ingyenes böngésző mobiltelefonokra

Hirdetés

A tavaly őszi skandináv és németországi tesztek befejeztével az Opera Software ma világszerte elérhetővé tette mobiltelefonokon használható internetböngészőjét. Az Opera Mini különlegessége, hogy akár a legfapadosabb mobilokon is megél: mindössze az kell a telepítéséhez, hogy a készülék támogassa a Java nyelvet és legalább WAP-on keresztül képes legyen a világhálóra csatlakozni. Ezeket a minimalista feltételeket a cég szerint minden 2001 után gyártott modell teljesíti, és ezt az állítást a hivatalosan támogatott zsebik impresszív listája alátámasztani látszik.

Az ingyenes böngésző úgy működik, hogy a telefon saját – a low-end modellek esetében igen szerény – erőforrásai helyett egy távoli szerveren végzi el a weboldalak feldolgozását, és ezt követően tömörítve küldi el az adatokat a készülékre. A szoftver úgy jeleníti meg az oldalakat, hogy azok a kis kijelzőkön is értelmezhetőek maradjanak, miközben a számítógépeken megszokott funkciókat – könyvjelzők, korábban látogatott oldalak listája stb. – kínálja.

A böngésző egyszerűen telepíthető: a letöltési oldalról kiindulva PC-re menthető, majd az instrukciók szerint a telefonra másolható az állomány, de WAP-on keresztül is elvégezhető a művelet, vagy legegyszerűbben egy sms elküldésével – ennek díja Magyarországról 600 forint. Az Opera Mini több nyelven is elérhető, de ezek között egyelőre a magyar nem szerepel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés