Odacsapott az Apple: Európából kitiltották a Samsung Galaxy termékeket

Mint arról korábban már hírt adtunk, az Apple előbb Németországban ment neki a Galaxy Tab 10.1-nek, amit az ottani bíróság be is tiltott első körben, de pár nappal később a tiltást feloldották, most pedig Hollandia a helyszíne a csetepaténak, ahol az Apple a teljes Galaxy termékcsalád ellen nyújtott be keresetet. Ebben azt kérték, hogy a bíróság tiltsa meg a Galaxy modellek forgalmazását formatervi védjegybitorlás ürügyén.

Galaxy S
Galaxy S

Nos, az előzetes döntés már meg is született, a német esethez hasonlóan a holland bíróság is megtiltotta a Galaxy-k forgalmazását, bár ez még változhat a későbbiekben, hiszen nem végleges ítéletről van szó. Mindenesetre a Samsungnak hét hete van arra, hogy a forgalmazást leállítsa. A holland döntés nem vonatkozik ugyan a teljes Európai Unióra, ugyanakkor nem véletlen, hogy az Apple ebben az országban adta be a keresetét: itt van ugyanis a Samsung európai elosztóközpontja, innen szállítanak ki 32 országba. A tiltás a raktározásra is vonatkozik, azaz hiába forgalmazható más országban a Galaxy termékcsalád, ha nincs honnan odaszállítani a készülékeket.

Galaxy S II
Galaxy S II

A tiltás jelenleg a Galaxy S-re, az S II-re és a Galaxy Ace-re vonatkozik, a Galaxy Tabre és a többi Galaxy modellre nem. A bíróság az EP 2059858-as szabadalom megsértését bizonyítottnak látta. Ez jellemzően szoftveres, s inkább design jellegű szabadalom, amely olyan hordozható elektronikai termékekre vonatkozik, amelyek képesek fényképet készíteni, azokat tárolni és megmutatni, valamint e-mail útján továbbküldeni. Ebben - egyebek mellett - rögzítésre került, hogy a bélyegkép nézet miképp mutat, benne foglaltatik, hogy a kijelző érintős, a gépnek van memóriája, de még az is, hogy milyen gesture-ökkel lehet feloldani a képet, illetve lapozgatni a tárolt képek között.

Galaxy Ace
Galaxy Ace

A tiltás nem a Samsung ellen hozta a bíróság, hanem a Samsung Hollandiában bejegyzett - logisztikai - cégeivel szemben. Ezért ha a továbbiakban is fennáll majd ez a helyzet és a Samsung nem tudja meggyőzni a bíróságot arról, hogy nem jogos a tiltás, kénytelen lesz máshogy szervezni az európai logisztikát azzal a tudattal, hogy az Apple valószínűleg minden országban beadja majd a keresetet, ha érdekei úgy diktálják.

Frissítés: a Samsungnál máris nyilatkoztak, javítják a szoftvert, ha csak ez a probléma. Ez egyébként magyarázza azt is, hogy mondjuk a Galaxy Tab 10.1-re miért nem vonatkozik a tiltás: ott más a galéria szoftvere. A kérdés inkább az lesz, hogy az Apple által hivatkozott szabadalom mennyire húzható rá tetszőleges Android rendszerű készülékre.

 

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés