Újabb pofon a Samsung-Apple perben

Hirdetés

Lucy Koh, az egyik immár híres amerikai kerületi bíró újabb határozattal emelte magasabb szinte a Samsung és az Apple között zajló szabadalmi szappanoperát, hiszen betiltotta néhány készülék forgalmazását Amerikában. A mobilok egy részét már egyébként sem árulta a dél-koreai gyártó, ám az ügy azért érdekes, mert a további tárgyalásokra igen komoly hatást gyakorolhat. Az említett eszközök közé tartozik a Galaxy Note és Note II, a Galaxy S II, a Galaxy S II Skyrocket, a Stratosphere, a Galaxy S3. A pofozkodásban több komoly döntés is született eddig, 2012-ben 1,05 milliárd dolláros kártérítésre kötelezték a Samsungot (ezt később jelentősen csökkentették), 2014-ben pedig megint a Samsungnak kellett 119,6 millió dollárt megtérítenie az Apple-nek, ellenben az almás vállalatnak azt akkor nem sikerült elérnie, hogy készülékeket ne árusíthasson a Samsung.


(forrás: Halku Deck) [+]

Ráadásul az Apple-nek a pénz helyett mindig a készülékbetiltás volt az elsődleges célja, amit eddig azért nem értek el, mert Koh nem kapott elég bizonyítékot arra nézve, hogy mi bántja annyira a cupertinóiak szemét, hol az a hatalmas hasonlóság, amire ők eddig minden vádbeszédet alapoztak. Tavaly szeptemberben viszont újra előkerült az ügy, mostani döntésben a következő indokolás szerepel: "A bíróság úgy találta, hogy az Apple helyrehozhatatlan sérelmeket szenved azzal, ha a Samsung továbbra is értékesíti [az előbb leírt] eszközöket, az anyagi kártérítés nem kompenzálná megfelelően ezeket a jogsértéseket".

Ugyan a szóban forgó Galaxy mobilok már nem találhatók meg a boltok polcain, mégis félő, hogy egy ilyen döntés nagyban befolyásolhatja a későbbi szabadalmi pereket. Nem véletlen, hogy számos techóriás (például az eBay, a Facebook, a Google és a Hewlett-Packard) szorgalmazta az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságát, hogy modernizálják a szabadalmi szövegeket a mostani mobilokra, amiből legalább 250 ezer ismert van manapság, mivel számos helyen elavultnak számítanak már a leírások. Ráadásul ha ilyen könnyen lehet megakadályozni a termékek értékesítését, akkor egyre komolyabb tárgyalások folynak majd a szabadalmi megállapodások és bejegyzések során is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés