Galaxy blog: Kattintottunk és videóztunk is az S7 edge kamerájával

Sokaknak okozhatott meglepetést, hogy a Galaxy S7 és az S7 edge hátlapi kamerája 16-ról 12 megapixelesre csökkent, azonban az új szenzor és a nagyobb fényerejű, F/1,7-es rekeszértékű lencse pixelenként jóval több fény befogását teszi lehetővé, mint korábban, ami este komoly előnyt jelent, hiszen alacsonyabb érzékenység mellett, kevesebb képzajjal lehet fotózni.


[+]

A Samsung standjánál átlagos fényviszonyok voltak, a nappali világosságnál sötétebb és kevésbé kontrasztosak, egy átlagos szobabelsőnél viszont világosabbak. Akármerre fordítottuk a kezünk ügyébe került S7 edge-et, az autofókusz észrevétlenül és azonnal élesített, tényleg villámgyors a dolog. Ez az új, Dual Pixel névre keresztelt, 4:3-as szenzornak köszönhető, a rendszer ugyanis mostantól néhány fókuszpixel helyett az összeset használja élesítésre, ezért ennyire működőképes a dolog. Technológiailag arról van szó, hogy a gyártó minden pixelt két diódára osztott, így lehetséges az, hogy az élesítés 100%-ban szenzorszinten menjen végbe.


[+]

Nemcsak a fókusz volt villámgyors, a home gombot kétszer megnyomva azonnal indult a pazarul felszerelt kamraszoftver is, melynek az ékköve továbbra is a kézi mód programozható záridővel, fehéregyensúllyal, érzékenységgel és fókusszal, ahogy a többi szokásos beállítás is elérhető a vakutól az egyéni tónusokon át a mérési módokig. Az automatika jellemzően ISO50 és ISO100 közötti érzékenységet választott a fotókon látható fényviszonyok között, ezzel is jelezve, hogy zárt térben is rengeteg fény jut a Dual Pixel típusú szenzorra. A fehéregyensúlyra és a dinamikatartományra sem lehet panasz.


[+]

A gyári szoftver mellett kipróbáltuk a camera2 API-ra írt AZ Camerát is, hiszen azzal is sok-sok kézi beállítás elérhető kompatibilis mobilok esetében, és szerencsére a Samsung ki is használja az API előnyeit, így mindent finomhangolni lehetett. Záridőben mondjuk 1/10 másodperc volt a korlát, szemben a gyári szoftverrel, amivel több másodperces felvételek is készíthetők. Alább az S7-en demonstráljuk a szoftveres lehetőségeket.

Egyébként mostanában kifejezetten jó a touchwizes kamera alkalmazás, amellyel a RAW-ban való mentés is elérhető opció, úgyhogy nincs hiányérzetünk. Egy Full HD-s klipet is lőttünk (az S7 edge 4K-ban is tud rögzíteni), és a felvétel minősége meggyőzött bennünket : a kép éles, a hangok tiszták és kézremegésünket is viszonylag jól kompenzálta a Smart OIS (optikai képstabilizátor). Amint eljut hozzánk a két új Samsung csúcskészülék tesztre, tüzetesebben is letesztelni kamerás képességeiket, beleértve azokat az opciókat, amelyeket az MWC-n nem állt módunkban kipróbálni - ilyen például az 5 megapixeles előlapi fényképező, szintén F/1,7-es rekeszértékű lencsével.

Azóta történt

Előzmények