MWC 2016: Belép a PC piacra a Huawei

Hirdetés

A Huawei nagyon jól titkolta, hogy mit fog hozni Barcelonába, ezért okozott némi meglepetést, hogy nem telefont mutattak be, hanem egy notebookot. Ezzel egy új területre merészkednek, a PC piac nagy falatnak ígérkezik, de rendesen felkészültek és egy olyan géppel rúgják rá az ajtót a többiekre, amely sok okosságot hoz át a mobilos területről — naná, ott van a kínai cégnek igazán tapasztalata.


[+]

A MateBook névre keresztelt masina 12 inches, 2560 x 1440 pixeles, IPS kijelzőt kapott, a gyártó nagyon büszke a színhűségre és a 400 nites fényerőre. A káva csupán 1 centiméteres, ezzel kiemelkedően jó kijelző-előlap arányt tudtak elérni, így a relatív nagy display ellenére a gép roppant kompakt (640 gramm), pláne, hogy csupán 6,9 milliméter vastag. Az alumínium készülékház két színben és négyféle tokkal érhető el — ez utóbbi tartalmazza a gombsort is, amely vízálló és állítólag roppant kellemes gépelési élmény ígér, hála a különálló lekerekített élű billentyűknek és az 1,5 milliméteres benyomhatóságnak.


[+]

A MateBook már a 6. generációs Intel Core m processzorcsalád lapkáit tartalmazza, a legolcsóbb változat európai, adókkal is terhelt ára 800 euró lesz (Magyarországon biztos nem áll meg 250 ezer forint alatt), ebben a Core m3 fog dolgozni (4 GB RAM, 128 GB SSD), a csúcsmodell Core m7-tel (8 GB RAM, 512 GB SSD) akár 1800 eurót is kóstálhat. Az oldalra rakott bekapcsológomb egyben ujjlenyomat-érzékelő is, a különböző biometrikus azonosítókhoz különböző felhasználói fiókok rendelhetők. A hangszórók is oldalra kerültek a sztereó hangzás érdekében.


[+]

A billentyűzetes tok 67 és 52 fokos szögekben tudja megtartani a kijelzős részt, de természetesen szétszedhető az eszköz. A 4430 mAh-s Lithium-Polymer akkumulátor elsőre nem hangzik túl izmosnak, de a Huawei és az Intel állítólag úgy optimalizálták a rendszert, hogy 10 órás üzemidőre lehet képes a MateBook, amely előlapi kamerát is kapott. Az egyik legjobb újítás, hogy sima USB Type C csatlakozón lehet tölteni, a töltő nagyon kompakt és természetesen más eszközök árammal történő ellátására is jó.


[+]

Kiegészítőkből sincs hiány, a MatePen egy stylus, amely prezentációs léptetőgombokat és lézerpointert is tartalmaz, 2048 szintű nyomásérzékelővel és elasztikus tollheggyel van ellátva. Egy órás töltési idővel a cég szerint egy hónapig rajzolgathatunk vele. A másik okosság a MateDock, amely egy külső akkunak kinéző, szintén tokba tehető hub, LAN, microUSB, normál USB és HDMI interfészekkel, valamint van még egy zajszűrős headset is, amelyet a MateBookról lehet tölteni. Ezek azonban mind feláras kütyük, a billentyűzet 150, a toll 70, a MateDock további 100 eurót kóstál. Aki a maximumra törekszik, az már félmillió forint feletti árnál jár.

A MateBook két hónapon belül kerül majd piacra, akkor derülhetnek ki a végeleges, hazai árak is.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákAlcatel One TouchTelekom

Hirdetés