MWC 2016: Befutott az első ubuntus tablet

Az eszközökön átívelő rendszerek és szolgáltatások különösen fontosak manapság, és a Canonical a legelsők között volt, amelyik rágyúrt egy olyan OS (pontosabban Linux disztribúció) megalkotására, amelyet mindenféle eszközre fel lehet dobni, és amelyet többféle módon lehet kezelni, mondjuk érintésalapon vagy egérrel és billentyűzettel. A most bemutatott BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition pont ezt tudja.

Osztott képernyős elrendezés is van az érintőkijelzős módban
Osztott képernyős elrendezés is van az érintőkijelzős módban [+]

Az első ubuntus tablet 10,1 hüvelykes, 1920 x 1200 pixeles megjelenítőt kapott, és a MediaTek MT8163A típusú, négymagos rendszerchipet rejti műanyag házában 2 gigabájt RAM és 16 gigabájtos belső tároló társaságában. A tárhely microSD kártyával bővíthető. Táblagépként használva az ubuntus mobilokhoz hasonló felület fogadja a felhasználót, és ugyanúgy gesztusvezérléssel lehet a scope-ok, vagyis munkalapok között váltani, mint a Pro 5 Ubuntu Editionön. Opció továbbá az osztott képernyős mód, ilyenkor két munkalap egymás mellé dobható. Az előlapra 5, a hátlapra 8 megapixeles kamera került, a telep 7280 milliamperórás. Az eszköz 246 x 171 x 8,2 milliméteres és 470 grammot nyom.

Egeret és billentyűzetet vezetékesen vagy vezetékmentesen csatlakoztatva az asztali mód is bevethető
Egeret és billentyűzetet vezetékesen vagy vezetékmentesen csatlakoztatva az asztali mód is bevethető [+]

Billentyűzetet és egeret csatlakoztatva asztali módban is használni lehet az M10-et, ehhez a beállítások között desktop elrendezésre kell váltani. Itt olyan, teljes értékű linuxos programok is futtathatók, mint például a Libre Office. Van már néhány szoftver, amely mindkét módban futtatható, ilyen a Canonical által fejlesztett Zene, ezek száma viszont jelenleg még minimális, a Libre Office például csak asztali elrendezésben indítható. Ami a BQ Aquaris M10 Ubuntu Editiont illeti, várhatóan áprilistól lesz megvásárolható, a 250 euró körüli áron, járulékos költségek nélkül.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákAlcatel One TouchTelekom

Azóta történt

Hirdetés