Komoly kihívások előtt áll a Samsung, véli a vezérigazgató

Hirdetés

A Samsung annyi szegmensben jelen van a szórakoztatóelektronikától kezdve a telekommunikáción át mondjuk a hajóépítésig, hogy felsorolni is nehéz volna, ezek közül mindenesetre a mobilos és a félvezető részleg tolja igazán a koreaiak szekerét, bár a pozitív fogadtatásban részesült S6 széria nem hozta a várt eladási mutatókat 2015-ben. Dr. Oh-Hyun Kwon alelnök-vezérigazgató az idei esztendő kilátásai kapcsán a Bloombergnek elmondta, hogy a piac és szereplői az alapvető hangsúlyt a hardveres innovációról a szoftveres megoldások és platformok felé kezdik terelni, amihez a Samsungnak is igazodnia kell, hogy időben reagáljon az új kihívásokra.

Dr. Oh-Hyun Kwon, a Samsung Electronics alelnök-vezérigazgatója
Dr. Oh-Hyun Kwon, a Samsung Electronics alelnök-vezérigazgatója (forrás: Samsung)

A Bloomberg megemlíti, hogy a vállalat alsóbb vezetői évek óta hangsúlyozzák a szoftveres oldal fontosságát az új technológiák kifejlesztése mellett, az Apple például annak is köszönheti óriási sikereit, hogy saját mobilkészülékein saját operációs rendszere fut, amihez saját szolgáltatások tömkelege tartozik. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója egyenesen a készülékeken átívelő szoftverekben és szolgáltatásokban látja vállalata jövőjét (nyilván remélve a Windows 10 sikereit). Mostanában egyébként hallani olyan pletykákat, hogy a Samsung komolyan ráfekszik a TouchWiz androidos szoftverfelület átdolgozására, és a gördülékeny, hatékony és alacsony rendszerigényű működés biztosítása érdekében akár a Google munkatársai is besegíthetnek.

Az S6 és az S6 edge nem hozta meg a várt sikert, JK Shinnek távoznia kellett
Az S6 és az S6 edge nem hozta meg a várt sikert, JK Shinnek távoznia kellett (forrás: The National)

Ez a szoftverekre fordított hangsúly lehet a kulcs a Samsung sikereinek továbbvitelében, és bár 2015-ben is több mobilt sikerült elpasszolni, mint bármelyik másik gyártónak, a profitok messze elmaradtak az Apple tiszta nyereségéhez viszonyítva. Elemzők szerint a Samsung 2015 negyedik negyedéves nettó árbevétele az elmúlt négy év legalacsonyabb számait fogja mutatni, amikor nyilvánosságra hozzák, és erre reagálni kell. „A klasszikus iparágak territóriumai összeomlóban vannak. Oly módon kell erre vállalatunknak reagálnia, amelyre eddig még nem volt példa” – tette hozzá Kwon, aki decemberben, a mobilos részleg eddigi vezérének (JK Shin) helyére a mobilos fizetési megoldásokon (Samsung Pay) és a biztonsági szolgáltatásokon (Knox) is dolgozó Koh Dong-Jint ültette. Koh feladata lesz a Samsung piaci értékének újbóli növelése, az ugyanis 8 milliárd dollárral esett vissza 2015-ben, részvényei pedig 5,1%-ot veszítettek értékükből.

Előzmények

Hirdetés