Elérhető az első Android N béta, íme az újdonságok

Hirdetés

A Google váratlanul bejelentette, hogy idén korábban indul meg a kódolás alatt álló következő Android főverzió fejlesztői tesztelése és a kapcsolódó API-k közzététele: most. Szokásosan a május körüli I/O fejlesztői konferencia az új zöld robotos rendszer bemutatásának időszaka, amelyet követően elérhetővé válnak a friss API-k és a Developer Preview változatok a vállalkozó kedvűek Nexus készülékeire. Az idő előrehaladtával újabb DP csomagok jönnek, majd ősszel a végleges változat. Az Android 6.0 Marshmallow gyártói frissítése viszont annyira lassan halad, hogy a Google döntött: változtat idén, és a még bőven korai fázisban lévő Android N rendszerváltozatokat tegnap este máris közzétette a Nexus 6, a Nexus 6P, a Nexus 5X, a Nexus 9, a Nexus Player, a Pixel C és a General Mobile 4G Android One mobil számára. A cél az, hogy a korai visszajelzésekkel már a nyár folyamán elérhető legyen a gyártópartnerek számára véglegesnek szánt Android N, bár ettől még várhatóan a szokásos őszi időszakban érkezik a felhasználói változat.

A Google figyelmeztet: a félkész Android N rendszerek nem mindennapos használatra, hanem fejlesztési célokra és béta tesztelésre lettek közzétéve, ennek ellenére bárki letöltheti a képfájlokat az Android fejlesztői oldaláról, ha pedig frissítések érkeznek, újabb képfájlokat kell feltelepíteniük. Ennél sokkal hatékonyabb mód az Android Beta Programhoz való csatlakozás a kompatibilis eszközökkel: így ugyanis OTA-n, azaz vezetékmenetes hálózaton megérkezik az alapcsomag, majd ugyanígy a későbbi frissítések.

Nézzük a legfőbb újdonságokat. Amennyiben a fejlesztők az alkalmazásaikba a kapcsolódó kódsorokat beépítik, elérhető lesz azokkal az osztott képernyős mód, amelyet évek óta hiányolnak a felhasználók, az AndroidPolice közzé is tett egy képernyővideót a dologról jelenlegi fázisában. Osztott módban az ablakok átméretezhetők, lecsukhatók és a fejlesztő megadhatja egy alkalmazás minimális ablakmagasságát. A kétablakos módot az alkalmazásváltóból, vagy csak egyszerűen annak ikonján felfele simítva lehet aktiválni. Az alkalmazásváltót kétszer megnyomva egyébként azonnal lehet váltani a legutóbb használt appra, még kétszer az eggyel előbbire, és így tovább. Magában az alkalmazásváltó menüben a lépdelés egy-egy érintéssel működik. Ugyancsak a fejlesztők dolga lesz beépíteni, hogy egy alkalmazás értesítési kártyájáról azonnal válaszolni lehessen egy bejövő üzenetre, illetve az értesítések csoportosítása is új opció lehet.

A Doze nevű, Android Marshmallow-val bemutatkozó, szundító üzemmód remekül takarékoskodik az erőforrásokkal, ha a felhasználó hosszabb ideig nem nyúl a készülékéhez, főleg este jön jól a dolog. A Google az Android N-től ezt kiterjeszti minden esetre, amikor a képernyő kikapcsol, és a fejlesztők finomhangolhatják alkalmazásaik energiafogyasztását, ha a Doze aktiválódik. Korábban már hallani lehetett, és a fenti videókon jól látszik, hogy mostantól az értesítési kártyák jelölik, hogy melyik alkalmazás küldte az adott notit. A beállítások menü pedig az aktuális címszó alatt szürkén jelöl olyan pluszinformációkat, mint a nagy pontosság a lokáció, vagy a felhasznált adatmennyiség az adatkapcsolat esetében. Az új Data Saverrel egyébként korlátozni lehet a háttérfolyamatok adathasználatát, amennyiben a felhasználó mobilneten lóg, WiFi-n minden továbbra is a szokásos rendben zajlik. Az is beállítható a friss System UI Tunert elindítva, hogy napszaktól függően világos vagy sötét Material Design téma legyen aktív, a rendszer a beállított időpontban automatikusan vált.

A két ujjal lehúzható kapcsolópanel elemei átrendezhetők, az egy ujjal elérhető értesítési függöny pedig legfelül öt nagy gyorsikont kapott, amelyek interaktívak: az akkumulátorjelre lépve például kis ablakban, grafikonnal együtt felugrik az elmúlt időszak energiafogyasztása, azaz az adott beállítás megnyitása nélkül hozzájuthat a felhasználó a kívánt információkhoz. A látási nehézségekkel küzdőknek jó hír, hogy nemcsak a betűméret, hanem minden rendszerelem és alkalmazásbeállítás nagyobbra méretezhető.

A rendszer felébresztése a Doze üzemmód aktiválása előtt és után
A rendszer felébresztése a Doze üzemmód aktiválása előtt és után [+]

A vállalkozó kedvű fejlesztők nemcsak a kompatibilis eszközökön, hanem a frissített Android emulátorban is tesztelhetik Android N-re szánt alkalmazásaikat, a Google pedig tárt karokkal vár minden visszajelzést és hibabejelentést, amiből nyilván lesz bőven, fél évvel a várható végleges változat előtt. A következő hónapokban természetesen bővülhet az új funkciók és API-k listája, és arra sincs garancia, hogy minden most közzétett újdonság bennmarad, mindenesetre nagyon sok fejlesztő és felhasználó örül, hogy máris elérhető az Android N korai Developer változata. Nincsenek közöttük a Nexus 5 tulajdonosok, akik ezúttal kimaradnak a buliból, legalábbis hivatalosan.

Azóta történt

Hirdetés