CES 2016: Android Wear órákra tervezett virtuális billentyűzet a láthatáron

A Google úgy tervezte az Android Wear operációs rendszert, hogy a felhasználónak ne nagyon kelljen gépelnie a használathoz, minden elérhető gesztusokkal, hangutasításokkal, esetleg néhány nagy és egyértelmű gombbal. Ennek ellenére néha előfordulhat, hogy jól jönne egy virtuális klaviatúra (a metrón nem annyira effektív az órába beszélni), ám a klasszikus QWERTY kiosztás nem vezet semmi jóra az apró kijelzőméret miatt. Ezen próbál segíteni a TouchOne a speciális, a kijelző alakjához igazodó alakú kiosztásával.


[+]

A gombok körbefutnak a kijelző szélén, egy gomb három (vagy négy) betűt takar, összesen 8 billentyűnk van, mint a régi időkben. A szövegbevitel prediktív módszerrel történik, a gombokat hosszan nyomba azonban betűnként is lehet gépelni. A bevitelt néhány ujjmozdulat is egyszerűsíti, a képernyő közepét érintve például szóközt írhatunk, egy jobbról balra irányzott gesztus pedig törli az aktuális szót. Kipróbáltuk, tök jól működik a dolog, bár sok létjogosultságát nem látjuk az óralapon való pötyögésnek - jelen sorok írója több, mint egy éve nagy megelégedéssel használ egy Motorola okosórát, és nem nagyon érezte a klaviatúra hiányát.


[+]

A dolog tehát működik, ami mind szép és jó, ám van egy bökkenő: a TouchOne az Android Wear zártsága miatt csak rootolással használható rendszerszinten. A Play Store-on egyelőre csak egy zárt körnek érhető el az app, ami nem csupán a billentyűzetet tartalmazza, hanem egy SMS-kezelőt kapunk, a virtuális klaviatúra csak ezen belül használható. A patthelyzetre nem tudni, mikor lesz megoldás, a cég egyik emberének állítása szerint már több gyártóval beszélnek az integrálással kapcsolatban, ám a dolog sikere természetesen a Google-ön is múlik.

Utazásunkat az LG támogatta

Előzmények

Hirdetés