Nyomozás alatt a Mate 60 Pro 5G

Arról érdeklődik az Egyesült Államok, hogyan jutott 5G-s komponensekhez a Huawei. Közben készül a Pro+.

Csendben és kulcsfontosságú részleteket kihagyva mutatkozott be a Huawei Mate 60 és Mate 60 Pro Kínában, és a termékoldalra nézve is homályban maradt a chipset típusa, illetve minden mobilhálózati adat. Aligha véletlenül: idő közben kiderült, hogy a kínai SMIC által gyártott, Huawei tervezésű HiSilicon Kirin 9000s munkálkodik benne, és még a korábban belengetett 5G modem is megvan.


[+]

A Guardian szerint meglepte a nyugati szakértőket, hogy a holland ASML speciális gyártóeszközeitől eltiltott SMIC máris elérte a 7 nm-es csíkszélességet, és persze az is, hogy az 5G-s hálózati technológiáktól eltiltott Huawei 5G-s modemhez jutott. A szankciók elsősorban a Huawei hálózatkiépítési üzletágát érintették, ám mobiljai is elestek az 5G-s technológiáktól. Ám úgy tűnik: sikerült a nyugati szankciókat kikerülni a Kirin 9000s-sel, bár csak van valami oka, hogy még a hazai termékoldal is hallgat a dologról, és úgy tűnik: nem lesz nyugati bevezetés.


[+]

A CNN szerint ez felkeltette az amerikai kormány érdeklődését is, amely nyomozást indított az ügyben. Önmagában ugyanis az 5G-s chip megléte nem garantál 5G-s adatkapcsolatot, ahhoz a telefonba további kulcsfontosságú alkatrészek sorát kell építeni, és kíváncsi az Egyesült Államok, hogyan juthatott ezekhez a Huawei, és milyen módon kerülte meg a szankciókat. Kínában mindazonáltal a Mate 60 család eddig kasszasiker: a GizmoChina szerint az augusztus 29-ei bevezetést követő öt napban 800 ezer darab talált gazdára, és ez messze nem a Mate 60 történetének a vége. Weibós források szerint ugyanis érkezik a kamerás non plus ultrának szánt Mate 60 Pro+ 9000 jüanos nyitással (450 ezer forint), amit akár 16 GB RAM és 1 TB-os tároló kombinációjában is kosárba lehet majd helyezni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés