Nokia: Új stratégia az Egyesült Államokban

A Nokia modellek elsőként általában Európában debütálnak, melyek aztán csak pár hónapos késéssel jutottak el az Egyesült Államok szolgáltatóihoz, ha azok egyáltalán hajlandóak felvenni kínálatukba. Az amerikai távközlési cégek ugyanis csak igen ritkán forgalmaznak olyan készüléket, mely nem támogatja a saját zenetár, navigációs vagy egyéb szolgáltatásaikat, pláne ha azok helyett a finn cég ajánlatai lennének csak elérhetőek. Ira Frimere, a gyártó amerikai részlegének termékigazgatója azonban a cég átdolgozott termékstratégiájáról beszélt a Computerworld számára, melyből igen komoly változásokra lehet következtetni.

A jövőben számos Nokia termék először az Egyesült Államokban lesz elérhető, melyek bizonyos része a San Diegoban megnyitott új fejlesztői központban készülhet, ahol külön részlegek foglalkoznak az amerikai AT&T és Verzion egyedi igényeinek megfelelő modellek kialakításával. Az amerikai finn modellek négyjegyű sorszám helyett külön neveket kapnak majd, mint például a nemrég bemutatott Symbian Series 60 alapú „Surge”, mely mint kiderült később Európa számára is elérhető lesz 6790 Surge néven. A szolgáltatókkal való szorosabb együttműködés igen fontos a finn óriás számára. Az AT&T idén további 3 finn okostelefon bevezetését tervezi, melytől a Verizon sem szeretne lemaradni. A korábbi szolgáltatókat megkerülő stratégia miatt a gyártó észak-amerikai piaci részesedése egy év leforgása alatt 28,9 százalékkal csökkent.

Frimere azt is kiemelte, hogy a Nokia szerint az amerikai vásárlóközönség megnyerésének kulcsa a megfelelő szolgáltatásokban rejlik. Az újonnan bevezetett Ovi Store és a korlátlan letöltést biztosító Nokia Comes with Music ugyan jelen állapotában még nem jelent komoly veszélyt a piacon igen erős Apple megoldásai számára, de rengeteg ráfordítás idővel komoly eredményeket hozhat. A Nokia szeptemberben új termékvonalak bemutatására készül, mellyel együtt az Ovi és az N-Gage szolgáltatások viszonya is tisztására kerülhet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés