Hirdetés

Naviblog: A térképfrissítés rejtelmei

Mikor frissítsek?

Ez talán a legelső és egyik legfontosabb kérdés, ami a felhasználónak eszébe jut, miután megvásárolta a készüléket. A válasz pedig elsősorban attól függ, hogy milyen térképek található a navigációs eszközön. A múltkori cikkünkben kitárgyalt három térképgyártónál kezdődik minden. Alapvetően mindhárom cégnél elmondható, hogy nagyjából évente négyszer, tehát átlagosan minden negyedév során kiadnak egy újabb verziót az általuk készített térképekből. Igen ám, viszont itt máris egy érdekes „korlátba” botlunk, mivel a végfelhasználó nem közvetlenül a térkép-, hanem a navigációs készülék gyártójától, esetleg (iGO esetén) a navigációs szoftvercégtől szerezheti be a frissítéseket. Ám azt lehet, hogy nem mindenki tudja, hogy a gyártók nem kötelesek minden frissítést megvenni a térképbeszállítóktól. Így hiába készül negyedévente egy újabb térkép, ha csak félévente vásárolnak belőle, akkor a felhasználó is csak ilyen gyakorisággal kapja meg. Most pedig lássuk részletesen is, kinél hogyan és milyen módon zajlik a frissítés, majd pedig kitérünk kicsit az ezzel kapcsolatos extrákra is!

iGO My way 8

Hazánkban messze ez az egyik legelterjedtebb navigációs szoftver, emiatt igen sok márkánál futhatunk össze vele. Amennyiben a vásárolt eszközön iGO 8 szoftver található, akkor első dolgunk a Naviextras oldaláról letölteni és telepíteni a Naviextras Toolbox nevű szoftvert. A program természetesen tud magyarul, így a használata nem okozhat különösebb problémát. Csatlakoztassuk az eszközt a számítógépünkhöz, majd a program indítása után várjuk meg, míg az felismeri a pontos típust. Ezek után regisztráltatni kell a készüléket, illetve létre kell hoznunk egy Naviextras felhasználói fiókot. Amikor ezek megvannak, a program segítségével bejelentkezhetünk és a „Frissítés” menüpontra kattintva megkezdhetjük a folyamatot. A program nem csak térképekhez, hanem extra tartalmakhoz is hozzáférést kínál, így érdemes ezeket is rendszeresen böngészni, hátha találunk számunkra érdekes dolgokat.

Naviextras Toolbox
Naviextras Toolbox

Becker

A Becker márkájú navigációt használóknak nincs nagyon nehéz dolga, mivel a Becker honlapjáról letölthető Content Manager 2 nevű program csupán megjelenésében különbözik a Naviextras Toolbox-tól, tehát az egy bekezdéssel feljebb írtak tökéletesen alkalmazhatóak itt is. Az egyetlen különbség, hogy itt a MyBecker oldalhoz kell egy felhasználói fiókot létrehozni, azonban a szoftver tökéletesen ugyanolyan felépítésű és funkciójú, mint az iGO 8 esetén, beleértve, hogy ez is tud magyarul.

Becker Content Manager 2
Becker Content Manager 2

Navigon

Itt is egy kezelőprogram telepítésével kell kezdeni, melyet Navigon Fresh névre kereszteltek el. A magyar nyelv itt is adott, tehát a kezelése nem okoz fejfájást. A készülék csatlakozása után a főképernyőről lehetőségünk lesz a navigációs szoftver és a térképek frissítésére, illetve megvásárlására, készíthetünk biztonsági mentést, és itt is hozzáférhetünk extra tartalmakhoz. Mindehhez MyNavigon hozzáférés és a megvásárolt készülék beregisztrálása szükséges.

Navigon Fresh
Navigon Fresh

TomTom

A TomTom HOME nevű szoftver könnyedén letölthető a gyártó honlapjáról, a telepítés és használat sem gond, köszönhetően a magyar nyelvnek. Az sem utolsó ötlet, hogy a program grafikus menüjének felépítése egyezik a TomTom navigációk menüjével, tehát azonnal átlátható minden. A frissítésekhez való hozzáféréshez egy TomTom előfizetői fiókot kell létrehoznunk, majd a csatlakoztatás és bejelentkezés után már használhatjuk is. A TomTom esetén is van lehetőség biztonsági másolatra, egy kattintással megnyithatjuk a TomTom saját, webes útvonaltervezőjét és további funkciókat is kapunk.

TomTom HOME 2
TomTom HOME 2

Garmin és Mio

Noha a két márka eléggé különbözik egymástól, azért vettem őket egy kalap alá, mert mindkettőnél közös vonás, hogy a frissítéshez szükséges programot (Garmin: MapSource; Mio: MioMore Desktop 2) nem lehet letölteni. A készülékhez mellékelt CD/DVD-n található program sajnos nem tölthető le a honlapjukról, így ha ezt elveszítjük vagy megsérül, és valamilyen okból újra kell telepítenünk, nehéz helyzetbe kerülünk. E két márka esetén is hasonló a folyamat, tehát először a program telepítése, majd a készülék csatlakoztatása után a szoftver indítása és a készülék regisztrációja következik, innentől pedig jöhetnek a frissítések.

Legyünk előrelátóak!

Elsősorban az iGO 8 programot használó készülékeknél legyünk résen, mivel nem egy esetben előfordul, hogy az adott eszközről a vásárlás után kiderül, hogy nem frissíthető. Ez nem feltétlen azt jelenti, hogy kifogtunk egy lopott licenccel rendelkező példányt. A kisebb, „névtelen” gyártóknál egy olyan trükköt alkalmaznak, hogy a minél alacsonyabb ár érdekében megveszik a szoftver használati jogát, ám a frissítését már nem. Tehát ha műszaki áruházban, hipermarketekben és más, nem kifejezetten GPS árusító boltokban még vásárlás előtt érdeklődjünk. Ha van rá lehetőség, akkor még a polcról való levétel előtt ellenőrizzük a Naviextras Támogatási oldalán, hogy a megvásárolni kívánt típus szerepel-e a listán. Amennyiben igen, akkor biztosak lehetünk benne, hogy később tudunk frissíteni. Ha viszont nincs ott, akkor a legjobb, ha nem vásároljuk meg, a későbbi bosszúságoktól megkímélve magunkat.

Mostanában már mindegyik gyártó ad egy úgynevezett „legfrissebb térkép” garanciát. Mit is jelent ez pontosan? Hát azt, hogy a megvásárlás után egy megadott ideig (legtöbbször 30 vagy 45 nap) lehetőségünk van a készüléken lévő térképeket ingyen a legutolsó verzióra frissíteni (ha van frissebb persze). Mivel a vásárlás idejét a gyártó nem tudhatja, így valójában az első pozícionálástól (melyet a készülék letárol és a kezelőszoftver ki tudja olvasni) számítva ketyeg az idő. Emiatt az a legbiztosabb, ha a vásárlást követő néhány napon belül rögtön megtesszük ezt a frissítést, még akkor is, ha csak később kívánjuk használni magát a készüléket. További extra a bizonyos típusokhoz adott ingyenes frissítés lehetősége. Ez általában 1-2 év időtartamra érvényes, a kezdés a beregisztrálástól kezdődik. Érdemes azt is figyelni, hogy némely gyártónál a regisztráció után korlátozott ideig akciós áron vásárolhatunk előre megadott ideig térképfrissítést, ezekről a honlapon vagy a kezelőprogramon belül is tájékozódhatunk.

A cikk elkészítéséhez a Smartshop nyújtott segítséget, köszönjük! Ha valaki további információkra vágyik, a cég szakértőit személyesen is faggathatja az Erzsébet körúton található üzletükben.

Rusi

Előzmények