Nanovirágok az akkumulátorokban

Az alábbi képen nem a nőnapi meglepetések pályázatunk díjnyertes alkotása látható, hanem az Észak-Karolinai Egyetem és az Egyesült Államok Hadseregének Kutatási Központja (U.S. Army Research Office) által kifejlesztett germánium-szulfid fraktálok láthatóak, melyek segítéségével az akkumulátorok kapacitása és a napelemek hatásfoka is jelentősen megnövelhető lesz. A különleges 3D struktúrák érdekessége a megnövelt felület lehet, mely akkumulátorokban több lítium ion megkötése révén nagyobb energiasűrűség biztosítását teszik lehetővé, míg napaelemekben a megnövelt fényérzékeny felület jelenthet komoly előrelépést. A bonyolult szerkezetű „nanovirágok” gyártása szerencsére egyáltalán nem bonyolult feladat. A kutatók szerint csupán egy magas hőmérsékletű kemence szükséges, ahol a germánium-szulfid elpárologtatásával és hidegebb felületre történő átfúvásával 20-30 nanométer vastag felület kikristályozására nyílik lehetőség, majd a művelet többszöri megismétlésével a kristályok szegfűre, illetve körömvirágra emlékeztető alakzattá rendezhetőek.

Azóta történt

Előzmények

  • Napelemes töltőt mutatott be a Nokia

    Nigériában és Kenyában debütál a finn gyártó nagy hatékonyságú napelemes töltője, mely négy óra alatt képes feltölteni egy átlagos telefonos akkumulátort.

  • Rejtett szenzorokon dolgozik az Apple

    Szabályozható átlátszóságú PDLC ablakok mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó, fény- és közelségmérő szenzorral, kamerával, napelemmel, illetve szivárványhártya-letapogatáson alapuló biztonságos fizetési modellel is rendelkezhet a jövő iPhone-ja.

  • Energiagyűjtő chipen dolgozik az MIT

    Fényből, hőből és rázkódásból állít elő elektromos energiát a Massachusettsi Műszaki Egyetem legújabb megoldása.

Hirdetés