Hirdetés

Hirdetés

MWC blog: Bármi történhet, de az is lehet, hogy unalomba fullad az egész

Megint eljött a tavasz, ezzel együtt pedig a barcelonai kiállítás ideje is, bár egyre kevésbé tűnik izgalmasnak a felhozatal.

15 éve a 3GSM World Congress (mert akkor még így hívták) egy elképesztően izgalmas iparág leginkább felívelő szakaszának legfontosabb eseménye volt. A nyomógombos telefonok korszakának végefelé, a PDA-kból okostelefonná kinövő furcsaságok, valamint a Nokia-Symbian hegemóniájának legsikeresebb éveiben egy ilyen kiállítás annyiféle különböző, más megközelítésű, izgalmas és formabontó modellt tartogatott nem csak a média, hanem a végfelhasználók számára is, amennyit a tepsi okostelefonok elterjedése után ma már elképzelni sem tudunk.

Amikor már évek óta csak a kicsit jobb, kicsit erősebb, kicsit nagyobb, kicsit többet tudó eszközök voltak kint az MWC-n, akkor 2019-ben végre úgy nézett ki, hogy kisebbfajta forradalom történhet a hajlíthatjó kijelzős telefonok bemutatásával, de most, amikor négy évvel később kimegyünk a kiállításra, Európában még mindig csak egy Fold4-et lehet kapni, de az összecsukható vonalon is csak mostanság lettek a Samsungnak ellenfelei. Az okosóra-forradalom éppúgy elmaradt, mint az évek óta vágyott akkumulátoros áttörés, miközben a Gen Z (legfiatalabb korosztály) az USA-ban már szinte csak iPhone-t vesz, tehát egy olyan piac seregszemléjét megyünk épp megnézni, ahol pont az egyik leginkább iparágformáló Apple soha nem volt jelen. Idén sem lesz.


[+]

A Samsung már rég kivonta magát az MWC bejelentésdömpingjéből, csak a miheztartás végett rántanak fel egy standot, Európában a Huawei kiesett a versenyből, az LG önszántából hagyta ott a piacot, a Sony és az Asus el sem jönnek, tehát kvázi maradnak a kínai gyártók. Xiaomi, Oppo, TCL, Realme, Honor, Motorola, valamint kvázi egyetlen kivételként a HMD (Nokia). Ez azért elég markáns változás a 15 évvel ezelőtti felhozatalhoz képest, amikor HTC, LG, Alcatel, Nokia, Samsung, valamint Acer, Sharp, Sony Ericsson, HP, Blackberry, Palm és még amerikai kézben levő Motorola cuccokat nézegettünk. Az okostelefonos piac Apple-ön és Samsungon kívüli része zömmel kínai.

Mégis érdemes elmennünk. Egyrészt a kínai készülékek A-vonala elég jó. Van itt-ott innováció, jönnek ők is a hajlítható cuccokkal, rengeteg releváns ajánlatuk van. A B-vonal pedig mostanság kezdi összeszedni magát az Ulefone, a Cubot, a Doogee, vagy a Blackview révén, nem is beszélve olyan vadhajtásokról, mint az Unihertz. A beszállítói lánc pedig szintén képviselteti magát mind hardveres, mint szoftveres oldalról, plusz jelentősen megugrott az okosotthonos és az autós vonatkozás is, lesz mit nézni, de a 10-15 évvel ezelőtti sokszínűség már a múlté.


[+]

A következő napokban mindenesetre rengeteg MWC-s hír és videó kerül majd ki az oldalra és a YouTube csatornánkra. Bone123, Virág Dani és jómagam képviseljük idén a Mobilarenát, de velünk lesz Tech2 László és Tamás Zsolt is, rengeteg programon veszünk majd részt, sok-sok találkozót szerveztünk le, igyekszünk már a mai naptól szállítani az anyagokat. Frissülünk Instagramon és Facebookon is, nekünk ez az összes fenti múltba révedős siránkozás ellenére még mindig izgalmas, ezt pedig megpróbáljuk átadni az olvasó- és nézőközönségnek.

Azóta történt

Hirdetés