Hirdetés

MWC 2023: Európában is fognak gyártani Nokia telefonokat

Visszatér Európába a Nokia mobilok gyártása, bár egyelőre kevés a konkrétum.

A Mobile World Congress jó alkalom volt arra a HMD számára, hogy hivatalosan is bejelentse, hogy a cég hamarosan Európában is gyárt majd Nokia márkájú telefonokat, ami hazánk számára sajátos emlékeket idéz fel, hiszen fénykorában a komáromi Nokia gyár volt az akkor még finn kézben levő cég egyik fontos bázisa. A bejelentés egyébként már a barcelonai kiállítás előtt megtörtént titoktartási kötelezettséget vállaló újságírók körében, ahol természetesen számos kérdés is felmerült a résztvevőkben, ám csak kevésre kaptunk választ.

A HMD marketingvezetője, Lars Silberbauer elmondta, hogy a HMD az első olyan globális mobilgyártó, amely visszahozza a gyártást Európába, de arról egyelőre nem oszthatott meg információt, hogy ez a gyár hol kap majd helyet, ahogyan kitért az elől a kérdés elől is, amely azt firtatta, hogy a gyár helyének megválasztásában lehetett-e szerepe kormányzati hozzájárulásnak és esetleges adókedvezményeknek. Az mindenesetre már biztos, hogy 5G okostelefonok gyártása van tervben, de még nem tudni, hogy mely modellekről van szó.


[+]

Az alkatrészek egy része (például az akkumulátorok) már Kínából érkeznek és eleinte a telefonok összeszerelése, tesztelése, szoftverezése és csomagolása lesz a feladat, de a HMD szeretné növelni az európai beszállítók részesedését az alkatrészek kapcsán. A cégnél úgy vélik, hogy ellátásbiztonsági szempontok miatt más gyártók is követhetik majd a példájukat, de arra nem tudtak egyelőre válaszolni, hogy ez a lépés növelheti-e annyira a gyártási költségeket, hogy ezek megjelenjenek majd a készülékek áraiban is.

Hirdetés