MWC 2016: Menő lett a Nextbit Robin

A Mobile Focus Global rendezvényen futottunk a Nextbit standjába, ahol néhány egészen egyedi kinézetű mobilra bukkantunk, így nyomban el is kezdtünk beszélgetni a cég egyik munkatársával. A Nextbit célja egy olyan készüléket létrehozása volt, amely soha nem fogy ki a háttértárból, így született meg a Robin.


[+]

Módosították tehát az Android rendszert, a Nextbit OS-nek nevezett végeredmény pedig a fotók és a videók mellett az appokat is szinkronizálja WiFi-n keresztül. A háttérben futó algoritmus a felhasználó szokásainak megfelelően törli a telefonról a nem használt tartalmakat (az appok esetében a parancsikonok továbbra is láthatóak, ám szürkeárnyalatossá válnak), ha pedig újra hozzájuk szeretnénk nyúlni, egy érintéssel vissza lehet állítani a legutolsó állapotot. Mindez Amazon alapokra helyezve, ami a befektető (Google Ventures) személyének ismeretében egy kicsit furcsa. Az egészhez pedig készítettek egy okostelefont, a Robin pedig óriási siker lett a Kickstarteren (1,36 millió amerikai dollárról van szó), ma pedig már a cég oldalán is meg lehet vásárolni. Azaz csak lehetne, beütött ugyanis a készlethiány.


[+]

De hogy a készülékről is essen szó, a Robin nagyon megkapó formatervvel rendelkezik, a szögletes, lekerekített sarkakkal operáló forma és a színválasztás egyaránt telitalálat, egy igazi geek cuccról van szó. A hangerőszabályzó gombok a bal oldalon kaptak helyet, a szokásos összefüggő kialakítás helyett egy-egy plasztikpöttyöt kapunk, az ujjlenyomat alapú azonosításra is alkalmas ki- és bekapcsoló gomb jobb oldalt tapogatható. A kijelző alatt és felett egy-egy hangszóró is helyet kapott, a kerek kialakítás remekül passzol az összképhez. A mobil alján egy USB Type-C aljzat található, a hátlapon pedig négy LED mutatja a szinkronizálási állapotot. A telefon két kivitelben kapható, a fehér mellett egy sötétszürke modell is piacra kerül, mindkettőt zöld elemek díszítik.


[+]

Az előlapon egy 5,2 hüvelykes képátlójú, 1920 x 1080 képpontos felbontású panel található, mely IPS technológiát használ, a strapabírásról Gorilla Glass 4 üveg gondoskodik. A hátlapi kamera 13 megapixeles, dupla ledes villanóval van megtámogatva, az előlapi fényképező 5 megapixeles.

A specifikációkat tekintve a felső kategória közepére pozicionálható a Robin, a lelke egy Qualcomm Snapdragon 808 lapka, mely egy hatmagos processzort és egy Adreno 418 grafikus gyorsítót tartalmaz. A RAM mérete 3 GB, a háttértár kapacitása 32 GB, mely nem bővíthető, viszont 100 GB felhő alapú tárhely jár mellé. Adatkommunikációs szempontból LTE, WiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0 és NFC van a repertoárban. Az akkumulátor kapacitása 2680 mAh, Qualcomm Quick Charge 2.0 gyorstöltéssel felvértezve. A készüléken Android 6.0 fut, minimális módosításokkal a felhasználói felületben.

A Robin 399 amerikai dollárba kerül, ami 110 ezer magyar forintot jelent, természetesen a járulékos költségek nélkül. Megrendelni a Nextbit oldalán lehet.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákAlcatel One TouchTelekom

Azóta történt

Hirdetés