MWC 2015: A Panasonic kameratelefonját is kipróbáltuk

Hirdetés

A kameráiról és fényképezőiről is ismert Panasonic úgy volt, hogy ha már kompakt kameratelefont tervez, akkor ne nagyon kössön kompromisszumokat a fényképező terén, mindez kezdődött az egyhüvelykes, 20,9 megapixeles High Sensitivity MOS szenzorral, amely szokatlanul nagy a mobilvilágban, és amely a készülék méreteit is befolyásolta. A Leica DC Elmarit lencse sem filléres darab, és bár zoommechanizmussal nem rendelkezik, a blende F/2,8 és F11 között állítható a lencsét körülölelő, tekerhető gyűrűvel, amellyel mindig az a paraméter állítható, amelyet a szoftveres oldalon kiválasztottunk.


[+]

Bár a cél a lehetőségekhez mérten kompakt készülék megtervezése volt, a 135,4 x 68 x 21,1 milliméteres és 203 grammos ház könnyűnek éppen nem mondható, a fém és jól tapadó műanyag borítás mindenesetre kitűnő fogást biztosít fényképezéskor. Okostelefonként már kényelmetlenebb a használat, de azért nem vészes a helyzet.


[+]

Mobilszoftveres oldalról a Panasonic nem vitte túlzásba az Android 4.4-es felület újrarajzolását, persze nem is ez volt a cél. A gyártó munkatársa szerint már tervbe van véve a lollipopos frissítés, azonban dátumot vagy biztos megjelenést nem sikerült megtudni a segítőkész fiatalembertől. Sokkal érdekesebb a kameraszoftver, amely mindent tud panoráma módtól automatikus és kézi HDR-en át nyilván a teljes manuális beállításokig.


[+]

Az 4,7 hüvelykes, Full HD-s IPS érintőkijelzőn és a lencsegyűrűvel állítható a blendeérték, a fókuszmód, a fénymérés, a záridő, a fehéregyensúly, az érzékenység, az önkioldó, a digitális zoom, a fókusztávolság és az expozíció. HDR fotó mellett expozíciósorozat is lőhető, a JPG formátum mellett pedig RAW-ban is rögzíthetünk. Nem maradt ki a ledes villanó, amely többféle fényerősséggel képes felvillanni a téma szerint. Az előlapi kamera már jóval szerényebb 1,1 megapixeles felbontásával, igaz, a Lumix CM1 nem is szelfizésre lett kitalálva, legalábbis nem az előlapi kamerával, hiszen ott a másik oldalon a kitűnő 20,9 megapixeles szenzor. Ami a videós képességeket illeti, az elérhető legnagyobb felbontás 4K, viszont csak 15 fpssel, 30 fpssel csak Full HD-s vagy alacsonyabb felbontással lehet rögzíteni. Ugyancsak hiányosság az optikai képstabilizátor, amely a videók mellett a hosszú záridőknél is jó jött volna.

A Panasonic Lumix CM1 fejlett kameraszoftvere
[+]

A készülék külsejére visszatérve, felülre a hangerőszabályzó, a bekapcsoló, a kameramódváltó és a kétlépcsős exponálógomb került. A microSIM-et és a microSD-t alul lehet behelyezni. A készülékház viszonylag szerény, 2600 mAh-s akkumulátort rejt. Hardveres oldalon a Snapdragon 801-es rendszerchip és az Adreno 330-as IGP erejére lehet hagyatkozni, a rendszersebesség ennek megfelelően gyors volt, akárcsak a kameraszoftver. RAM-ból 2 gigabájt jár, belső tárolóból pedig 16.

A Lumix CM1 csavarható lencsegyűrűje
[+]

Az elérhető legnagyobb adatsebesség 150 megabit/másodperc 4G hálózaton. WiFi-ből kétcsatornás 802.11a/b/g/n modul, Bluetooth-ból pedig 4.0-ás szabvány jár. Az NFC és a GPS vevő sem maradt ki, a készülék pedig a GLONASS műholdak jeleit is képes fogni. A Lumix CM1 néhány európai és ázsiai országban már megvásárolható, hamarosan pedig az Egyesült Államok és más piacok következnek. A készülék nem éppen olcsó, az öreg kontinensen bizony 899 eurót kérnek el érte. Az MWC-s tapasztalataink mindenképpen pozitívak voltak, úgyhogy várjuk már a lehetőséget, hogy a Panasonic kameratelefonját részletesen is kielemezhessük.

MWC utazásunkat támogatta az Alcatel One Touch és a mydlink HomeAlcatel One Touchmydlink Home

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés