MWC2013: androidos táblagép a HP-től

Sokaknak meglepő lehet, hogy a hányattatott sorsú Touchpad után visszatér a HP a táblagép-piacra, ám eből a játékból kimarad a megboldogult WebOS. A gyártó ugyanis saját rendszer helyett egy már bejáratott platformot választott, a Slate 7 névre keresztelt táblagép ugyanis Android 4.1.2-vel érkezik.

A formaterv nem túl fantáziadús, a körülbelül 360 grammot nyomó táblagép magassága 11,7 milliméter, a hátlapot matt plasztik borítja. Jópofa viszont, hogy az oldalsó keret rozsdamentes acélból készült, melyben egy sztereó hangfalpár is helyet kapott. Az előlapot a 7 hüvelykes képátlójú, 600 x 1024 képpontos felbontású kijelző uralja, a pixelsűrűség 169 ppi. A Slate 7 az úgynevezett FFS+ LCD (fringe field switching) technológiát használja; az IPS-hez hasonló megoldás magas fényerőt és nagy betekintési szögeket ígér, ám számunkra mindössze átlagosnak tűnt. Az előlapi kamera VGA, a hátlapi fényképező 3 megapixeles felbontással operál.

A Slate 7-et egy ismeretlen típusú lapkakészlet hajtja, mellyel kapcsolatban érthetetlen módon titkolózásba burkolózik a gyártó, a kérdésünkre nem voltak hajlandók válaszolni ez nem lényeges információ felkiáltással. Processzorfronton egyelőre a két Cortex-A9 mag és a magonként 1,6 GHz-es órajel tűnk bizonyosnak, mely mellé 1 GB RAM és 8 GB tárhely bővíthető, utóbbi microSD-kártyával bővíthető. Adatkommunikációs fronton a Wi-Fi (802.11b/g/n) és a Bluetooth (2.1-es verzió) tűnik bizonyosnak, NFC és GPS lapka nincs. Az akkumulátor kapacitásáról nincs információnk, bizonyos források szerint egy feltöltéssel öt óráig bírja a terhelést.

Mint azt említettük, a táblagépen gyári Android 4.1.2 fut, melyhez nem nagyon nyúlt a HP mérnökcsapata. Jó hír a Holo UI kedvelőinek, hogy a felhasználói felület érintetlen maradt, extraként Beats Audio hangzásjavító eljárás és ePrint nyomtatószolgáltatás került a kalapba.

A masina április folyamán kerül piaci forgalomba, a várható ár 149 euró, azaz majdnem 44 ezer forint (persze ez nem a hivatalos magyarországi ár, arról egyelőre nincs információnk). Első körben nem vagyunk meggyőzve, hiszen aki 7 hüvelykes kijelzőt és gyári Androidot keres, minden bizonnyal a Nexus 7-re teszi a voksát. Az ASUS megoldása mellett szól az IPS technológiát használó kijelző, a 16 GB belső tárhely, az NFC- és a GPS-egység megléte, a jóval erősebb lapkakészlet és a legfrissebb Android verzió megléte is; igaz, mindez pár ezressel többet kóstál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés